Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Madeleine McCann στο Netflix: Tο ντοκιμαντέρ και το «όχι» των γονιών

Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Madeleine McCann στο Netflix: Tο ντοκιμαντέρ και το «όχι» των γονιών Facebook Twitter
0

Ένα ντοκιμαντέρ για τη μυστηριώδη εξαφάνιση της 3χρονης Madeleine McCann που είχε δημιουργήσει παγκόσμιο σάλο το 2007, είναι από σήμερα διαθέσιμο στη συνδρομητική πλατφόρμα του Netflix. 

Με τίτλο «The Disappearance of Madeleine McCann», το φιλμ εξερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το μικρό παιδί εξαφανίστηκε τον Μάιο εκείνου του έτους, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τους γονείς του και τα αδέλφια του, στο θέρετρο Praia da Luz της Πορτογαλίας.

Η υπόθεση είχε προσελκύσει τότε διεθνές ενδιαφέρον και οι McCann θεωρήθηκαν ύποπτοι από την πορτογαλική αστυνομία για την εξαφάνιση της κόρης τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεχτούν επιθέσεις από σκανδαλοθηρικές εφημερίδες στη Βρετανία και φραστική βία από αναρίθμητους χρήστες στα social media.  

Tο 2008 έλαβαν αποζημιώσεις για την αντιμετώπιση αυτή και η εφημερίδα Express Newspapers δημοσίευσε επίσημη απολογία στο πρωτοσέλιδο για τα «κίτρινα» ρεπορτάζ της.  

Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Madeleine McCann στο Netflix: Tο ντοκιμαντέρ και το «όχι» των γονιών Facebook Twitter

Η προσπάθεια των παραγωγών συνάντησε αρκετά εμπόδια και τις αντιστάσεις της οικογένειας της μικρής: η Kate και ο Gerry McCann αρνήθηκαν να μιλήσουν για όσα συνέβησαν και κάλεσαν όλους όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση, να μην αποκαλύψουν τίποτα στον φακό της Pulse Films, που είχε αναλάβει τα γυρίσματα για λογαριασμό του Netflix.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, και μία φωτογραφία της μικρής που είχε τραβηχτεί λίγο πριν την εξαφάνισή της.

Εκπρόσωπος της οικογένειας McCann δήλωσε στον Guardian: «Η Kate και ο Gerry δεν ζήτησαν να γίνει κάτι τέτοιο και δεν καταλαβαίνουν πώς θα βοηθήσει πρακτικά στην αναζήτηση της Maddie. Για αυτόν τον λόγο δεν θέλουν να εμπλακούν».

Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Madeleine McCann στο Netflix: Tο ντοκιμαντέρ και το «όχι» των γονιών Facebook Twitter

Τα 8 επεισόδια βασίστηκαν κυρίως σε συνεντεύξεις αστυνομικών και, παρότι η εταιρεία πρότεινε στην οικογένεια να δει το ντοκιμαντέρ πριν αυτό κυκλοφορήσει, εκείνοι αρνήθηκαν.

Το χρονικό 


Η Madeleine McCann εξαφανίστηκε το βράδυ της 3ης Μαΐου του 2007, από το κρεβάτι της στην Praia da Luz, γνωστό θέρετρο της Πορτογαλίας, όπου βρισκόταν για διακοπές με τους γονείς της, τα δύο αδέλφια της (δίδυμα ηλικίας δύο ετών) και οικογενειακούς φίλους. 

Εκείνη τη νύχτα, τα τρία μικρά παιδιά έπεσαν για ύπνο στις 8:30μ.μ, στο ισόγειο του διαμερίσματος, ενώ οι McCann δειπνούσαν με φίλους τους σε ένα εστιατόριο μόλις 55 μέτρα μακριά.

Οι μεγάλοι έλεγχαν τακτικά τα παιδιά αλλά, σύμφωνα με την κατάθεση της μητέρας, στις 10μ.μ ανακάλυψε πως το παιδί της είχε εξαφανιστεί. 

Εξαιτίας ενός σφάλματος στην ανάλυση DNA, η πορτογαλική αστυνομία πίστευε για εβδομάδες ότι η μικρή ήταν νεκρή και πως οι γονείς της το είχαν αποκρύψει. Έτσι, οι McCann χαρακτηρίστηκαν αρχικά ύποπτοι μέχρι που, τον Ιούλιο του 2008, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο λόγω έλλειψης στοιχείων. 

Οι γονείς προσέλαβαν ιδιωτικούς ντετέκτιβ και συνέχισαν τις έρευνες ενώ, το 2011, και η Σκότλαντ Γιαρντ άνοιξε το δικό της φάκελο («επιχείρηση Grange») αντιμετωπίζοντας την εξαφάνιση ως «εγκληματική πράξη αγνώστου», με πιθανά σενάρια αυτά της προσχεδιασμένης απαγωγής ή της ληστείας μετά φόνου.

Το 2013, η Σκότλαντ Γιαρντ έδωσε στη δημοσιότητα σκίτσα υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που εθεάθη να μεταφέρει ένα παιδί προς την παραλία, το βράδυ της εξαφάνισης. Η πορτογαλική αστυνομία ξεκίνησε τότε εκ νέου έρευνα αλλά, το 2015, η «επιχείρηση Grange» άρχισε να υποβαθμίζεται, λόγω έλλειψης στοιχείων. 

 
TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM