Για τον Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν που πέθανε σαν σήμερα το 1948

Για τον Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν που πέθανε σαν σήμερα το 1948 Facebook Twitter
Πόσο ευφυής υπήρξε αυτός ο Ρώσος γεννήτορας του κινηματογράφου! Του ανατέθηκε από την Προλεταριακή Κουλτούρα να κάνει ταινία την αποτυχημένη Επανάσταση του 1905 και κατάφερε να συμπτύξει ολόκληρο κίνημα μέσα σε μία ναυτική εξέγερση!
0

Η σκηνή αυτή από το ''Θωρηκτό Ποτέμκιν'' είναι ιστορικής σημασίας για την παγκόσμια κινηματογραφική τέχνη. Είναι σαν ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν να έστησε μιαν αρχαία τραγωδία, ζωντανεύοντας ταυτόχρονα τη ''Γκουέρνικα'' του Πικάσο, την ''Ιλιάδα'' του Ομήρου και τη μαρξιστική θεωρία της ''Πάλης των Αντιθέτων'' υπό τους ήχους μιας φαντασιακής επιβλητικής συμφωνίας του Βάγκνερ!

Εξ αιτίας αυτής της σκηνής, οι σκάλες της Οδησσού θα θυμίζουν μέχρι σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, την πιο τραγική ροή της Ιστορίας, το πάντα αμείλικτο βήμα των στρατιωτικών και των καθεστώτων που τους εξέθρεψαν, την περηφάνια και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου μπροστά στον προδιαγεγραμμένο θάνατο.

Ενώ η ταινία ήταν όλη ασπρόμαυρη, ο Αϊζενστάιν αυτοπροσώπως έβαψε (κυριολεκτικά) κόκκινη την τσαρική σημαία που κρεμάστηκε στο πλοίο μετά την κατατρόπωση των μισητών στασιαστών.

  

Πόσο ευφυής υπήρξε αυτός ο Ρώσος γεννήτορας του κινηματογράφου! Του ανατέθηκε από την Προλεταριακή Κουλτούρα να κάνει ταινία την αποτυχημένη Επανάσταση του 1905 και κατάφερε να συμπτύξει ολόκληρο κίνημα μέσα σε μία ναυτική εξέγερση!

Πριν από το ''Θωρηκτό Ποτεμκιν'', οι ταινίες που γυρίζονταν παγκοσμίως θύμιζαν απλά κινηματογραφημένες θεατρικές παραστάσεις. Για πρώτη φορά το μοντάζ αναγόταν από τεχνική διεκπεραίωση σε έναν τομέα εξίσου σημαντικό με το σενάριο και τη σκηνοθεσία!

 

Ας ξαναδούμε τις ''Σκάλες της Οδησσού'' κι ας συνειδητοποιήσουμε πως ο Αϊζενστάιν στην ουσία έφτιαξε μία μεγάλη sequence, ισοδύναμη με αυτόνομη μικρού μήκους ταινία μέσα στο έπος που ονομάστηκε ''Θωρηκτό Ποτέμκιν'' και που σαν σεναριακό σχεδίασμα δεν ξεπερνούσε τις δύο σελίδες.

  

Κι ενώ η αγριότητα των Λευκοφρουρών που κατεβαίνουν με βήμα τις σκάλες και σφαγιάζουν αδιακρίτως τον κόσμο, άντρες, γυναίκες και μωρά παιδιά, σόκαρε το κοινό της εποχής, το φιλμ και ειδικά η συγκεκριμένη sequence λατρεύθηκαν από τον Στάλιν και τον Ναζί Γιόζεφ Γκαίμπελς - ''αν κάποιος δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση, παρακολουθώντας αυτό το μεγαλειώδες φιλμ θα μπορούσε να γίνει μπολσεβίκος'' ήταν η γνώμη του Γκαίμπελς που πέρασε στην ιστορία.

Για τον Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν που πέθανε σαν σήμερα το 1948 Facebook Twitter
Οι πιο πρόσφατες κυκλοφορίες της ταινίας σε Blu Ray
Για τον Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν που πέθανε σαν σήμερα το 1948 Facebook Twitter

Το ''Θωρηκτό Ποτέμκιν'' γνώρισε την αποδοχή με την έξοδο του στη Δύση. Τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις, θεωρούμενο ως τις μέρες μας κάτι σαν τη ''Βίβλο των κινηματογραφιστών''. Στην Ελλάδα, πάντως, προβλήθηκε αρκετά χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 21 Ιανουαρίου του 1952, επηρεάζοντας σίγουρα την πιο παραγωγική και σκεπτόμενη ομάδα των Ελλήνων σκηνοθετών - Ήταν ένα πρωτόγνωρο σοκ ο ερχομός του ''Θωρηκτού Ποτέμκιν'' στις αίθουσες της Αθήνας και τότε είπα θα κάνω κι εγώ σινεμά, μου είχε αφηγηθεί σε συνέντευξη του ο Κούνδουρος το 2007, η σκηνή αυτή στις ''Σκάλες της Οδησσού'' μαζί με τον ''Ανδαλουσιανό Σκύλο'' του Μπουνιουέλ και του Νταλί''.

Λεπτομέρεια: Ενώ η ταινία ήταν όλη ασπρόμαυρη, ο Αϊζενστάιν αυτοπροσώπως έβαψε (κυριολεκτικά) κόκκινη την τσαρική σημαία που κρεμάστηκε στο πλοίο μετά την κατατρόπωση των μισητών στασιαστών.

Δυστυχώς ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν έφυγε πολύ νέος από τη ζωή. Μας κληροδότησε τα κορυφαία αριστουργήματα του, αλλά και ανολοκλήρωτες ταινίες σαν το ''Viva Mexico'' το 1931, γεγονός που φανερώνει πως το προηγηθέν ''Θωρηκτό Ποτέμκιν'' και η μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία του, του είχαν ανοίξει το δρόμο για μία καριέρα εκτός των σοβιετικών συνόρων. Μία καρδιακή ανακοπή έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής του. Ήταν ακριβώς 50 ετών και το ημερολόγιο έδειχνε 11 Φεβρουαρίου του 1948.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ