Αντιδρά η ΚΕΔΕ στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

Αντιδρά η ΚΕΔΕ στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ Facebook Twitter
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι τα διαθέσιμα αυτά «ουσιαστικά θα πάνε να καλύψουν το στόχο του υπερπλεονάσματος».
0

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τάσσεται ενάντια στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντάς την «αντισυνταγματική». 

Την ανάκληση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη -με την οποία ορίζεται ότι οι 325 δήμοι της χώρας «ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας» (24.01.2019)- ζητά ομόφωνα το συλλογικό όργανο των δήμων της χώρας, η ΚΕΔΕ.

Στην υπουργική απόφαση ορίζεται ότι οι δήμοι «μεταφέρουν εντός 30 ημερών τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα στο λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος» και ότι «τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται στους ΟΤΑ αποδίδονται, από 01/03/2019 υποχρεωτικά... στο λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω φορείς στην ΤτΕ».

Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ, πρόκειται άμεσα να αποσταλεί επιστολή προς τον κ. Χουλιαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση, με την οποία θα ζητείται συνάντηση το συντομότερο, προκειμένου να συζητηθεί η ολοκληρωτική αντίθεση των δήμων στην υπουργική απόφαση.

Συγχρόνως, θα κατατεθεί άμεσα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης και θα ετοιμασθεί προσφυγή στο ΣτΕ.

«Αντισυνταγματική η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων»

Για παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλεια των δήμων (σ.σ. όπως ορίζεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος) μίλησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η καθηγήτρια Νομικής Γλυκερία Σιούτη, που μαζί με τον νομικό Νίκο Κανελλόπουλο, είναι εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι της ΚΕΔΕ. Επίσης, όπως είπε, η υπουργική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με βασικά ευρωπαϊκά κείμενα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Όπως είπε, η διάταξη που ορίζει ότι οι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) θα αποδίδονται υποχρεωτικά από τον λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ, δημιουργεί ακυρότητα -καθώς ο νόμος ορίζει ότι οι ΟΤΑ μπορούν να τηρούν λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός ΤτΕ.

«Για το βαθύ χέρι του κράτους» μίλησε ο κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το μικρό διάστημα των 30 ημερών για να ανοίξουν οι λογαριασμοί στην ΤτΕ «μας υποχρεώνει να εισηγηθούμε άμεσα αίτηση ακύρωσης που θα συνοδευθεί από αίτηση αναστολής εκτέλεσης».

Ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Πάνος Ζυγούρης κωδικοποίησε τα επιχειρήματα κατά της υπουργικής απόφασης. Αυτά είναι:

-Αναίρεση του πυρήνα της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, οι οποίοι στερούνται της δυνατότητας ελεύθερης τοποθέτησης των αποθεματικών και των ταμειακών διαθεσίμων.

-Η μεταφορά των πόρων δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

-Η προβλεπόμενη δυνατότητα εξαιρέσεως επιμέρους ΟΤΑ από το νέο καθεστώς, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και του ΓΛΚ, επιτείνει την προσβολή της οικονομικής αυτοτέλειας, καθώς η απόφαση λαμβάνεται από κρατικά όργανα.

-Δεν αναφέρεται κανένα απολύτως κριτήριο, που θα λαμβάνεται υπόψη για την εξαίρεση φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από το νέο καθεστώς, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αδιαφάνεια και να τίθενται οι προϋποθέσεις άνισης μεταχείρισης, ενόψει της επικείμενης προεκλογικές περιόδου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM