Bloomberg: Κίνδυνος κυρώσεων για την Ελλάδα αν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα

Bloomberg: Κίνδυνος κυρώσεων για την Ελλάδα αν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων στην Ελλάδα από τους δανειστές υπογραμμίζει το πρακτορείο Bloomberg, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ θα συνιστούσε παράβαση της συμφωνίας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. «Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν βρίσκονταν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα τα στελέχη των θεσμών για την αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων (...) Ενώ ο αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών στόχων πρέπει ακόμα να αποτιμηθεί πλήρως, οι πιστωτές αναμένουν την επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα το φθινόπωρο, όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μία από τις πιθανές κυρώσεις θα ήταν η διακράτηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. «Η νέα πίεση από τους διεθνείς δανειστές μπορεί να προστεθεί στα προβλήματα τον Τσίπρα», σχολιάζει το πρακτορείο. «Με τη θητεία του να λήγει τον Σεπτέμβριο και τη χώρα σε εκλογικούς ρυθμούς ενόψει των ευρωεκλογών, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι οι τελευταίες δημοσιονομικές κινήσεις του θα βοηθήσουν να μειώσει το χάσμα από τον βασικό του αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία».

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, οι στόχοι του προϋπολογισμού της Ελλάδας συμφωνήθηκαν από κοινού με τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως ανέφερε την Τρίτη ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του χρέους, ακόμα και με χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, χρησιμοποιώντας 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ως εγγύηση για τους πιστωτές, καταλήγει το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια