Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάρτιν Σκορσέζε κρούει τον κώδωνα κινδύνου επισημαίνοντας τα σημεία των καιρών για την πολυαγαπημένη του έβδομη τέχνη. Αυτό έκανε και πριν μερικές μέρες από τη θέση του επίτιμου προσκεκλημένου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρρακές όπου δήλωσε ότι εξακολουθεί να βλέπει πολλές ταινίες, αλλά στο σπίτι πια, μακριά από την ατμόσφαιρα της αίθουσας.

 

«Μου λείπει τρομερά η εμπειρία του κοινού της αίθουσας», δήλωσε, «όμως το σινεμά των τελευταίων εκατό χρόνων έχει πια τελειώσει. Έχει αλλάξει εντελώς και δεν υπάρχει επιστροφή».

 

Και το λέει από προσωπική εμπειρία, καθώς παραδέχεται ότι μόνο η τηλεοπτική πλατφόρμα του Netflix προσφέρθηκε τελικά να βάλει τα 140 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνταν για την παραγωγή της τελευταίας ταινίας του, του "The Irishman" με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, τον Αλ Πατσίνο και τον Τζο Πέσι:

 

«Κανένα στούντιο δεν δεχόταν να χρηματοδοτήσει την ταινία μου και τα χρόνια περνούσαν. Γεράσαμε περιμένοντας το πράσινο φως τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια. Τελικά το Netflix πήρε το ρίσκο».

 

Ο 76χρονος δημιουργός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη φθίνουσα πορεία της κινηματογραφικής κριτικής που, όπως είπε, έχει καταλήξει να εκπροσωπείται από κραυγαλέα tweets και ανώνυμα «αστεράκια».