EU green deal

Παγκόσμια δημοσκόπηση του ΟΗΕ για το κλίμα: Οι νεότεροι δείχνουν τη μεγαλύτερη ανησυχία

Παγκόσμια δημοσκόπηση του ΟΗΕ για το κλίμα: Οι νεότεροι δείχνουν τη μεγαλύτερη ανησυχία Facebook Twitter
Παγκόσμια δημοσκόπηση του ΟΗΕ για το κλίμα: «Η φωνή των ανθρώπων είναι καθαρή - θέλουν δράση» (Pixabay)
0

Η μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έχει γίνει ποτέ για την κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων πιστεύουν ότι πρόκειται για «παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Η έρευνα, που διεξήγαγε το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) ρώτησε 1,2 εκατομμύρια άτομα από 50 χώρες, πολλοί εκ των οποίων νέοι σε ηλικία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι υπέρ της δράσης για το κλίμα και δίνουν στους πολιτικούς μια σαφή εντολή να αναλάβουν τη σημαντική αυτή δράση που απαιτείται.

Οι νεότεροι έδειξαν τη μεγαλύτερη ανησυχία, με το ποσοστό του 69% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 14-18 ετών να δηλώνει, ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Αλλά και ποσοστό 58% των ατόμων άνω των 60 συμφώνησαν με αυτή την άποψη, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει τελικά τεράστιο χάσμα γενεών.

Ακόμα και όταν η δράση για το κλίμα απαιτούσε σημαντικές αλλαγές στη χώρα τους, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε υπέρ των μέτρων.

Σε χώρες δε, όπου τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν σημαντική πηγή εκπομπής ρύπων, οι άνθρωποι υποστήριξαν σθεναρά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ  με 65% υπέρ, της Αυστραλίας με 76%  και της Ρωσίας με 51%, αντίστοιχα.

Σε περιοχές όπου η καταστροφή των δασών είναι μια μεγάλη αιτία εκπομπών ρύπων, οι άνθρωποι ψήφισαν υπέρ της διάσωσης των δέντρων με 60% στη Βραζιλία και 57% στην Ινδονησία.

Συνολικά, οι πιο δημοφιλείς δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ήταν η προστασία και η αποκατάσταση των δασών, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη δεύτερη θέση και έναν γεωργικό τομέα φιλικό προς το κλίμα να ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Η προώθηση των φυτοφαγικών επιλογών στη διατροφή ήταν η λιγότερο δημοφιλής από τις 18 πολιτικές της έρευνας, με μόνο 30% υποστήριξη.

Το φύλο αποτέλεσε έναν ακόμα παράγοντα διαφοροποίησης σε ορισμένες χώρες. Τουλάχιστον 5% περισσότεροι άνδρες και αγόρια είπαν ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τις γυναίκες και τα κορίτσια από 16 χώρες.

Ωστόσο, σε τέσσερα κράτη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο οι γυναίκες, που εξέφρασαν την ανησυχία τους ήταν σημαντικά περισσότερες.

Το UNDP διοργάνωσε την δημοσκόπηση «Peoples' Climate Vote» σε 50 χώρες με υψηλό, μεσαίο και χαμηλό εισόδημα, εκπροσωπώντας περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους του πλανήτη. Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στάθμισαν στη συνέχεια τις απαντήσεις για να αντικατοπτρίζουν τον πληθυσμό κάθε έθνους.

«Η φωνή του λαού είναι ξεκάθαρη - θέλουν δράση για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Cassie Flynn, η στρατηγική σύμβουλος του UNDP για την κλιματική αλλαγή.


«Αν το 64% του κόσμου πιστεύει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, βοηθά τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στην κλιματική κρίση ως έκτακτη ανάγκη. Το βασικό μήνυμα είναι ότι, καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις υψηλού επιπέδου, ο λαός είναι μαζί τους» πρόσθεσε.

Η Flynn είπε ότι η έρευνα συνδέει τις κλιματικές ανησυχίες των ανθρώπων, ιδίως των νέων, με τις κυβερνήσεις σε μια στιγμή κατά την οποία πρέπει να συμφωνηθεί ταχεία δράση, ιδίως σε μια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο.

Η κλιματική κρίση συνεχίστηκε αδιάκοπα το 2020, οπότε και καταγράφηκαν οι υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και η δημοσκόπηση λέει ότι αυτό που σκέφτονται οι μελλοντικές γενιές, σε σχέση με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, φέρνει έναν τρόπο να οραματιστούμε το μέλλον», είπε.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που λένε ότι υπάρχει κατάσταση επείγουσας ανάγκης για το κλίμα εντοπίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, με ποσοστό 81% και στις δύο χώρες.

Η Αυστραλία ακολουθεί με 72% και οι ΗΠΑ με 65% ενώ Ρωσία και Ινδία καταγράφουν ποσοστό της τάξης του 59%. Ακόμη και το χαμηλότερο ποσοστό, αυτό της Μολδαβίας, σημειώνει ένα 50%.

Η σχετικά χαμηλή υποστήριξη της ιδέας για ενίσχυση μιας φυτοφαγικής διατροφής, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν λίγες φυτικές επιλογές σε ορισμένες χώρες ή ότι οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι η διατροφή είναι περισσότερο προσωπική επιλογή, δήλωσε το UNDP. Η υποστήριξη αυτής της πολιτικής ήταν υψηλότερη στη Γερμανία με ποσοστό 44% και στο Ηνωμένο Βασίλειο με 43%, αντίστοιχα.

Ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνδρες και αγόρια είπαν ότι υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις γυναίκες και τα κορίτσια σε χώρες όπως η Νιγηρία και το Βιετνάμ, μπορεί να οφείλεται επίσης, στο γεγονός ότι τα κορίτσια έχουν λιγότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση σε αυτά τα μέρη.

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει ακόμη, ότι όσο υψηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης είχε ολοκληρώσει ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό ήταν να πιστεύει ότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Το γιατί περισσότερες γυναίκες και κορίτσια ανησυχούν περισσότερο στα τέσσερα αγγλόφωνα έθνη, παραμένει ασαφές.

Η δημοσκόπηση διανεμήθηκε μέσω διαφημίσεων σε βιντεοπαιχνίδια, παζλ κλπ συμπεριλαμβανομένων των Angry Birds, Subway Surfers, Sudoku και Words With Friends, και αυτό βοήθησε ιδιαίτερα για να προσεγγίσει η οργάνωση τους νέους.

Η ιδέα προέκυψε όταν η Flynn παρατήρησε μέσα στο μετρό στη Νέα Υόρκη ότι όλοι οι επιβάτες κοίταζαν τα κινητά τους και έπαιζαν παιχνίδια.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2020 και, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, το 59% των ανθρώπων που λένε ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, δήλωσε επίσης ότι ο κόσμος πρέπει να «κάνει ό, τι είναι απαραίτητο και να το κάνει επειγόντως».

Ο καθηγητής Stephen Fisher στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σημείωσε πως η δημοσκόπηση «έχει παραδώσει έναν θησαυρό δεδομένων για την κοινή γνώμη που δεν έχουμε ξαναδεί. Η αναγνώριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα είναι πολύ πιο διαδεδομένη από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως».

Με πληροφορίες του Guardian

EU green deal
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 24/11 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Πέτρος Κόκκαλης: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα»

Radio Lifo / Πέτρος Κόκκαλης: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτρο Κόκκαλη, για τη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη στην οποία συμμετείχε ως μέλος της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αλλά και για τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά μπλοκάρισμα των κινητών και απαγόρευση του αλκοόλ στο τιμόνι

Αυτοκίνητο / Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά μπλοκάρισμα των κινητών και απαγόρευση του αλκοόλ στο τιμόνι

Την εφαρμογή δραστικών μέτρων, όπως όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα στις κατοικημένες περιοχές, αυτόματο μπλοκάρισμα των κινητών και απόλυτη απαγόρευση του αλκοόλ στο τιμόνι, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ
Κρίση βιοποικιλότητας -Το ΕΚ ζητά νέες αποφάσεις για την προστασία της

EU green deal / Κρίση βιοποικιλότητας -Το ΕΚ ζητά νέες αποφάσεις για την προστασία της

Χρειαζόμαστε μια «συμφωνία του Παρισιού» κι έναν νόμο της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα ώστε να διασφαλιστεί η αποκατάσταση, η ανθεκτικότητα και η επαρκής προστασία των οικοσυστημάτων ως το 2050.
THE LIFO TEAM
Εμμανουέλα Δούση: «Οι σύγχρονες συνήθειες και ανάγκες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του περιβάλλοντος»

EU green deal / Εμμανουέλα Δούση: «Οι σύγχρονες συνήθειες και ανάγκες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του περιβάλλοντος»

Ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης; Αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου; Τι σηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία; Απαντά η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, Ειδική Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και κάτοχος έδρας UNESCO στην κλιματική διπλωματία, Εμμανουέλα Δούση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Πρέπει να δράσουμε τώρα»: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία μιλά στη LiFO

EU green deal / «Πρέπει να δράσουμε τώρα»: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία μιλά στη LiFO

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους εξηγεί ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ