ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κορωνοϊός: Πρόστιμα για τους παραβάτες των μέτρων - Λίστα

Κορωνοϊός: Πρόστιμα για τους παραβάτες των μέτρων - Λίστα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σήμερα η Ελλάδα πέρασε στην επόμενη φάση αντιμετώπισης του κορωνοϊού με τη σταδιακή άρση των μέτρων, η οποία συνοδεύεται από χρηματικά πρόστιμα για εκείνους που θα αγνοήσουν τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας.

Οι πέντε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις εκδόθηκαν το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα εκδόθηκε το ΦΕΚ με όσα προβλέπονται για τις ποινές αλλά και τις προϋποθέσεις για τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις εκτός νομού. 

Αναλυτικά, τα πρόστιμα που θα επιβάλει σε κάθε περίπτωση η αστυνομία που σήμερα περιορίστηκε περισσότερο σε συστάσεις:

Σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα:
-300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από προσωπικό, ασθενείς και επισκέπτες
-150 ευρώ σε όποιον δεν κρατά τις αποστάσεις του 1,5 μέτρου

Στα κομμωτήρια, όπου σε πρώτη φάση οι πελάτες εξυπηρετούνται μόνο κατόπιν ραντεβού, οι ελεγκτές θα ζητούν την λίστα με τα προγραμματισμένα ραντεβού και, σε αν αποδειχθεί πως δεν τηρείται ο κανόνας, θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ

Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΟ που δεν εξυπηρετούν με ραντεβού θα δέχονται πρόστιμα 2.000 ευρώ. 

Στις δημόσιες υπηρεσίες την ευθύνη για την τήρηση των αποστάσεων 1,5 μέτρων έχει ο προϊστάμενος και η εξυπηρέτηση πρέπει να γίνεται μόνο με ραντεβού, με μόνο ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Και σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. 

Στα ταξί επιτρέπεται μόνον ένας πελάτης με εξαίρεση τις περιπτώσεις μεταφορά γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα και, σε περίπτωση που δεν τηρείται το μέτρο, θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. 

Για συναθροίσεις άνω των εννέα ατόμων το πρόστιμο που επιβάλλεται ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά άτομο. 

Τα πρόστιμα για την μη συμμόρφωση των πολιτών στα υποχρεωτικά μέτρα ξεκινούν από 150 ευρώ αλλά φτάνουν μέχρι και τις 5.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας θα κυμαίνονται ανά περίπτωση από 1.000 έως 100.000 ευρώ με παράλληλη αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα 15 έως 90 ημερών.

Η χρήση των ανελκυστήρων θα πρέπει να αποφεύγεται αλλά, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μπει κανείς σε ασανσέρ, θα πρέπει να μην εισέρχεται πάνω από το 40% του ανώτατου ορίου ατόμων με βάση τις προδιαγραφές. Όπου υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση του ασανσέρ παρά μόνο για ΑμεΑ, ευάλωτες ομάδες και για μεταφορά εμπορευμάτων.

Τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετακίνηση εκτός νομού

Για να μετακινηθεί κανείς εκτός νομού σε αυτή την φάση θα πρέπει να φέρει βεβαίωση από την εργασία του ή να είναι διαζευγμένος και ο λόγος της μετακίνησης να αφορά στην επιστροφή του παιδιού στον άλλον γονέα. Αν πρέπει να παραστεί σε κάποια κηδεία, η μετακίνηση θα δικαιολογείται μόνο για συγγενείς έως δευτέρου βαθμού. Αν συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος, αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται με χαρτί γιατρού. Τέλος δικαιολογείται η επιστροφή στη μόνιμη κατοικία. 

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ