Frontex: Σε χαμηλό επταετίας η μετανάστευση προς την ΕΕ το 2020- Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Frontex: Σε χαμηλό επταετίας η μετανάστευση προς την ΕΕ το 2020- Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο αριθμός των ανθρώπων που εντοπίστηκαν να διασχίζουν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά 13% το 2020 και η μετανάστευση υποχώρησε σε χαμηλό επταετίας, σύμφωνα με τη Frontex.

Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά καταγράφηκε η διέλευση των συνόρων της ΕΕ από 124.000 ανθρώπους, που πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από το 2013. Η Frontex αποδίδει αυτή τη μείωση κατά κύριο λόγο στους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι Σύροι παραμένουν η πιο συχνά αναφερόμενη υπηκοότητα όσων επιχείρησαν να διασχίσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ακολουθούν Μαροκινοί, Τυνήσιοι και Αλγερινοί.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, παρά την άνοδο στις αρχές του 2020, η μεταναστευτική οδός της ανατολικής Μεσογείου προς την Ελλάδα σημείωσε τελικά τη μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό αφίξεων.


Συγκεκριμένα η ροή μειώθηκε κατά 76%, σε περίπου 20.000 ανθρώπους. Ο αριθμός των παράνομων διασυνοριακών διελεύσεων στη δυτική Μεσόγειο μειώθηκε κατά 28%, σε περιπου 17.000 ανθρώπους.

Αντίθετα, τα Κανάρια Νησιά κατέγραψαν ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στις ακτές τους το 2020, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης που σημειώθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες της χρονιά. Συνολικά καταγράφηκαν πάνω από 22.660 παράνομες διασχίσεις συνόρων στη μεταναστευτική οδό της Δυτικής Αφρικής, οχταπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με το 2019. αυτός ήταν ο υψηλότερος αριθμός από το 2009 που η Frontex άρχισε να συλλέγει δεδομένα.

Περισσότεροι μετανάστες χρησιμοποίησαν και τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου. Παρά την έντονη αύξηση των αναχωρήσεων από την Τυνησία, λίγο περισσότεροι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη.

Τέλος, στη μεταναστευτική οδό των δυτικών Βαλκανίων οι διελεύσεις των συνόρων αυξήθηκε κατά περίπου τρία τέταρτα, σε 27.000 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ