Πέθανε ο Βαγγέλης Λάζος, ιδρυτής των εκδόσεων «Δωδώνη»

Πέθανε ο Βαγγέλης Λάζος, ιδρυτής των εκδόσεων «Δωδώνη» Facebook Twitter
Πέθανε ο εκδότης της [Δωδώνη» Βαγγέλης Λάζος
0

Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 81 ετών, ο Βαγγέλης Κ. Λάζος, εκδότης της «Δωδώνη».

Ο Βαγγέλης Λάζος, γεννήθηκε στη Στρατίνιστα Πωγωνίου το 1939 και ωθούμενος από την αγάπη του για το βιβλίο ίδρυσε το 1962 τις εκδόσεις «Δωδώνη».

Ήταν από τους πρώτους εκδότες που επένδυσαν συστηματικά στην έκδοση θεατρικών έργων και βιβλίων φιλοσοφίας-ιστορίας.

Διαχρονικός λάτρης του βιβλίου αλλά και εξαιρετικά πρωτοπόρος ήταν από τους πρώτους εκδότες που επένδυσαν συστηματικά στην έκδοση θεατρικών έργων αλλά και βιβλίων φιλοσοφίας και ιστορίας.

Η ιστορία του ξεκινά το 1949, όταν κατέβηκε στην Αθήνα, όπου ζούσαν ήδη τα αδέρφια του και ο πατέρας του.

Το 1950, έφτασε στην Αθήνα και η μητέρα του ενώ ο ίδιος, σε ηλικία 10 ετών, βρήκε δουλειά σε βιβλιοπωλείο.

Αργότερα άρχισε να εργάζεται στο βιβλιοπωλείο «Εστία», όπου πέρασε την εφηβεία του μαθαίνοντας τη δουλειά του βιβλιοπώλη.

Ο Εκδοτικός Οίκος ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε το 1962 – παράλληλα με το ομώνυμο βιβλιοπωλείο -στην οδό Ιπποκράτους 17, στην Αθήνα.

Το 1970 μεταφέρθηκε στην Ασκληπιού 3 – χώρος που συνδέθηκε με την εκδοτική και εμπορική δραστηριότητα του Βαγγέλη Λάζου για τα επόμενα χρόνια.

Με τη σύζυγό του, Μαρία Πορτολομαίου-Λάζου, επικεντρώθηκαν στην εκδοτική παραγωγή θεατρικών έργων και, αργότερα, φιλοσοφικών και ιστορικών βιβλίων, συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στην πολιτιστική-πνευματική δραστηριότητα της εποχής.

Η αγάπη για το χωριό του και την Ήπειρο καθόρισε τις αποφάσεις του και το 1981, ίδρυσε το ομώνυμο βιβλιοπωλείο στα Ιωάννινα.

Ταυτόχρονα, και ως πρόεδρος της Αδελφότητας Στρατίνιστας Πωγωνίου, συνέβαλε στην καλλιέργεια πολιτιστικής ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Η ιστορία των εκδόσεων «Δωδώνη»

Ο Εκδοτικός Οίκος ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε το 1962 – παράλληλα με το ομώνυμο βιβλιοπωλείο -στην οδό Ιπποκράτους 17, στην Αθήνα, από τον Ευάγγελο Κ. Λάζο.

Εκδόθηκαν, αρχικά, μεταξύ των άλλων: Ποιήματα και μεταφράσεις του Γιοσέφ Ελιγιά, Μπαγκαβάτ Γκιτά (Το θείο τραγούδι), Το παραμύθι του Θεόφιλου του Νέστορα Μάτσα, Ο ξένος του Αλμπέρ Καμύ, Αλήθεια και Αποκάλυψη του Μπερντιάεφ, Εισαγωγή στη φιλοσοφία του Καρλ Γιάσπερς, κ.ά.

Σπουδαίοι συγγραφείς αγκαλιάζουν τη σειρά «Παγκόσμιο Θέατρο». Το 1969, ξεκινά η σειρά Παγκόσμιο Θέατρο, με το έργο του Καμύ Καλιγούλας, σε μετάφραση της Μαρίας Πορτολομαίου – μετέπειτα συζύγου του εκδότη και επιμελήτριας των θεατρικών σειρών – με εισαγωγή του Άρη Δικταίου.

Μια ομάδα από ανθρώπους των γραμμάτων και του θεάτρου ( Παύλος Μάτεσις, Φώντας Κονδύλης, Κωστούλα Μητροπούλου, Ιουλία Ιατρίδη, Αλίκη Αλεξανδράκη κ.ά.), αγκαλιάζουν το εγχείρημα και συμμετέχουν, με τις μεταφράσεις τους, θεωρώντας ότι αυτή η προσπάθεια είναι ένας έμμεσος τρόπος διαμαρτυρίας εναντίον της Χούντας του ΄67 και συγχρόνως μία ανάγκη να καλυφθεί το κενό, εξαιτίας της λογοκρισίας, με κείμενα προοδευτικά. Εκδίδονται: Πίντερ, Μπέκετ, Λόρκα, Ιονέσκο, Αραμπάλ, Μπρεχτ κ.ά..

Μεταφορά στην Ασκληπιού

Το 1970, η ΔΩΔΩΝΗ μετέφερε την έδρα της, στην οδό Ασκληπιού 3, σε τριώροφο χώρο, ο οποίος λειτούργησε ως χώρος προβληματισμού και αναζητήσεων τόσο για διανοούμενους και επιστήμονες όσο και για καλλιτέχνες (ανθρώπους του θεάτρου, κυρίως) των οποίων πρωτότυπα έργα ή μεταφράσεις, εξέδιδε η ΔΩΔΩΝΗ: Πέλος Κατσέλης, Μάριος Πλωρίτης, Γ. Σεβαστίκογλου, Αλ. Σολομός, Δέσπω Διαμαντίδου, Λυκούργος Καλλέργης, Στρατής Καρράς, Βασίλης Βασιλικός, κ.ά..

Η κατ' επιλογή σιωπή των δημιουργών, σιγά σιγά , με την υποτιθέμενη κατάργηση της λογοκρισίας, χαλαρώνει. Οι δημιουργοί προσπαθούν να βρουν διεξόδους διεκδίκησης της ελευθερίας του λόγου.

Έτσι, εκδίδεται ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων ο οποίος, στη συνέχεια, μετά τη μεταπολίτευση (1974), ολοένα και αυξάνεται.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM