ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές ανανά από την Ταϊβάν - Εκστρατεία για την κατανάλωσή του

Η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές ανανά από την Ταϊβάν - Εκστρατεία για την κατανάλωσή του Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι ανανάδες της Ταϊβάν έχουν γίνει το τελευταίο «θύμα» των επιδεινούμενων σχέσεων με την Κίνα, μετά την απόφαση για απαγόρευση των εισαγωγών του φρούτου.

Η απαγόρευση, η οποία άρχισε τη Δευτέρα και είναι αόριστη σε χρονικό περιθώριο, ανακοινώθηκε από το κινεζικό τελωνείο την Παρασκευή.

Το τελωνείο είπε ότι εντοπίστηκαν επιβλαβή παράσιτα σε πρόσφατες αποστολές.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν, από την πλευρά της απέρριψε τον ισχυρισμό, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι έλαβε «απαράδεκτη» μονομερή απόφαση.

Προέτρεψε τους πολίτες και τους διεθνείς συμμάχους της να τρώνε «τον ανανά της ελευθερίας» για την υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας.

Το Πεκίνο έχει παρελθόν στις εμπορικές κυρώσεις με πιο πρόσφατο παράδειγμα το αυστραλιανό κρασί.

Οι δε, σχέσεις με την Ταϊβάν είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Παρά το γεγονός ότι το κομμουνιστικό κόμμα δεν κυβερνούσε ποτέ την Ταϊβάν, το Πεκίνο την θεωρεί επαρχία της Κίνας και έχει δεσμευτεί να την ενώσει με την ηπειρωτική χώρα, έστω και με τη βία, εάν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανανάς αποτελεί περίπου το 40% των συνολικών εξαγωγών των φρούτων της Ταϊβάν, εκ των οποίων το 90% πηγαίνει στην Κίνα.

Περισσότεροι από 41.600 τόνοι εστάλησαν το 2020, σύμφωνα με το Συμβούλιο Γεωργίας.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen, κατηγόρησε την Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και είπε ότι το 99,79% των εισαγόμενων παρτίδων πέρασε από επιθεώρηση.

Η Tsai ανακοίνωσε επίσης βοήθεια ύψους 36 εκατ. δολ. για τους παραγωγούς ανανά της Ταϊβάν και δεσμεύτηκε να επεκτείνει την εξαγωγική αγορά σε 30.000 τόνους, αυξάνοντας τα κίνητρα πωλήσεων στο εξωτερικό και «ενισχύοντας τις δραστηριότητες μάρκετινγκ» στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και άλλες διεθνείς αγορές. 

«Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι αυτή η ξαφνική μονομερής απόφαση δεν βασίζεται στην υγεία ή στο δίκαιο εμπόριο», είπε η Tsai, προτρέποντας τους ανθρώπους να απολαύσουν τους ανανάδες της Ταϊβάν «είτε σε smoothie, σε κέικ είτε σε φρεσκοκομμένο φρούτο».

Ο Joseph Wu, υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, κατηγόρησε την Κίνα ότι τιμωρεί τους αγρότες της Ταϊβάν, οι οποίοι ετοιμάζονται για συγκομιδή.

«Θυμάστε το #FreedomWine της Αυστραλίας;», έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος σε μια διεθνή εκστρατεία για να αντισταθμίσει τις πωλήσεις που χάθηκαν από την απαγόρευση της Κίνας για το προϊόν.

«Προτρέπω τους ομοϊδεάτες φίλους σε όλο τον κόσμο να σταθούν δίπλα στην Ταϊβάν και να συσπειρωθούν πίσω από το #FreedomPineapple». 

Το αρμόδιο γραφείο της Κίνας στην Ταϊβάν δήλωσε ότι η απαγόρευση ήταν «εντελώς λογική και απαραίτητη». «Οι αρχές του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) σκόπιμα παραποίησαν και ερμήνευσαν κακόβουλα τεχνικά ζητήματα, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να επιτεθούν και να δυσφημίσουν την ηπειρωτική χώρα», ανέφερε.

Το εμπορικό πλήγμα στην Ταϊβάν είναι το τελευταίο, που εντείνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Με πληροφορίες του Guardian

Ειδήσεις
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Διεθνή / Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Γιατί τρίβει τα χέρια της η Λεπέν, γιατί είναι λίγο κούφια η χαρά του Μελανσόν και τι λάντζα καλείται να κάνει τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος για να αποφύγει συγκεκριμένες καταστροφές στα σχέδια και τις αμφιλεγόμενες νομοθετικές αλλαγές που έχει προγραμματίσει;
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ