Το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στη Ταινιοθήκη με ελεύθερη είσοδο

Το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στη Ταινιοθήκη με ελεύθερη είσοδο Facebook Twitter
Hannah Arendt (Γερμανία, 2012, 113΄)
0

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το WIFT GR (Women in Film and Television Greece), παρουσιάζουν το τρίτο αφιέρωμα "50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο" στις 13 και 14 Ιουνίου 2019 (Πέμπτη-Παρασκευή), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός) με ελεύθερη είσοδο.

Στις αρχές Μαΐου 2019 το WIFT GR και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων πραγματοποίησαν αντίστοιχο αφιέρωμα γυναικείων ταινιών στην Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στόχος των φορέων είναι, από του χρόνου, η εκδήλωση να πραγματοποιείται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Η Ταινιοθήκη θα προβάλλει τρία ντοκιμαντέρ παραγωγής 2019 (Η Συνήγορος, Οι Κατίνες μου, Delphine and Carole) καθώς και την κλασική ταινία μυθοπλασίας Hannah Arendt.

Oι τέσσερις ταινίες φωτίζουν τη δράση ανώνυμων και επώνυμων γυναικών με σημαντική κοινωνική και ανθρωπιστική δράση που ύψωσαν τη φωνή και το ανάστημά τους ενάντια στις διακρίσεις και τον σεξισμό.

Είτε υπερασπίζοντας το δικαίωμα των μειονοτήτων στις κοινωνίες, είτε αρθρώνοντας έναν σημαντικό ανθρωπιστικό και ουμανιστικό λόγο ενάντια στο τέρας του αυταρχισμού. Kαι στις τέσσερις ταινίες πρωταγωνιστούν γυναίκες μπροστά αλλά και πίσω από την κάμερα.

Το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στη Ταινιοθήκη με ελεύθερη είσοδο Facebook Twitter
Εικόνα από το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ Συνήγορος (Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία, 2019, 110΄) των Rachel Leah Jones και Philippe Bellaiche.

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 20.30, κατά την έναρξη του αφιερώματος, θα απευθύνουν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, Φωτεινή Κούβελα, η πρόεδρος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού και η πρόεδρος του WIFT GR (Women in Film and Television Greece), Όλγα Μαλέα.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ Συνήγορος (Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία, 2019, 110΄) των Rachel Leah Jones και Philippe Bellaiche.

H Ισραηλινή δικηγόρος Λέα Τσεμέλ εργάζεται ως συνήγορος υπεράσπισης Παλαιστινίων κατηγορουμένων στο Ισραήλ εδώ και μια πεντηκονταετία, χωρίς να υποπίπτει σε διακρίσεις και διαχωρισμούς. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε φεμινίστριες και φονταμενταλιστές, σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ένοπλους μαχητές.

Ένα συγκινητικό πορτρέτο μιας γυναίκας που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στην απονομή δικαιοσύνης και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προλογίζει η δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου.

Στις 23.00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Οι κατίνες μου (Ελλάδα, 2019, 74') της Βίλμας Μενίκη. Πρόκειται για την ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, που έδρασε την περίοδο 1985-1995. Φεμινιστικό περιοδικό, γραμμή SOS για κακοποιημένες γυναίκες, φεστιβάλ γυναικών, πορείες και εκδηλώσεις. Τι λένε κάποιες από τις γυναίκες της ομάδας για το τότε και το τώρα; Πώς έδρασε στον δημόσιο χώρο; Πώς μας άλλαξε; Προλογίζει η σκηνοθέτιδα της ταινίας και οι δύο πρωταγωνίστριές της.

Το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στη Ταινιοθήκη με ελεύθερη είσοδο Facebook Twitter
Το ντοκιμαντέρ" Οι κατίνες μου" (Ελλάδα, 2019, 74') της Βίλμας Μενίκη αγηγείται την ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, που έδρασε την περίοδο 1985-1995.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στις 20.45 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Delphine et Carole, insoumuses (Γαλλία, 2019, 68') της Callisto McNulty. Τη δεκαετία του '70, η θρυλική ηθοποιός Delphine Seyrig ήταν γνωστή ως τραγουδίστρια, λεσβία, σύζυγος ενός πρεσβευτή αλλά και νοικοκυρά. Ήταν επίσης μία ενεργή φεμινίστρια.

Μαζί με την Carole Roussopoulos, Ελβετή κινηματογραφίστρια παντρεμένη με Έλληνα, υπήρξε μία από τις πρώτες κινηματογραφικές ακτιβίστριες στη Γαλλία, όχι μόνο καταγράφοντας διαμαρτυρίες από το γαλλικό γυναικείο κίνημα αλλά και χρησιμοποιώντας το νέο μέσο για να αντιμετωπίσει την κυρίαρχη εκπροσώπηση των γυναικών στην τηλεόραση. Το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί αποσπάσματα από φεμινιστικά έργα και από τηλεοπτικές συντεντεύξεις των Σιμόν ντε Μποβουάρ, Μαργκερίτ Ντυράς και Σαντάλ Ακερμάν. Προλογίζει η σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Στις 22.30 η βραδιά κλείνει με την ταινία μυθοπλασίας Hannah Arendt (Γερμανία, 2012, 113΄) της Μαργκαρέτε Φον Τρότα. Η γνωστή ηθοποιός του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου Μπάρμπαρα Σούκοβα οδηγημένη από το έμπειρο χέρι της Μαργκαρέτε Φον Τρότα, ενσαρκώνει την Χάνα Άρεντ σε μια βιογραφία της σημαντικής γερμανοεβραίας πολιτικής φιλοσόφου.

Τα περίφημα άρθρα της Άρεντ σχετικά με τη δίκη του πρώην ναζιστή Άντολφ Άιχμαν στο The New Yorker, εισάγουν τη φημισμένη θέση της «κοινοτοπίας του κακού». Χρησιμοποιώντας υλικό από την πραγματική δίκη του Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ, η Φον Τρότα κάνει ένα φλας μπακ στο παρελθόν της Χάνα Άρεντ και στις σημαντικές διαμάχες της για την προάσπιση ενός φιλοσοφικού και ουμανιστικού ιδεώδους.


Σήμερα, οι θέσεις της Άρεντ ενάντια στον αυταρχισμό, έχουν αυξημένη βαρύτητα σε μία κοινωνία που οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς επανακάμπτουν και στοχοποιούν τις γυναίκες και τους μετανάστες. Προλογίζει η καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Κομνηνού.

Info

13-14 Ιουνίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136
(Μετρό Κεραμεικός) 10435 Αθήνα
Τ.(210) 36 09 695, 36 12 046

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.