Οι ώρες αγωνίας στο φλεγόμενο πλοίο - Μαρτυρίες επιβατών για όσα έζησαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Οι ώρες αγωνίας στο φλεγόμενο πλοίο - Μαρτυρίες επιβατών για όσα έζησαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Νύχτα αγωνίας έζησαν στη μέση της θάλασσας 875 επιβάτες του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά στο γκαράζ του εν πλω.

Το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες στα ανοιχτά της Ύδρας, περίπου στις 23:30 το βράδυ της Τρίτης. Περίπου στη μιάμιση τη νύχτα, μέλη του πληρώματος μοίρασαν σωσίβια στους 875 επιβάτες και ξεκίνησαν προετοιμασία για εν πλω εκκένωση.

Μετά τις δύο τη νύχτα η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο το πλοίο άλλαξε κατεύθυνση και άρχισε να πλέει προς το λιμάνι του Πειραιά και στις 4 τα ξημερώματα έφτασε στο λιμάνι.

Εκεί συνεχίστηκε η αγωνία καθώς η φωτιά στα γκαράζ του πλοίου έκαιγε ακόμη και δεν μπορούσε να γίνει η αποβίβαση των επιβατών από το πρυμναίο τμήμα. Η εκκένωση έγινε από πλαϊνό τμήμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με σκάλες.

Επιβάτες του πλοίου περιέγραψαν τις στιγμές που έζησαν στο φλεγόμενο πλοίο.  

«Κοιμόμουν στην καμπίνα και ξαφνικά χτύπησε συναγερμός και είπε ο καπετάνιος να πάμε όλοι πάνω στο κατάστρωμα. Εγώ δεν το άκουσα και με ξύπνησε η διπλανή μου στην καμπίνα και μου είπε ότι καίγεται το πλοίο», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ, ένας επιβάτης.

«Ανεβήκαμε αμέσως αλλά είχε παντού καπνό και στο κατάστρωμα, τα μωρά έκλαιγαν, τα σκυλιά γάβγιζαν, άλλοι φώναζαν καιγόμαστε, άλλοι ήταν πιο ψύχραιμοι το πλήρωμα προσπαθούσε να μας καθησυχάσει λέγοντας μας να κάνουμε υπομονή», είπε επίσης.

Μία άλλη επιβάτις του πλοίου δήλωσε ότι «ήμασταν στη ντίσκο του πλοίου και είπαμε να βγούμε λίγο έξω, τότε αισθανθήκαμε τη μυρωδιά σαν να καίγεται λάστιχο. Μας είπαν ότι είναι μια εστία φωτιάς και ότι είναι υπό έλεγχο και μας είπαν να συγκεντρωθούμε εξωτερικά της ντίσκο, βάλαμε όλοι σωσίβια. Μας έβγαλαν έξω από τη ντίσκο στον 9ο όροφο, δεν είχαμε πανικό γιατί το πλήρωμα ήταν πολύ εκπαιδευμένο μας είπαν να μην αγχωθούμε και μας ενημέρωναν διαρκώς».

«Κατά την έξοδο υπήρξε μια σύγχυση αλλά σε γενικές γραμμές ήταν όλα πολύ οργανωμένα. Υπήρχαν και άλλα πλοία κοντά μας και αισθανθήκαμε καλύτερα. Ο καπνός ήταν πολύ έντονος βοηθήσαμε και άτομα με μικρά παιδάκια», σημείωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το πλήρωμα ήταν σε ετοιμότητα και για το ενδεχόμενο να κατεβάσουν και τις σωσίβιες λέμβους», το οποίο ωστόσο στο τέλος δεν κρίθηκε αναγκαίο.

Οι ώρες αγωνίας στο φλεγόμενο πλοίο - Μαρτυρίες επιβατών για όσα έζησαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυρία Γεωργία που μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ανέφερε ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μοιάζει σαν να έχει πάρει κλίση, ίσως από τον όγκο του νερού του πέφτει στο πλοίο από τα πυροσβεστικά πλοιάρια.«Μας είπαν ότι θα πάρουμε τα αυτοκίνητά μας σε δύο ημέρες» είπε ένας επιβάτης βγαίνοντας ασφαλής από το πλοίο.

«Έβαλα τα κλάματα με το που έμαθα τι συμβαίνει. Το πλήρωμα μοίραζε νερά και σωσίβια, ενώ ο πλοίαρχος προσπαθούσε να μας καθησυχάσει. Το πρώτο μήνυνα που μας δόθηκε ήταν ''όλοι στη ντίσκο''. Εγώ ήμουν ήδη εκεί. Ο κόσμος δεν πανικοβλήθηκε ιδιαίτερα και τα σωσίβια μας τα έδωσαν προληπτικά. Τέλος καλό, όλα καλά», περιγράφει μια άλλη επιβάτης. 

«Είδαμε τον καπνό και πανικοβληθήκαμε, ωστόσο προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Αφού καταφέραμε να βγούμε, τέλος καλό. Φορέσαμε τα σωσίβια προληπτικά, το πλήρωμα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει. Είχε πολύ καπνό και προσπαθούσαμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας για να μπορούμε να αναπνέουμε».

Οι ώρες αγωνίας στο φλεγόμενο πλοίο - Μαρτυρίες επιβατών για όσα έζησαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια συγκλονιστική περιγραφή των όσων συνέβησαν στο πλοίο έδωσε ο δήμαρχος Πλατανιά Χανίων Ιωάννης Μαλανδράκης, ο οποίος βρίσκεται πάνω στο επιβατηγό.

«12 παρά λάβαμε ειδοποίηση πρώτη να πάμε όλοι στο χώρο της ντισκοτέκ και στο χώρο του σαλονιού» είπε ο κ. Μαλανδράκης για τα πρώτα λεπτά μετά τη φωτιά ενώ το πλοίο κινούνταν ανοιχτά της Ύδρας.

«Μας είπανε με μια ανακοίνωση ότι υπάρχει φωτιά στο γκαράζ κι ότι τη σβήνουνε» συνέχισε ο δήμαρχος.

«Στην αρχή πηγαίναμε με έξι κόμβους την ώρα, πολύ σιγά, μετά σταματάει το πλοίο» περιέγραψε ο Ιωάννης Μαλανδράκης και εξιστόρησε όσα συνέβησαν αφού το πλοίο ακινητοποιήθηκε και άρχισε προετοιμασία για εκκένωση: «Άρχισαν να μας μοιράζουν σωσίβια, αρχίζουν και κατεβάζουν βάρκες και βαρελάκια».

«Αυτοί κλείσανε να ξέρεις το γκαράζ και αρχίσανε την αυτόματη κατάσβεση από πάνω για να πλημμυρίσουν το γκαράζ» ανέφερε.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, οι 875 επιβάτες του πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά, ενημερώθηκαν ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

 
 
 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM