Εκτός μένουν από τις 120 δόσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εκτός μένουν από τις 120 δόσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις Facebook Twitter
0

Εκτός αφήνει από τις 120 δόσεις της τελικής ρύθμιση χρεών προς την εφορία η κυβέρνηση τα νομικά πρόσωπα με την βελτίωση που κατέθεσε η οποία περιορίζεται σε 24 και 36 δόσεις, αντί 18-30 που προβλέπονταν αρχικά ή 60-120 που ζητούσε η αγορά.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση είχε αποκλείσει τις επιχειρήσεις από την ρύθμιση υποδεικνύοντας την ένταξή τους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.


Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, αυτό που γίνεται είναι ότι εντάσσονται σε ρύθμιση 24 έως 36 δόσεων αντί 18-30 που προβλέπονταν αρχικά ή 60-120 που ζητούσε η αγορά.


Ωστόσο, παρά την αύξηση των δόσεων σε 24 (αντί 12 που ισχύει σήμερα) ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός δεν έχει ανοίξει ακόμα για νομικά πρόσωπα με χρέη ως 20.000 ευρώ.

Και αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες μικρομεσαίοι, με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ και δεν έχουν την εναλλακτική του εξωδικαστικού, δεν θα μπορούν να ρυθμίσουν ως και σε 120 δόσεις τα χρέη τους, επειδή δεν τους έχει δοθεί η τεχνική δυνατότητα αυτή.

Ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης και διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του news247, ότι η πλατφόρμα που θα ξεκινήσει από 15 Μαΐου, και θα λειτουργεί έως το τέλος Ιουνίου για τις οφειλές προς την εφορία και έως τον Σεπτέμβριο για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημείωσε ότι πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν έως και 20.000 ευρώ, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν οφειλές της τάξης των 5.000 με 10.000 ευρώ. Το σημαντικότερο είναι, σημείο σε ο ίδιος, ότι διαγράφονται οι προσαυξήσεις.

Τόνισε ότι οι 120 δόσεις και ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ρυθμίσεις συμπληρωματικές και παρέπεμψε στις 120 δόσεις τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή, συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ όπως είπε για τα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις 120 δόσεις, υπάρχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος έχει επίσης 120 δόσεις αλλά είναι πιο σύνθεση η διαδικασία.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

· 100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ


· 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις


· 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και


· 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις

Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή

τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

· 100% για εφάπαξ εξόφληση


· 85% για 2 έως 6 δόσεις


· 70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις


· 60% για 13 έως 18 δόσεις


· 40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και


· 20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές τους ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM