Τρεις μέρες μετά το καταστροφικό πέρασμά του, ο κυκλώνας Ίρμα συνεχίζει να προκαλεί θανάτους στη Φλόριντα

Τρεις μέρες μετά το καταστροφικό πέρασμά του, ο κυκλώνας Ίρμα συνεχίζει να προκαλεί θανάτους στη Φλόριντα Facebook Twitter
EPA
0

Τρεις ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, οι εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση έχουν τραγικές συνέπειες στη Φλόριντα όπου έξι ηλικιωμένοι έχασαν την ζωή τους, με τις αρχές να αποδίδουν τους θανάτους αυτούς στην έλλειψη κλιματισμού στον οίκο ευγηρίας όπου διέμεναν.

Στην «Ηλιόλουστη Πολιτεία» επικρατεί τώρα υγρασία και ο υδράργυρος έχει ανέλθει άνω των 30 βαθμών Κελσίου, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και συχνά χωρίς τρεχούμενο νερό.


Ο θάνατος των 6 ενοίκων του οίκου ευγηρίας στο Χόλιγουντ, στο βόρειο Μαϊάμι, μπορεί να εξηγηθεί από την απουσία ηλεκτρικού ρεύματος και κλιματισμού, σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας που επικαλέστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.


Ο κυκλώνας Ίρμα έχει στοιχίσει την ζωή τουλάχιστον 77 ανθρώπων μετά το καταστροφικό του πέρασμα από την Καραϊβική. Τουλάχιστον 36 είναι οι νεκροί στις ΗΠΑ.


«Η κατάσταση είναι απίστευτη» δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ, που αξίωσε να δοθούν «απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο που αυτή η τραγωδία εκτυλίχθηκε».


«Ζητάω από τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών να επιβεβαιώσουν αμέσως, εάν οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα για ευπαθείς ομάδες μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των ενοίκων τους» επισήμανε.


Περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν σήμερα βυθισμένα στο σκοτάδι στη Φλόριντα και τις γειτονικές πολιτείες, ήτοι 9 εκατομμύρια άνθρωποι. Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο του Μαϊάμι δεν λειτουργεί πλήρως, μονάχα το 50% των πτήσεων εκτελείται.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται αύριο στη Φλόριντα για να διαπιστώσει ιδίοις όμασι το εύρος των καταστροφών. Σήμερα έγραψε στο Twitter ότι οι «καταστροφές που προκάλεσαν η Ίρμα και ο Χάρβεϊ» καταστούν «ακόμα πιο αναγκαίες τη μείωση των φόρων και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις».


Στην Καραϊβική μετά τον Αγίο Μαρτίνο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετέβη σήμερα στον Άγιο Βαρθολομαίο για να υπερασπιστεί τις ενέργειες της κυβέρνησής του και να διαβεβαιώσει ότι προτεραιότητά του είναι «η επιστροφή στην κανονικότητα».


Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί ένας μηχανισμός επείγουσας οικονομικής βοήθειας και θα τεθεί σε λειτουργία «έως την επόμενη Δευτέρα» προς όφελος των πληγέντων «που έχασαν τα πάντα».


Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που βρίσκεται επίσης ενώπιον επικρίσεων για την αντίδραση των βρετανικών αρχών, ανακοίνωσε σήμερα την εκταμίευση επιπλέον 25 εκατομμυρίων λιρών προς τα βρετανικά εδάφη στην Καραϊβική, που ισοπεδώθηκαν από τον κυκλώνα Ίρμα.

Με πληροφορίες από AFP/Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM
Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Διεθνή / Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Η κύρια αιτία δυσαρέσκειας είναι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου ότι θα επέβαλε δασμούς 30% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές
LIFO NEWSROOM