Δυο Εύες στην μια πλευρά του δέντρου, δυο Αδάμ από την άλλη- η γκέι απεικόνιση του προπατορικού αμαρτήματος σε εκκλησία της Σουηδίας μπορεί να έγραψε ιστορία, αλλά τελικά αποφασίστηκε να αφαιρεθεί. 

 

Το έργο «Παράδεισος» της Ελίζαμπεθ Όλσον Γουάλιν προσφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Παύλου στο Μάλμο στις αρχές Δεκεμβρίου και τοποθετήθηκε στα δεξιά του τέμπλου, με στόχο να την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Εκκλησία.

 

 

Ωστόσο την Τετάρτη η εκκλησία ανακοίνωσε πως αποφάσισε να απομακρύνει το έργο, αλλά όχι επειδή έχει πρόβλημα με τα γκέι ζευγάρια που απεικονίζει. Αντιθέτως ο λόγος είναι η τρανσέξουαλ γυναίκα πάνω στο δέντρο, που κραδαίνει ένα φίδι στο χέρι της.

 

«Το ότι υπάρχουν δυο ομόφυλα ζευγάρια στο έργο τέχνης δεν είναι καθόλου αμφιλεγόμενο. Αλλά το γεγονός πως υπάρχει ένα φίδι, που παραδοσιακά συμβολίζει το κακό και αυτό μεταμορφώνεται σε τρανς άτομο θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρερμηνεία πως ένα τέτοιο άτομο είναι κακό ή ο Σατανάς. Η Σουηδική Εκκλησία δεν μπορεί για κανένα λόγο να στηρίξει κάτι τέτοιο», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

 

 

 

Η πάστορας του Αγίου Παύλου, Σοφία Τουνέμπρο, μετάνιωσε για την απόφαση. «Παντρεύουμε γκέι ζευγάρια εδώ και δέκα χρόνια και με αυτό το έργο τέχνης, έμοιαζε σαν να κρεμόταν στην εκκλησία μια γαμήλια φωτογραφία. Η Ελίζαμπεθ Όλσον Γουάλιν έχει κάνει τόσα πολλά για την κοινωνική ενσωμάτωση και την εκπροσώπηση της κοινότητας LGBTQ στον χριστιανικό κόσμο», πρόσθεσε η ίδια.

 

 

Η 58χρονης καλλιτέχνις δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση απομάκρυνσης του πίνακα, καθώς όπως εξηγεί στόχος της είναι να δημιουργεί χριστιανικά έργα με τα οποία μπορούν να ταυτίζονται τα άτομα της LGBTQ κοινότητας.

 

 

Η Ελίζαμπεθ Όλσον Γουάλιν, λεσβία η ίδια, είναι γνωστή υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το 1998 η έκθεσή της «Ecce Homo» στον Καθεδρικό Ναό της Ουψάλα είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις καθώς απεικόνιζε τον Ιησού ως «ήρωα» των ομοφυλοφίλων, πάνω σε ένα ποδήλατο σε παρέλαση του Gay Pride.  

 

 

 

Με πληροφορίες από AFP