10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις την εβδομάδα 21-27/03/2019

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις την εβδομάδα 21-27/03/2019 Facebook Twitter
Η μουσικοθεατρική σύνθεση του Θοδωρή Αμπαζή, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βικτόρ Ουγκό, έρχεται στο Εθνικό.
0

ΘΕΑΤΡΟ

Ο άνθρωπος που γελά

Στο Λονδίνο του 18ου αιώνα συναντάμε μια αυστηρά δομημένη αριστοκρατική κοινωνία με απολύτως διακριτά τα όρια μεταξύ των τάξεων. Από τη μια οι αλαζόνες πλούσιοι και από την άλλη ο λαός, άνθρωποι εξαθλιωμένοι, χωρίς διάθεση για αντίσταση και χωρίς ελπίδα.

Ο Γκουίνπλεϊν, ένας νεαρός άνδρας με παραμορφωμένο πρόσωπο κι ένα μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο ως εκδίκηση από τον βασιλιά, βιώνει τον έρωτα με την τυφλή Ντία. Η μουσικοθεατρική σύνθεση του Θοδωρή Αμπαζή, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βικτόρ Ουγκό, έρχεται στο Εθνικό.


22/3-26/5, Εθνικό Θέατρο - Θέατρο Rex, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», Πανεπιστημίου 48, Tετ.-Σάβ. 20:30, Κυρ. 19:00, εισ.: 13-18 ευρώ

ΟΠΕΡΑ

Οι γάμοι του Φίγκαρο

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις την εβδομάδα 21-27/03/2019 Facebook Twitter
Φωτο: Α. Σιμόπουλος


Η διαχρονική πάλη για κοινωνική ανέλιξη και αξιοπρέπεια, το κωμικό στοιχείο και, κυρίως, η μουσική ιδιοφυΐα του Μότσαρτ διακρίνουν το έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1786, τρία χρόνια πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Το κείμενο απηχεί την ταραγμένη εποχή και την ένταση στις σχέσεις των τάξεων: του κόμη και της κόμισσας και των υπηρετών τους, Σουζάννας και Φίγκαρο. Η αριστουργηματική μουσική του Μότσαρτ σκιαγραφεί με λιτά μέσα τον χαρακτήρα κάθε προσώπου.


27, 29, 31/3 & 12, 14, 17, 20/4, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 19:30 (Κυριακές 18:30), εισ.: 15-70 ευρώ

ΠΑΡΤΙ

Love Issues

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων πάρτι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα αγόρια του Love Issues, Simeon και The Dreamer, επιστρέφουν στο 6 d.o.g.s με ένα κράμα house και techno επιλογών. Μαζί τους ο Figkott.


24/3, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 24:00, εισ.: 5 ευρώ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Chickn

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις την εβδομάδα 21-27/03/2019 Facebook Twitter
Chickn


To αθηναϊκό συγκρότημα που έφερε νέο αέρα στην ελληνική ροκ σκηνή έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής δύο LP κι έχει πραγματοποιήσει τέσσερα ευρωπαϊκά tours. Στο τέλος της χειμερινής ευρωπαϊκής τους περιοδείας για το 2019 και πριν κλειδωθούν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν τον νέο τους δίσκο οι Chickn κάνουν μια στάση στο six d.o.g.s.


23/3, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, εισ.: 6-8 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δημήτρης Κοιλαλούς, Caesura - Όσο κρατάει μια ανάσα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις την εβδομάδα 21-27/03/2019 Facebook Twitter
Δημήτρης Κοιλαλούς, Caesura


Η συλλογή φωτογραφιών αποτυπώνει τη μεταβατική κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών που έφταναν στην Ελλάδα το 2015 και το 2016, έχοντας διασχίσει το Αιγαίο –το διαβόητο πέρασμα του θανάτου–, μια διάβαση ανησυχητική και οδυνηρή, την οποία εκείνη τη στιγμή θεωρούσαν το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής τους, χωρίς να ξέρουν τι τους επιφύλασσε το μέλλον.


27/3-26/5, Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Κολωνάκι, Πέμπτη & Κυριακή, 10:0018:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00, εισ.: 2,5-5 ευρώ

Δημήτρης Μυταράς (1934-2017) και Αλέκος Φασιανός (1935): «Δύο κορυφαίοι πυλώνες της σύγχρονης ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής»


10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις την εβδομάδα 21-27/03/2019 Facebook Twitter
Αλέκος Φασιανός.1935) “Cycliste fumeur”, Oil on canvas, 64x49,5cm


Αντιπροσωπευτικά έργα δύο σημαντικών δημιουργών, του Δημήτρη Μυταρά και του Αλέκου Φασιανού, εκθέτει η νεοσύστατη Roma Gallery στο Κολωνάκι.

Οι πίνακες των δύο καλλιτεχνών, διαφέροντας στο εκφραστικό ύφος και στις αναγωγές τους, συμπαρουσιαζόμενοι «συνδιαλέγονται» με βάση τις έννοιες της «θεατρικότητας» που με ξεχωριστό τρόπο διαπραγματεύεται καθένας τους.


21/3-4/5, Roma Gallery, Ρώμα 5, Κολωνάκι, Δευτ. Τετ., Σάβ. 11:00-17:00, Τρ., Πέμ., Παρ. 11:00-21:00, είσοδος ελεύθερη. Εγκαίνια: 21/3, 19:30

DJ SET

Beatnik: Adiel

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις την εβδομάδα 21-27/03/2019 Facebook Twitter
Adiel


H μουσική πλατφόρμα Beatnik προσκαλεί στην Αθήνα την ανερχόμενη Ιταλίδα techno DJ και παραγωγό. Resident του περίφημου Goa Club της Ρώμης, το 2016 έστησε το δικό της δισκογραφικό label, το Danza Tribale.

Πρόσφατα συνεργάστηκε δισκογραφικά με έναν θρύλο της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής στην Ιταλία, τον Donatto Dozzy, ενώ η φετινή χρονιά εξελίσσεται πολύ καλά γι' αυτήν, καθώς εμφανίζεται σε μερικά από τα σημαντικότερα venues και φεστιβάλ στην Ευρώπη. Μαζί της στα decks o resident του Beatnik, Sepho, και το δίδυμο των Roman & Saradis.


22/3, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 24:00, εισ.: 8 ευρώ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Μεγάλος Αιρετικός

Το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζει το νέο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Ο Μεγάλος Αιρετικός». Πρόκειται για μελοποιημένα ποιήματα απ' όλες τις περιόδους της παγκόσμιας ποιητικής ανθολογίας με άξονα, όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης, την αμφισβήτηση.


21/3, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Μικρή Σκηνή, λεωφ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, 21:00, εισ.: 7-12 ευρώ

Colorgraphs/ Jef Maarawi

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις την εβδομάδα 21-27/03/2019 Facebook Twitter
Colorgraphs


Βασιζόμενη στη φωνή της ως μέσω πειραματισμού, σε συνδυασμό με τύμπανα και μπάσο, η Colorgraphs παίζει ζωντανά για πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία του τον δίσκο «Gradients». Θα τη συνοδεύσει ο Jef Maarawi που έχει folk επιρροές.


22/3, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, εισ.: 5 ευρώ

Entropia Records: Παρέλαση

Μια μέρα πριν από την εθνική εορτή η Entropia Records στήνει μια ξεχωριστή μουσική παρέλαση στο Ρομάντσο. Οκτώ εγχώριοι DJs θα παρελάσουν για 10+ ώρες σε ένα μαραθώνιο set που θα ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ, ενώ στον χώρο θα λειτουργεί και pop up δισκοπωλείο.

Line up: Roman, Chris OD, Katia Kout, Akis Chontasis, Teranga Beat, Kocmoc, Mr. Bios, Κεμάλ.


24/3, Bios. Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 14:00, είσοδος ελεύθερη

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.