ΠΡΟΒΟΛΗ

Pink Flamingos    

H κινηματογραφική λέσχη του Άκη Καπράνου «Midnight Express» επιστρέφει, μετακομίζοντας από το χειμερινή Ααβόρα στα θερινά Ριβιέρα και Βοξ, συνεχίζοντας όμως τις αξιόλογες μεταμεσονύκτιες προβολές. Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 6 Ιουνίου με το Pink Flamingos (1972) του Τζον Γουότερς, που μετέτρεψε την αντισυμβατική Ντιβάιν σε σύμβολο της underground κουλτούρας. Η είσοδος στη συγκεκριμένη προβολή είναι δωρεάν.

6/6, Ριβιέρα, Βαλτετσίου 46 & Βοξ, Θεμιστοκλέους 82, 1 μετά τα μεσάνυχτα, είσοδος ελεύθερη

 

PERFORMANCE

Γεωργία Σαγρή, ΙΑΣΗ - Breathing (5_1_5)

Η Γεωργία Σαγρή επανεκκινεί το πρότζεκτ «Ίαση» και παρουσιάσει στον ανεξάρτητο χώρο Tavros την performance «Breathing (5_1_5)» .
Η Γεωργία Σαγρή επανεκκινεί το πρότζεκτ «Ίαση» και παρουσιάσει στον ανεξάρτητο χώρο Tavros την performance «Breathing (5_1_5)» .

 

Λίγοι συνειδητοποιούν πόσο περιορίζουμε την αναπνοή και κατ’ επέκταση τη ζωή μας. Η Γεωργία Σαγρή επανεκκινεί το πρότζεκτ «Ίαση» και παρουσιάσει στον ανεξάρτητο χώρο Tavros την performance «Breathing (5_1_5)» που εστιάζει στη συνεχή και ταυτόχρονα παραμελημένη πράξη της αναπνοής. Μέσα από φωνητικές, αναπνευστικές και κινησιολογικές ασκήσεις που έχει αναπτύξει η ίδια, οι συμμετέχοντες παρατηρούν τα τραύματά τους και αναζητούν μαζί της τρόπους τρόπους ανάρρωσης και αυτοθεραπείας.

4/6, Tavros, Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος, 19:00-21:00. Διάρκεια: 90 λεπτά, χωρητικότητα performance βάσει οδηγιών για Covid-19: 28 άτομα. Δεν χρειάζεται κράτηση. (& έκθεση: 5-27 Ιουνίου).

 

ΘΕΑΤΡΟ ONLINE

Τρεις Αδερφές

Η παράσταση μεταδίδεται τώρα από το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Kammerspiele του Μονάχου.
Η παράσταση μεταδίδεται τώρα από το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Kammerspiele του Μονάχου.

 

Η Susanne Kennedy, μία από τις σημαντικότερες παρουσίες του γερμανικού θεάτρου, σκηνοθέτησε πέρσι το κλασικό έργο του Τσέχοφ, απελευθερώνοντας τις ηρωίδες και προτείνοντας μια αλλαγή προοπτικής: κι αν τελικά ο χρόνος είναι κυκλικός και ζούμε κάθε στιγμή της ζωής μας ξανά και ξανά; Η παράσταση μεταδίδεται τώρα από το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Kammerspiele του Μονάχου.

10/6, Ψηφιακό Κανάλι Ιδρύματος Ωνάση, 21:00, διαθέσιμο για 48 ώρες, με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

 

STAND UP COMEDY

Χριστόφορος Ζαραλίκος, Επιστροφή στην κανονικότητα... ξανά

Η επιτυχημένη εμπορικά παράσταση του κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου, που ξεκίνησε τον χειμώνα και διακόπηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, μεταφέρεται ανανεωμένη στον κινηματογράφο Τριανόν, ο οποίος ανοίγει και φέτος την οροφή του και μετατρέπεται σε θερινό.

10, 17 & 24/6, Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, 21:00, εισ.: 8-12 ευρώ

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Διονύσης Καβαλλιεράτος, Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης

Διονύσης Καβαλλιεράτος, Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης
Διονύσης Καβαλλιεράτος, Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης

 

Η πρώτη εικαστική έκθεση στο Ηρώδειο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει μια in situ γλυπτική εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου με μορφές που συνθέτουν έναν κυκλικό χορό. Την έκθεση «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης», που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Έργο στην Πόλη», παρουσιάζουν από κοινού το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και ο οργανισμός ΝΕΟΝ.

5/6-3/7, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αθήνα

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Κωστής Βελώνης, Ghost Beggar

Κωστής Βελώνης, Ghost Beggar
Κωστής Βελώνης, Ghost Beggar

 

Για πρώτη φορά ο Κωστής Βελώνης παρουσιάζει σε μια έκθεση έργα απ’ όλο το φάσμα των εικαστικών του μέσων: γλυπτά, σχέδια σε χαρτί και έργα σε καμβά. Ο καλλιτέχνης επικεντρώνεται στην ιστορική φιγούρα του Πιερότου (Pierrot), ο οποίος έχει υποστεί συνεχείς μεταμορφώσεις, αλλά παραμένει δέσμιος της λευκής εμφάνισης και της άβουλης στάσης του. Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από την εμφάνιση κάποιων ασπροβαμμένων ζητιάνων στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προς τα τέλη του 2010, οι οποίοι, κατηφείς  και αμίλητοι, τυλιγμένοι μ’ ένα λευκό σεντόνι, ζητούσαν ελεημοσύνη από τους περαστικούς, χωρίς τη συνήθη ακροβατική δεξιοτεχνία των κλόουν και των διασκεδαστών δρόμου.

10/6-26/9, Kalfayan Galleries, Χάριτος 11, Κολωνάκι, Δευτ. 11:00-15:00, Τρ.-Παρ. 11:00-19:00, Σάβ. 11:00-15:00, είσοδος ελεύθερη

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Μόνος στη σκηνή, με μια κιθάρα κι ένα λαούτο, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παίρνει τη σκυτάλη στη σειρά συναυλιών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) που πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία κοινού και μεταδίδονται ζωντανά, διαδικτυακά. Ο Ιωαννίδης παίζει και τραγουδά τα κομμάτια του στην πρωτογενή μορφή τους, όπως ήταν τη στιγμή της δημιουργίας τους, από το «Όνειρο ήτανε» μέχρι το «Ο κόσμος που αλλάζει» και το «Βυθός».

4/6, 21:00, στο snfcc.org/ioannidis και σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δημήτρης Μητρόπουλος, Στοιχειωμένο Εξοχικό

Δημήτρης Μητρόπουλος, Στοιχειωμένο Εξοχικό
Δημήτρης Μητρόπουλος, Στοιχειωμένο Εξοχικό

 

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος μεταφέρει στο A-Dash ξεχασμένες δουλειές, ημιτελή κολάζ και μέρος της συλλογής του από αφίσες, περιοδικά και εφημερίδες, όπως τα βρήκε στο οικογενειακό εξοχικό στη Βραυρώνα Αττικής, ξεχασμένα εδώ και καιρό. Παλιές εργασίες από σχολή γραφιστικής, μισοτελειωμένα κολάζ, πολιτικές αφίσες, αποκόμματα εφημερίδων με φωτογραφίες πολιτικών του 2009, συλλεκτικά περιοδικά και «Ελευθεροτυπίες» τον καιρό σύλληψης της 17 Νοέμβρη στέκονται δίπλα σε απειλητικά, παλιά εργαλεία από τη συλλογή του Χαράλαμπου, πατέρα του Δημήτρη, μια τηλεόραση και μια μεγάλη βόμβα που είναι έτοιμη από καιρό να εκραγεί.

4-13/6, A-Dash Space, Ασκληπιού 74, Εγκαίνια: 4 /6, 18:00-22:00 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Herbarium Ι

Herbarium Ι
Herbarium Ι

 

To «Φυτολόγιο Ι» είναι το πρώτο σκέλος μιας διττής διοργάνωσης χαρακτικής που εκτίθεται κλιμακωτά στον χώρο τέχνης Etch Ink στην Αθήνα. Για τον πρώτο κύκλο επιλέχτηκαν και εκθέτουν 59 εικαστικοί με χαρακτικά έργα ποικίλων τεχνικών από χώρες όπως η Τουρκία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ελβετία, η Ινδία, η Ελλάδα κ.α.

Έως 20/6, Etch Ink, Αργυρουπόλεως 16 & Αρματολών & Κλεφτών 20, Λυκαβηττός, Δευτ., Πέμ.-Παρ. 17:30-21:00, Σάβ. 11:00-15:00

 

ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ο Γυάλινος Κώδων

Η Αλεξία Καλτσίκη και ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύουν τον Γυάλινο Κώδωνα της Σίλβια Πλαθ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, σε ζωντανή μετάδοση από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

7/6, 20:30, στο snfcc.org/plath και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC