Κακοκαιρία Ιανός: Live η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα

Κακοκαιρία Ιανός: Live η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα Facebook Twitter
Κακοκαιρία Ιανός: Οι πρώτες δορυφορικές εκτιμήσεις - Live η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα
0

Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός εν αναμονή της κακοκαιρίας «Ιανός», του μεσογειακού κυκλώνα στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το meteo ιδιαίτερα βροχοφόρα φαίνεται να είναι η ατμοσφαιρική διαταραχή που συνδέεται με την κακοκαιρία, όπως δείχνουν τα τελευταία δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Live η πορεία του από την εφαρμογή Windy

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή της εκτίμησης για βροχόπτωση, η μέγιστη τιμή της οποίας υπολογίζεται σε 595 χιλιοστά σε διάστημα 2 ημερών.

Κακοκαιρία Ιανός: Live η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα Facebook Twitter
Κακοκαιρία Ιανός (meteo)

O στροβιλισμός του Ιανού στην Κεντρική Μεσόγειο έως το απόγευμα της Τετάρτης 16/09, όπως καταγράφηκε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 απεικονίζεται στο βίντεο που ακολουθεί. Εκεί φαίνονται με κίτρινα x και οι κεραυνοί που κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και άλλα διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κινηθεί προς την Ελλάδα μεταφέροντας υγρές και ασταθείς αέριες μάζες.

Πρόκειται δηλαδή για την πρώτη φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού από την Πέμπτη 17/09 με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Ιανός» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Επισημαίνεται δε ότι οι άνεμοι ενδέχεται να αγγίξουν ακόμα και τα 11 μποφόρ.

Ήδη η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, για το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται.

Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία αναμένεται να εκδηλωθεί στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης, που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικότερα, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

- Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

- Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

- Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

«Η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου», επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πέρα από την Αττική, θα επηρεαστούν με πολύ δυνατά φαινόμενα το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και προς το τελείωμα της Κακοκαιρίας (την Κυριακή) η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα» σημείωσε.

Βασικές οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Τρεις βασικές οδηγίες προστασίας από την κακοκαιρία «Ιανός», που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από το απόγευμα της Πέμπτης, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Καλούμε τους πολίτες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Αττικής και Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις τρεις σημαντικές οδηγίες», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στις έκτακτες ανακοινώσεις που έκανε.

Συγκεκριμένα:

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους, ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα, δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, αν βρεθείτε στη θέση αυτή.

Ποιες περιοχές θα πληγούν

 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή πορεία ή την ένταση τέτοιων φαινομένων, επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. «Όμως η ΕΜΥ έχει εκτιμήσει ότι το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αύριο, Πέμπτη, αργά το απόγευμα, επηρεάζοντας αρχικά το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, κυρίως τα δυτικά τμήματά της», πρόσθεσε.

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία αναμένεται να «χτυπηθούν» πρώτες από τον «Ιανό». Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοια, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.

Σύμφωνα με το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο είναι πιθανόν να επηρεαστεί και η Κρήτη.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM