Ο Βίγκο Μόρτενσεν επιτίθεται στο ακροδεξιό Vox - Το tweet με τον Άραγκορν που τον εξόργισε

Ο Βίγκο Μόρτενσεν επιτίθεται στο ακροδεξιό Vox - Το tweet με τον Άραγκορν που τον εξόργισε Facebook Twitter
0

Δριμεία κριτική στο ακροδεξιό κόμμα Vox της Ισπανίας επειδή χρησιμοποίησε σε πολιτική ανάρτηση στο Twitter μια φωτογραφία του Άραγκορν - ο χαρακτήρας του στην ταινία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»- άσκησε ο Βίγκο Μόρτενσεν.

Την ημέρα των βουλευτικών εκλογών τον περασμένο μήνα, το Vox δημοσίευσε μια φωτογραφία του Άραγκορν με την ισπανική σημαία και το έμβλημα του κόμματος στην πλάτη του να έρχεται αντιμέτωπος με έναν εχθρικό στρατό, ο οποίος αποτελείται, όπως φαίνεται από τις σημαίες, από κόμματα της αριστεράς, φεμινιστικές οργανώσεις, οργανώσεις της LGBT κοινότητας, φιλελεύθερα ΜΜΕ και αυτονομιστικές ομάδες. Στο tweet αναγράφεται: «Ας αρχίσει η μάχη! #Για την Ισπανία».


Ο Βίγκο Μόρτενσεν τόνισε ότι ο χαρακτήρας του στην ταινία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» υποστηρίζει «την ενσωμάτωση διαφορετικών φυλών, παραδόσεων και γλωσσών στη Μέση Γη» και δεν σχετίζεται με την ακροδεξιά.

Σε επιστολή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο ηθοποιός υπογράμμισε: «Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα αδαής για να πιστεύεις ότι το να χρησιμοποιήσεις τον χαρακτήρα... θα προωθήσεις την εκστρατεία ενός ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος όπως το Vox, θα ήταν καλή ιδέα. Θα γέλαγα με την ανικανότητά τους όμως το Vox κέρδισε 24 έδρες στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι αστείο». «Το μήνυμα του Vox είναι παράλογο επειδή, στα βιβλία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν , ο Άραγκορν είναι πολύγλωσσος πολιτικός που υποστηρίζει τη γνώση και την ένταξη των διαφορετικών φυλών, εθίμων και γλωσσών της Μέσης Γης και δεν πρέπει να συνδέεται με την άκρα δεξιά», αναφέρει στη επιστολή που έστειλε από το Λος Άντζελες, ο ηθοποιός, ο οποίος μιλάει άπταιστα ισπανικά και έχει σπίτι στη Μαδρίτη.

Ο Βίγκο Μόρτενσεν επιτίθεται στο ακροδεξιό Vox - Το tweet με τον Άραγκορν που τον εξόργισε Facebook Twitter
Ο Viggo Mortensen ως Aragorn στην ταινία «The Lord of the Rings: The Two Towers».

Στις γενικές εκλογές της 28ης Απριλίου, το Vox αναδείχθηκε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εξασφάλισε σημαντική παρουσία στο Ισπανικό Κοινοβούλιο από τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975. Ο Μόρτενσεν που είναι Δανό-Αμερικανός, μεγάλωσε στην Αργεντινή και είναι υποστηρικτής της αριστεράς.

Η Warner Bros Spaine, η οποία έχει τοπικά δικαιώματα διανομής της επικής ταινίας, δήλωσε ότι δεν είχε εξουσιοδοτήσει τη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας της σε προεκλογικές εκστρατείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM
Η δύναμη της αγάπης: όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Πολιτισμός / Όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Το Waves Penetrate Me Fiercely, το νέο μικρού μήκους φιλμ του τρανς δημιουργού Geo Aghinea, χαρτογραφεί μια queer νυχτερινή ζωή που απλώνεται σε εγκαταλειμμένα κτίρια, διαμερίσματα και αυτοσχέδιους χώρους στο Βουκουρέστι.
THE LIFO TEAM
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

Πολιτισμός / Τιτανικός: Η ιστορία του πιο διάσημου ναυαγίου που έγινε σαν σήμερα το 1912

Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ξεκίνησε σαν μια θριαμβευτική στιγμή της ναυπηγικής ιστορίας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο παιδικού βιβλίου, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ο Μάικλ Ρόζεν είναι ο νικητής του Hans Christian Andersen Award 2026 στην κατηγορία συγγραφής, της υψηλότερης διεθνούς διάκρισης για δημιουργούς παιδικών βιβλίων που απονέμει η IBBY. Η ανακοίνωση έγινε στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.
THE LIFO TEAM
Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Πολιτισμός / Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Ο Μπίλι Κρίσταλ επιστρέφει το φθινόπωρο στο Broadway με το 860, μια νέα σόλο παράσταση εμπνευσμένη από το σπίτι όπου έζησε με την οικογένειά του για 46 χρόνια και που χάθηκε στις φωτιές του Παλισέιντς το 2025
THE LIFO TEAM