Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Η παράδοση θέλει τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά να έχουν την τιμητική τους τις ημέρες του Πάσχα.

Το σοκολατένιο αυγό με την περίτεχνη διακόσμηση μας ταξιδεύει στην παιδική ηλικία, αν και είναι αλήθεια ότι οι εραστές της σοκολάτας δεν έχουν συγκεκριμένο ηλικιακό προφίλ.

Έτσι, το Πάσχα είναι μια καλή αφορμή για όλους να παραδοθούν στο πάθος τους με το άλλοθι του παραδοσιακού σοκολατένιου αυγού. Και είναι βέβαιο πως όταν παραδίνεσαι στο πάθος, παρασύρεσαι σε υπερβολές του τύπου «όσα και να πάρω δεν είναι αρκετά».

Αν σε αυτά προσθέσεις και όσα θα φτάσουν ως τραταρίσματα από γνωστούς και φίλους προς τα παιδιά ή εσένα, τα αποθέματα μεγαλώνουν.

Αν, λοιπόν, μετά το Πάσχα βρεθείς με μια καλή προμήθεια από σοκολατένια «γλυπτά» ή και τα περισσεύματά τους, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τη δημιουργικότητα σου με τη σοκολάτα στο επίκεντρο.

Το σοκολατένιο αυγό, όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη σε μπισκότα, κρουασάν, κουλουράκια πασχαλινά, κέικ και φρέσκα φρούτα.

Ο chef Νίκος Μάρας, με εμπειρία πολλών χρόνων σε εστιατόρια της Αθήνας, δεν κρύβει την αδυναμία του στα γλυκά.

«Είναι μια διαρκής αναζήτηση το γλυκό, όπως και η μαγειρική», λέει και προσθέτει με χαμόγελο: «Πιστεύω ότι με απλά υλικά μπορείς να δημιουργήσεις πιάτα εύκολα, ευφάνταστα και γευστικά».

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Ο πρόσχαρος σεφ Νίκος Μάρας μπήκε στην κουζίνα του Nice n Easy και δημιούργησε εύκολες, γρήγορες και γευστικές συνταγές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ζητήσαμε από τον Νίκο να μας δώσει ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην κουζίνα μας το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό που έμεινε και μαζί με αυτό τα κουλουράκια και το τσουρέκι που πάντα υπάρχουν σε περίσσευμα.

Οι γενικές συμβουλές που δίνει για τη διαδικασία «ανακύκλωσης» των σοκολατένιων αυγών αναφέρουν ότι μπορούμε να φτιάξουμε σοκολατάκια λιώνοντας σε μπεν μαρί το σοκολατένιο αυγό, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, αρωματίζοντας με λικέρ της αρεσκείας μας και απλώνοντάς τα στη συνέχεια στη λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν.

Επίσης, το σοκολατένιο αυγό, όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη σε μπισκότα, κρουασάν, κουλουράκια πασχαλινά, κέικ και φρέσκα φρούτα.

Μους σοκολάτας με κρουτόν τσουρέκι και κραμπλ κουλουράκι

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

150 γρ. πασχαλινό σοκολατένιο αυγό
60 γρ. γάλα
250 γρ. φυτική σαντιγί
150 γρ. τσουρέκι κομμένο σε κύβους
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. φουντούκια σπασμένα
150 γρ. κουλουράκια πασχαλινά τριμμένα
40 γρ. ζάχαρη
Για γαρνίρισμα φρούτα τους δάσους

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το βούτυρο με τα φουντούκια, τα κουλουράκια και τη ζάχαρη σε μία λεκάνη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ταψί με λαδόκολλα απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα το τσουρέκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα στους 80 βαθμούς, ρίχνουμε μέσα το πασχαλινό αυγό, ανακατεύουμε και όταν κρυώσει προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αφράτη μους. Τοποθετούμε τα τριμμένα κουλουράκια επάνω στη μους σοκολάτας, γαρνίρουμε με το τσουρέκι και φρούτα τους δάσους.

Τρουφάκια

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 8 κομμάτια

200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
25 γρ. βούτυρο
75 γρ. κουλουράκια πασχαλινά τριμμένα
75 γρ. πασχαλινό σοκολατένιο αυγό
Κακάο σκόνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με το βούτυρο για 4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το πασχαλινό αυγό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα τριμμένα κουλουράκια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 90 λεπτά μέχρι να παγώσει. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 20 γρ. και τα περνάμε με τη σκόνη κακάο απ' όλες τις μεριές. Σερβίρουμε αμέσως.

Πουτίγκα τσουρέκι με σοκολατένιο αυγό

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

800 γρ. τσουρέκι
3 αυγά
375 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. βούτυρο
110 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια στικ
1 κ.σ. κανέλα σκόνη
30 ml λικέρ πικραμύγδαλο
100 γρ. πασχαλινό αυγό
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. goji berry

Εκτέλεση

Κόβουμε το τσουρέκι σε κύβους. Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τσουρέκι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε το μείγμα και αφήνουμε για 5 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με παγωτό ή κρέμα.

Banoffee

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

500 ml φυτική κρέμα
1 ζαχαρούχο γάλα
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
350 γρ. κουλουράκια
2 μπανάνες κομμένες στα τέσσερα

Για γαρνίρισμα

Σοκολατένιο αυγό σε κομμάτια
Φύλλα δυόσμου
Raspberry, φράουλες ή blueberry

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι τοποθετούμε το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε για 5 ώρες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε στο μούλτι τα κουλουράκια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά ρίχνουμε τη σκόνη από τα κουλουράκια, καβουρντίζουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε στο μίξερ το βρασμένο ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μους.

Τοποθετούμε το μείγμα από τα κουλουράκια, την μπανάνα, τη μους και γαρνίρουμε με κομμάτια σοκολατένιου αυγού, δυόσμο και φρούτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.4.2019

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
"τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά (...) που πάντα υπάρχουν σε περίσσευμα"Δεν ξέρω τι λέτε εσείς πάντως απ' το τσουρέκι με γέμιση πραλίνας φουντουκιού και απ' το αυγό σοκολάτας γάλακτος περίσσευμα δεν έμεινε κανένα διά μετουσιωση.