Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
17.08.2018
Οι ισχυροί «παίκτες» της Τέχνης: Οι κροίσοι με τις μεγαλύτερες...
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι ισχυροί «παίκτες» της Τέχνης: Οι κροίσοι με τις μεγαλύτερες συλλογές και ένας Έλληνας στη λίστα

Οι ισχυροί «παίκτες» της Τέχνης: Οι κροίσοι με τις μεγαλύτερες συλλογές και ένας Έλληνας στη λίστα

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, πολλά σημαντικά έργα τέχνης δεν βρίσκονται σε μουσεία και δημόσιες γκαλερί αλλά φυλάσσονται σε ιδιωτικές συλλογές τέχνης, όπου μόνο λίγοι επιλεγμένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση.

 

Αυτό το εξαιρετικά ακριβό και πολύ αποκλειστικό χόμπι προορίζεται κυρίως για δισεκατομμυριούχους, Άλλωστε πέντε από τους κορυφαίους «παίκτες» στην αγορά τέχνης, ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας μεγαλύτερης των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Αν και πολλοί από τους κορυφαίους συλλέκτες του κόσμου αγοράζουν έργα τέχνης για την ικανοποίηση που απολαμβάνουν έχοντάς τα  στην κατοχή τους, πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση συλλογών τέχνης θεωρείται μια σημαντική επιλογή για επενδύσεις κεφαλαίων.

 

Το Widewalls συνέταξε τη λίστα με τις ιδιωτικές συλλογές τέχνης που κατατάσσονται στις καλύτερες και ακριβότερες του κόσμου. Ανάμεσα στα ονόματα που ακολουθούν υπάρχει και αυτό ενός πολύ γνωστού Έλληνα.

 

 

 

Steve Cohen


Θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους πιο διάσημους συλλέκτες τέχνης στον κόσμο. Ο Steve Cohen είναι ένας εύπορος αγοραστής που ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια απίστευτη συλλογή.

 

Είναι ο ιδιοκτήτης πολλών μετα-ιμπρεσιονιστικών έργων ζωγραφικής με τη συλλογή του να έχει έργα του Gauguin και του  Van Gogh αλλά και μερικά μοντέρνα έργα τέχνης όπως η Madonna του Edvard Munch. Στη συλλογή του υπάρχουν επίσης πολυάριθμα σύγχρονα θαύματα τέχνης με την υπογραφή του  Jackson Pollock αλλά και του Damien Hirst.

 

 

 

 

Eli και Edythe Broad


Με την αξία της να υπολογίζεται περίπου στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, η συλλογή των Eli και Edythe Broad είναι μάλλον η καλύτερη ιδιωτική συλλογή σύγχρονης τέχνης στον κόσμο.

 

Με σχεδόν 2000 έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι διαθέσιμα για το κοινό στο LA The Broad Museum, οι Eli και Edythe Broad διαθέτουν έργα τέχνης από τους Jasper Johns, Cy Twombly, Joseph Beuys, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Roy Lichtenstein και Edward Ruscha.

 

 

 

 

François Pinault


Ο François Pinault διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή περίπου 2.500 έργων που ανήκουν κυρίως στη σύγχρονη τέχνη. Ο γάλλος δισεκατομμυριούχος έχει στο βιογραφικό του πάνω από 30 χρόνια πορεία στη συλλογή τέχνης.

 

Με έργα των Mark Rothko, Lucio Fontana, Jeff Koons και Damien Hirst, η συλλογή Pinault, αξίας περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι διαθέσιμη για δημόσια προβολή στο Palazzo Grassi στη Βενετία.

 

 

 

 

Lee Byung-chull


Μετά το θάνατο του ιδρυτή της Samsung Group, Lee Byung-chull το 1987, η θαυμάσια ιδιωτική του συλλογή έργων τέχνης άνοιξε στο κοινό για περιηγήσεις.

 

Αυτό το κορυφαίο κορεατικό μουσείο ιδιωτικής τέχνης είναι γεμάτο με έργα τα οποία η κορεατική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως εθνικούς θησαυρούς. Η συλλογή κορεατικής τέχνης του Lee Byung-chull θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές στη χώρα.

 

 

 

 

Adrian Cheng


Ο Adrian Cheng, επιχειρηματίας από το Χονγκ Κονγκ και κληρονόμος του δισεκατομμυριούχου Cheng Yu-tung, ίδρυσε το K11 Art Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα τέχνης στην Κίνα που θεωρείται κοιτίδα για νέους σύγχρονους καλλιτέχνες και προωθεί την δημόσια καλλιτεχνική εκπαίδευση.

 

Ο Adrian Cheng συλλέγει έργα και παρουσιάζει καλλιτεχνικά ταλέντα από την Κίνα, συμβάλλοντας διαπολιτιστικά  στην παγκόσμια σκηνή της τέχνης.

 

 

 

 

Charles Saatchi


Το όνομά του δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στο χώρο. Ο Charles Saatchi, έμπορος και συλλέκτης, είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης τέχνης. Για τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Saatchi συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής , συλλέγοντας έργα τέχνης σε τακτική βάση.

 

Η συλλογή του Saatchi είναι γεμάτη «θησαυρούς» από τους Donald Judd, Sol LeWitt, Anselm Kiefer, Andy Warhol και Julian Schnabel. 

 

 

 

 

Bernard Arnault


Ο Bernard Arnault είναι γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης σε όλο τον κόσμο για τη σύγχρονη συλλογή του που περιλαμβάνει έργα του Pablo Picasso, του Gerhard Richter, του Christian Boltanski, του Pierre Huyghe, του Yves Klein, του Henry Moore και του Andy Warhol.

 

Πολλά από αυτά τα έργα τέχνης φιλοξενούνται στο Fondation Louis Vuitton, το οποίο άρχισε να κατασκευάζει ο Arnault το 2006.

 

 

 

 

Φίλιππος Νιάρχος


Όταν ο Σταύρος Νιάρχος πέθανε το 1996, άφησε πίσω του μια προσωπική περιουσία ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια συλλογή αριστουργημάτων που φημολογείται ότι περιλαμβάνει το μεγαλύτερο ιδιωτικό απόθεμα έργων του Van Gogh στον κόσμο.

 

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έγιναν ιδιοκτησία του Φίλιππου Νιάρχου και τώρα, πάνω από δύο δεκαετίες μετά το θάνατο του πατέρα του, αυτή η συλλογή εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

 

 

 

David Geffen 


Η ιδιωτική συλλογή σύγχρονης τέχνης του David Geffen είναι ίσως η μόνη που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του Eli Broad.

 

Ο Geffen είναι ο ιδιοκτήτης πολλών αριστουργημάτων από τους καλύτερους καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Η συλλογή του αξίζει σήμερα περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

 

 

 

Ezra και David Nahmad


Η πιο πολύτιμη συλλογή έργων τέχνης στον πλανήτη ανήκει από κοινού στα δύο αδέλφια,  Ezra και David Nahmad.

 

Εκτιμάται ότι ξεπερνά σε αξία τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το θεαματικό σύνολο έργων τέχνης είναι αποτέλεσμα της απλής στρατηγικής των αδελφών: αγόραζαν συνεχώς τέχνη, την κρατούσαν για λίγο και στη συνέχεια την πουλούσαν για πολύ περισσότερα από όσα πλήρωσαν. 

 

Εκτός από την κατοχή παλαιότερων έργων τέχνης, όπως τμήματα ετρουσκικής σαρκοφάγου και  ελαιογραφίες του Leonardo da Vinci, οι Ezra και David Nahmad διαθέτουν πολυάριθμα έργα από καλλιτέχνες όπως ο Amedeo Modigliani, ο Gustav Klimt, ο Pablo Picasso και ο Vincent Van Gogh.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
2 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
old lonely dog old lonely dog 21.1.2018 | 11:08
O πίνακας της εικόνας είναι το Air power (1984) του Jean-Michel Basquiat που ανήκε στην προσωπική συλλογή του David Bowie και πωλήθηκε για 7 εκ. £, ενάμιση χρόνο μετά το θάνατό του.
http://www.sothebys.com/en/news-video/slideshows/2016/bowie-collector-auction-results.html
old lonely dog old lonely dog 21.1.2018 | 11:23
διόρθωση λάθους: 10 μήνες μετά το θάνατό του
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ