Αυτοψία στο τέως βασιλικό κτήμα Τατοΐου πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για να εξετάσει την πορεία των έργων που εκτελούνται.

 

Εντός του Νοεμβρίου θα ολοκληρωθούν τα σωστικά μέτρα στο κτίριο των ανακτόρων, με εργασίες στεγάνωσης της στέγης και κάλυψης προστασίας των ξύλινων δαπέδων στο εσωτερικό του κτιρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Το ανάκτορο κατά τις σωστικές εργασίες
Το ανάκτορο κατά τις σωστικές εργασίες

 

Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο καθαρισμός όλου του ανακτόρου καθώς και του καταφυγίου. Η μελέτη εφαρμογής του έργου της πλήρους αποκατάστασης του ανακτόρου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα παραδοθεί τον Μάιο του 2021, οπότε και θα δημοπρατηθεί το έργο.

 

Επίσης, μέχρι τα τέλη του μήνα θα κατατεθούν τα τεχνικά δελτία για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020, αφενός για το έργο της αποκατάστασης των μαγειρείων- η μελέτη εγκρίθηκε προ 15 ημερών από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων- αφετέρου για την εκπόνηση των μελετών για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ασφάλειας, διαχείρισης απορριμμάτων και διαμόρφωσης μονοπατιών. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη σύνδεση του κτήματος με τα δίκτυα κοινής ωφελείας.

 

Εξάλλου χθες ξεκίνησε, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, η κοπή των επικίνδυνων για τα κτίρια, δέντρων, δεδομένων του επερχόμενου χειμώνα. Στο παρελθόν έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές από πτώση δέντρων, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

 

12 άμαξες στον στάβλο

 

Το έργο συντήρησης του συνόλου των κινητών ευρημάτων προχωρά με ταχείς ρυθμούς, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο, όπως και η εκκένωση του στάβλου του Γεωργίου Α', στον οποίον για δεκαετίες είχαν αποθηκευτεί αντικείμενα από την οικοσκευή της τέως βασιλικής οικογένειας. Στον τεράστιο αριθμό αντικειμένων που είναι συσκευασμένα σε κιβώτια εντοπίζονται έπιπλα εποχής, φωτιστικά, χαλιά και έργα τέχνης.

 

Έπιπλα στον στάβλο
Έπιπλα στον στάβλο

 

Βαλίτσα στον χώρο συντήρησης
Βαλίτσα στον χώρο συντήρησης

 

Επιγραφή σε έπιπλο που δωρήθηκε από τους ομογενείς της Βιέννης
Επιγραφή σε έπιπλο που δωρήθηκε από τους ομογενείς της Βιέννης

 

Πίσω από τον όγκο των κιβωτίων που έφταναν ως την οροφή, αποκαλύφθηκαν οχτώ άμαξες και τέσσερα παϊτόνια (είδος ελαφριάς άμαξας). Όλες οι άμαξες βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Μετά τον καθαρισμό τους θα μεταφερθούν σε ασφαλές toll, δίπλα σε εκείνο με τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας. Έως τις 20 Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η εκκένωση του στάβλου και θα ξεκινήσει η αποτύπωση του κτιρίου προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες αποκατάστασής του.

 

Οχτώ άμαξες και τέσσερα παϊτόνια (είδος ελαφριάς άμαξας) βρέθηκαν στο Τατόι
Οχτώ άμαξες και τέσσερα παϊτόνια (είδος ελαφριάς άμαξας) βρέθηκαν στο Τατόι

 

 

 

Ένα ακόμη toll θα τοποθετηθεί κοντά στον στάβλο, όπου θα φιλοξενηθούν τα αντικείμενα στα οποία έχει γίνει η πρώτη φάση καθαρισμού και συντήρησης. Επίσης, εκεί θα στεγαστούν τα διαφορετικά εργαστήρια συντήρησης επίπλων, μικροτεχνίας, υφασμάτων και χαρτώου υλικού.

 

Παιδικό παιχνίδι που βρέθηκε στα κιβώτια
Παιδικό παιχνίδι που βρέθηκε στα κιβώτια

 

Η εκκένωση του στάβλου
Η εκκένωση του στάβλου

  

Ειδικά, σε ό,τι αφορά το χαρτώο υλικό, έχει αρχίσει ήδη το έργο της ψηφιοποίησης μέρους του αρχείου του κτήματος, έργο το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο τρέχον ΕΣΠΑ.

 

Έχει αρχίσει το έργο της ψηφιοποίησης μέρους του αρχείου του κτήματος
Έχει αρχίσει το έργο της ψηφιοποίησης μέρους του αρχείου του κτήματος

 

 

 

Ταυτόχρονα, προχωρεί και η εκκένωση του βουστασίου, όπου μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν και τα αυτοκίνητα, ώστε να ξεκινήσουν οι σωστικές εργασίες και να εκπονηθούν οι μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά στατικά προβλήματα.

 

Ο χώρος του βουστασίου
Ο χώρος του βουστασίου

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr