Times: Τούρκοι αξιωματούχοι αγνοούνται από την Ελλάδα - Διαψεύδεται πως είναι από τους «8»

Times: Τούρκοι αξιωματούχοι αγνοούνται από την Ελλάδα - Διαψεύδεται πως είναι από τους «8» Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά τη δίκη τους στην Αδριανούπολη. (Φωτ. αρχείου /EPA)
0

Σε καταγγελία ότι αγνοούνται τα ίχνη δύο Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις ελληνικές αρχές, προχώρησε η δικηγόρος τους Σταυρούλα Τομάρα, η οποία μάλιστα αφήνει και υπαινιγμούς περί ανταλλαγής με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με τους Times, οι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15η Ιουλίου του 2016 κατά του Τούρκου προέδρου, αγνοούνται, από τις 20 Αυγούστου, όπως αναφέρει η δικηγόρος τους.

Τα δύο στελέχη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, πέταξαν για την Ελλάδα από την μονάδα τους, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι άνδρες, που χαρακτηρίστηκαν «Νο1 δημόσιοι εχθροί» από την τουρκική κυβέρνηση, ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και έμειναν στη φυλακή για παράνομη είσοδο στην χώρα, επί 18 μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Τομαρά, οι άνδρες εξαφανίστηκαν στις 20 Αυγούστου, την ημέρα που έληξε η εντολή κράτησής τους και μπορεί ίσως να γύρισαν στην Τουρκία, μέσω μίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, η δικηγόρος τους δήλωσε σε ελληνικό κανάλι: «Πήγα να τους πάρω και είχαν φύγει». «Αμφιβάλλω πραγματικά για το αν οι δύο κομάντο είναι στην Ελλάδα πια. Είτε έχουν μεταφερθεί σε μια τρίτη χώρα, είτε απελάθηκαν πίσω στην Τουρκία. Κανείς δεν έχει την εξουσία να μεταφέρει τους πελάτες μου σε οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία. Θα έπρεπε να ελευθερωθούν».

Η κα Τομαρά αφήνει υπόνοιες ότι οι δύο κομάντο επεστράφησαν από τις ελληνικές αρχές πίσω στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών Μητρετώδη και Κούκλατζη στις 15 Αυγούστου.

Σύγχυση ωστόσο φαίνεται να υπάρχει για την υπόθεση των δύο Τούρκων, καθώς η περίπτωσή τους φέρεται να είναι διαφορετική από αυτή των γνωστών οκτώ αξιωματικών.

Οι δύο λοχίες της μονάδας «Υποβρύχια Επίθεση» (Su Alti Taarruz) ή αλλιώς «SAT» που εδρεύει στη ναυτική βάση της Φώκαιας πλησίον της Σμύρνης. εμφανίζονται από την τουρκική πλευρά ως οι επίδοξοι δολοφόνοι του Τούρκου προέδρου (ως μέλη της ομάδας που το βράδυ του πραξικοπήματος πήγε στο ξενοδοχείο του Ερντογάν για να τον σκοτώσει ή να τον συλλάβει). 

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, δηλώνουν ότι κανείς από αυτούς δεν έχει εξαφανιστεί, διαψεύδοντας το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι συνήγοροι των οκτώ διευκρίνισαν επίσης ότι η δικηγόρος Σταυρούλα Τομαρά την οποία και επικαλείται για το θέμα η βρετανική εφημερίδα, δεν υπερασπίζεται πλέον κανέναν εκ των οκτώ Τούρκων.

Με πληροφορίες από The Times

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM