ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Art Walk σε γκαλερί και μουσεία

Art Walk σε γκαλερί και μουσεία Facebook Twitter
Paris Peinture
0

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να δούμε τις μεγάλες εκθέσεις που μπορεί να χάσαμε μέσα στον πανικό της δουλειάς τους τελευταίους μήνες και που ευτυχώς συνεχίζονται και τον Αύγουστο. Ξεκινώντας από τις μεγάλες «κλασικές εκθέσεις», τώρα είναι η ευκαιρία να δείτε τις «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας», που περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα από τη συλλογή Κωστάκη και θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Κολωνάκι μέχρι τον Οκτώβριο. Εάν η ρωσική πρωτοπορία δεν είναι του γούστου σας, υπάρχει και η έκθεση με τα χαρακτικά του Γκόγια (που ακούει στο μακρόσυρτο όνομα «Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα») που άνοιξε στα μέσα Ιουνίου στην Εθνική Πινακοθήκη. Εκεί μπορείτε να δείτε διακόσια δώδεκα χαρακτικά από τέσσερις διαφορετικές σειρές χαρακτικών. Εκτός από τους Ρώσους και τον Γκόγια βέβαια υπάρχει και η έκθεση για τονΤουλούζ Λουτρέκ και την μπελ επόκ που συνεχίζεται, και μάλιστα εμπλουτισμένη, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην Πλάκα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η αντιπαραβολή της γαλλικής με την αντίστοιχη ελληνική μπελ επόκ μέσα από κάρτες και αλληλογραφία της εποχής. Εάν πάτε στο Μουσείο Ηρακλειδών πάντως, μην ξεχάσετε πως φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφιών από σπηλιές του Γερμανού Winfried Bullinger.

Εκτός από τους κλασικούς, τα μεγάλα αθηναϊκά μουσεία έχουν το καθένα τις δικές του εποχικές εκθέσεις που συνεχίζονται μέχρι το φθινόπωρο. Το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς φιλοξενεί την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση«Μοντέρνος αραβικός κόσμος» σε συνεργασία με την Apeiron Photos, με φωτογραφίες που αναδεικνύουν τις σύγχρονες όψεις του αραβικού κόσμου. Στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη ζωντανεύει η Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα μέσα από το φακό του γάλλου περιηγητή Hubert Pernot: Τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων, των πόλεων, αλλά και της υπαίθρου φαντάζουν πιο κοντινά από ποτέ. Εάν προτιμάτε κάτι πιο σύγχρονο πάντως, συνεχίζεται και η αναδρομική έκθεση του γνωστού Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Μαρκ Χατζηπατέρα (ένα από τα έργα του κοσμεί το νεοϋορκέζικο μετρό) αλλά και το πολυδιαφημισμένο «Paris Peinture»στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών του Βασίλη Θεοχαράκη, όπου εκθέτουν 32 εικαστικοί που έχουν σχέση με το Παρίσι. Τέλος, στο Βυζαντινο Μουσείο πήρε παράταση και συνεχίζεται το «Άτρεπτο-άκτιστο», μια έκθεση-workshop πάνω στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.Στην ταράτσα του Bios συνεχίζεται το Τέρας Project 2 με την εγκατάσταση The School του Σωκράτη Σωκράτους.

Γι' αυτούς που προτιμούν κάτι διαφορετικό υπάρχουν και οι καλοκαιρινές εκθέσεις των γκαλερί της Αθήνας. Κατ' αρχάς, στην πολύ ενδιαφέρουσα αίθουσα του Εξερευνητή στο Κολωνάκι συνεχίζεται μέχρι το Δεκαπενταυγουστο το «Donna Martin graduates» - 8 καλλιτέχνες εκθέτουν αντικείμενα ετερόκλητης προέλευσης. Εάν χρειάζεστε κάτι πιο καλοκαιρινό, δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε πολύ από το Κολωνάκι. Μπορείτε να πάτε κατευθείαν στην γκαλερί Ζουμπουλάκη αλλά και στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών για να δείτε τις καθιερωμένες καλοκαιρινές ομαδικές τους εκθέσεις ή να κατηφορίσετε μέχρι τη Βαρβάκειο Αγορά και να μπείτε στο Artower Agora: εφτά ολόκληροι όροφοι γεμάτοι έργα τέχνης.

Διάφορα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ