Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι υποβαθμίζει για δεύτερη φορά από τον περασμένο Απρίλιο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και προειδοποίησε τόσο την Αμερική όσο και τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι η συνεχιζόμενη αποτυχία να θεραπεύσουν τις ασθένειες της οικονομίας θα παρατείνει την ύφεση.

 

Στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι η χαμηλή ανάπτυξη δεν πρόκειται να μειώσει την ανεργία και ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουν οι κεντρικές τράπεζες.

 

Η μείωση δαπανών και η αύξηση των φόρων που έχει προγραμματιστεί στις ΗΠΑ για το 2013 και η αδυναμία επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, επισημαίνονται ως τα δύο βασικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

 

Η ανάπτυξη για το 2012 υπολογίζεται τελικά στο 3,3% από 3,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπεται ανάπτυξη 3,6%, χαμηλότερη δηλαδή από τις προβλέψεις Ιουλίου που έκαναν λόγο για 3,9%.

 

Για την Αμερική προβλέπεται χαμηλή ανάπτυξη της τάξεως του 2% τόσο για το 2013 όσο και για το 2013, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται ύφεση 0,4% για φέτος και ισχνή ανάπτυξη 0,2% για το 2013.

 

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα έχουν τετραπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, αν και οι προβλέψεις για την Ινδία και τη Βραζιλία δεν είναι τελικά τόσο αισιόδοξες, με την τελευταία να εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί σε παραπλήσιους ρυθμούς με αυτούς των ΗΠΑ.

 

Επιπλέον, το ΔΝΤ χαμήλωσε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στην Κίνα αλλά τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι οικονομίες αυτών των χωρών (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) θα βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωπες με σημαντικά προβλήματα.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr