Σοφία Μπεκατώρου: Δεν είμαι η μόνη αθλήτρια που κακοποιήθηκε

Σοφία Μπεκατώρου: Δεν είμαι η μόνη αθλήτρια που κακοποιήθηκε Facebook Twitter
ΑΠΕ
0

Μιλώντας σήμερα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε πως δεν είναι η μόνη αθλήτρια που έχει κακοποιηθεί. 

Περιγράφοντας τα συναισθήματα, τα οποία στάθηκαν εμπόδιο στο παρελθόν να μιλήσει δημόσια έκανε λόγο για ένα τραυματικό γεγονός, ενώ κάλεσε όσες και όσους έχουν πέσει θύματα να «σπάσουν τη σιωπή τους».

«Δεν ήταν εύκολο να μιλήσω δημόσια για κάτι τόσο τραυματικό, όμως αφού μίλησα έχοντας εισπράξει την αγκαλιά της πολιτείας μπορώ με σιγουριά να πω σε κάθε θύμα να φύγει από αυτή τη θέση, να σπάσει τη σιωπή, να μιλήσει, γιατί έχουμε όλη τη δύναμη μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα που θέλουμε να έχουμε», ανέφερε η χρυσή Ολυμπιονίκης.

Εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα περί γενετήσιας ελευθερίας

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας με αφορμή τις καταγγελίας της Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου ότι πριν από 23 χρόνια βιάστηκε από παράγοντα του αθλητισμού, απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών, υπενθυμίζοντας ότι σε ανάλογες καταγγελίες κατά της γενετήσιας ελευθερίας, επιβάλλεται «επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση».

 

Παράλληλα ο κ. Πλιώτας, διευκρινίζει ότι όταν κάνει λόγο για εγκλήματα, αναφέρεται σε εγκλήματα με τα οποία «προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά της ίδιας της γενετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής ή που αυτά στρέφονται κατά της ανηλικότητας ως αυτοτελούς πλέον προστατευόμενου εννόμου αγαθού που ταυτίζεται με την ομαλή σεξουαλική ανάπτυξη των ανηλίκων, εννόμων αγαθών για την προστασία των οποίων, προεχόντως, διεκδικούν την εφαρμογή τους οι ποινικές διατάξεις».

 

Ακόμη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι οι ποινικά αξιολογήσιμες συμπεριφορές «εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, της ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κ.λπ. και γενικά σε χώρους που τα άτομα είναι περισσότερο εκτιθέμενα σε γενετήσιες προσβολές, επειδή σ' αυτούς ευκολότερα μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να μετάγονται τα καθών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντίσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεσής τους».

Έτσι, ο κ. Πλιώτας, καταγράφει σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβαίνουν οι συνάδελφοί του σε ανάλογες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «πρώτο χρονικώς μέλημα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ως "εισαγγελέα ακροάσεων" που καθίσταται κοινωνός περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης ή βαρύτερης προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας, πρέπει να είναι η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί στην καταγγελία και να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός» και συνεχίζει:

«Επόμενο βήμα θα είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά την οποία η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από επιμέλεια, ταχύτητα και σχολαστικότητα, με εκμετάλλευση όλου του δικονομικού μας ποινικού οπλοστασίου που μπορεί να περιλαμβάνει, εκτός άλλων, τη διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων (άρθρα 243, 254 ΚΠΔ), την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (άρθρο 4 Ν. 2225/94) υπό τους όρους των διατάξεων αυτών κ.λπ., ακολούθως δε θα πρέπει να προωθείται, αναλόγως με τα εκάστοτε προκύπτοντα, δικονομικώς κατά προτεραιότητα η υπόθεση και μπορεί αυτή να εξικνείται μέχρι και τον ποινικό κολασμό του υπαιτίου, εφόσον, βεβαίως, αποδειχθεί η τέλεση της αξιόποινης πράξης».

Σακελλαροπούλου: «Η Σοφία διέλυσε τη συνωμοσία της σιωπής»

 

Το μεσημέρι, η Σοφία Μπεκατώρου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνάντηση έλαβε χώρα μετά από πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς την Ολυμπιονίκη και πραγματοποίηθηκε σε εγκάρδιο κλίμα.

«Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου. Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό. Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι' αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM