Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό παρουσιάζουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου και, μάλιστα, ενώ η εποχική γρίπη είναι προ των πυλών.

 

Οι γιατροί των ΜΕΘ περιέγραψαν την κατάσταση στις μονάδες τους, καθώς και τα εμπόδια για την πλήρη λειτουργία τους κατά τη συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Υγείας – στην οποία μετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι διευθυντές των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Αττικής, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και οι διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, συνολικά στα νοσοκομεία της Αττικής είναι ανεπτυγμένες 252 κλίνες εντατικής, εκ των οποίων 25-30 (αναλόγως συμβάσεων του προσωπικού) είναι κλειστές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται σε ΜΕΘ μεγάλων νοσοκομείων όπως το «Αττικόν», το Λαϊκό και το Κοργιαλένειο Μπενάκειο. Την ίδια στιγμή, μεγάλος αριθμός ασθενών, που ειδικά τους χειμερινούς μήνες είναι κατά μέσον όρο 40-50 σε καθημερινή βάση, βρίσκεται σε αναμονή για μία κλίνη ΜΕΘ.

 

Το σοβαρότερο «εμπόδιο» για την ενεργοποίηση όλων των κλινών εντατικής αφορά την έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού. Σε αντίθεση με τις διεθνείς οδηγίες που ορίζουν ως ιδανικό αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού στις ΜΕΘ έξι νοσηλευτές ανά κλίνη, στην Ελλάδα αναλογούν μόλις δύο. Ελλείψεις καταγράφονται σε κάποιες μονάδες και στον εξοπλισμό των ανενεργών κλινών και κυρίως σε μόνιτορ και αναπνευστήρες.

 

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας τονίστηκε ότι η στελέχωση των ΜΕΘ με προσωπικό και η αναβάθμιση του εξοπλισμού τους αποτελεί βασική προτεραιότητα.