Το αλκοόλ βλάπτει από την πρώτη σταγόνα - Τι αποκαλύπτει νέα μεγάλη έρευνα

Το αλκοόλ βλάπτει από την πρώτη σταγόνα - Τι αποκαλύπτει νέα μεγάλη έρευνα Facebook Twitter
0

Ακόμη και ένα περιστασιακό ποτό βλάπτει την υγεία, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα για τις συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν παλαιότερες έρευνες που έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ.

Παραδέχονται μεν ότι η μέτρια κατανάλωση κάποιων αλκοολούχων ποτών μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, αλλά διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών ξεπερνά κατά πολύ αυτά τα οφέλη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές σε διάφορα κράτη υποδηλώνουν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία από ένα με δύο ποτήρια κρασιού ή μπύρας την ημέρα, συγκεκριμένα αλλά προσθέτουν: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν όμως ότι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ είναι η μηδενική κατανάλωση».

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτο Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας στις ΗΠΑ (Institute of Health Metrics and Evaluation) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet.

Ειδικότερα, η έρευνα εξέτασε τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και τις συνέπειες στην υγεία σε 195 χώρες, μεταξύ των ετών 1990-2016. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 694 έρευνες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και από 592 σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, σε 28 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αναλύοντας δεδομένα για ανθρώπους από 15 έως 95 χρονών, οι ερευνητές συνέκριναν εκείνους που δεν πίνουν καθόλου με αυτούς που πίνουν ένα ποτό την ημέρα.

Διαπίστωσαν πως από τους 100.000 μη πότες, οι 914 εμφάνισαν ένα πρόβλημα υγείας που συνδέεται με το αλκοόλ, όπως πχ καρκίνο, ή υπέστησαν κάποιον τραυματισμό. Όμως τέσσερα επιπλέον άτομα θα είχαν επηρεαστεί εάν έπιναν ένα ποτό την ημέρα.

Επιπλέον, όσον αφορά εκείνους που έπιναν δύο ποτά την ημέρα, 63 επιπλέον άτομα ασθένησαν από κάτι σχετικό μέσα σε έναν χρόνο. Σχετικά με εκείνους που κατανάλωναν πέντε ποτά την ημέρα, επιπλέον 338 άτομα εμφάνισαν σχετικό πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση αλκοόλ ήταν βασική αιτία εμφάνισης καρκίνου σε άτομα άνω των 50 ετών, ιδιαίτερα στις γυναίκες.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 27,1% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και το 18,9% σε άνδρες άνω των 50 ετών, συνδεόταν με τις συνήθειες τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.


Στις νεότερες ηλικίες παγκοσμίως οι μεγαλύτερες αιτίες θανάτου που συνδέονται με το αλκοόλ ήταν η φυματίωση (1,4% των θανάτων), οι τραυματισμοί από τροχαία (1,2%) και ο αυτοτραυματισμός (1,1%).

Το αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη, οδήγησε σε 2,8 εκατομμύρια θανάτους το 2016. Ήταν ο κύριος παράγοντας κινδύνου για πρόωρη θνησιμότητα και αναπηρία στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 49 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 20% των θανάτων.


Παγκοσμίως ένας στους τρεις ανθρώπους (δηλαδή 2,4 δισ. άτομα) πίνει αλκοόλ. Η Δανία έχει τα περισσότερα άτομα που πίνουν αλκοόλ (95,3% των γυναικών και 97,1% των ανδρών). Το Πακιστάν έχει τους λιγότερους άνδρες πότες (0,8%) και το Μπαγκλαντές τις λιγότερες γυναίκες (0,3%).


Οι άνδρες στη Ρουμανία και οι γυναίκες στην Ουκρανία πίνουν τα περισσότερα ποτά (8,2 και 4,2 ποτά την ημέρα αντίστοιχα).

Η επικεφαλής της μελέτης , Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον τονίζει ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι πολιτικές ελέγχου του αλκοόλ και να εξεταστούν συστάσεις για μη κατανάλωση. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως μπορούν να εξεταστούν «φόροι επί των πωλήσεων, έλεγχος στη διαθεσιμότητα και τον χρόνο που μπορεί να πωληθεί στο αλκοόλ, καθώς και έλεγχος της διαφήμισης».

Με πληροφορίες από BBC και Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM