3 τεχνάσματα για να ξεπεράσει κανείς τη δειλία και να εκφράσει τον έρωτά του

3 τεχνάσματα για να ξεπεράσει κανείς τη δειλία και να εκφράσει τον έρωτά του Facebook Twitter
H ντροπή, το αίσθημα έκθεσης, αλλά και το πόσο αβοήθητος μπορεί να νιώσει κανείς κατά τη στιγμή της εξομολόγησης είναι κάποιοι από τους συντελεστές της εξίσωσης, όχι όμως και όλοι.
0

Συμβαίνει συνέχεια και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ντροπαλός ή έστω κάπως συνεσταλμένος με τα συναισθηματικής φύσεως θέματα, για να μη μιλάει όταν πρέπει, στον άνθρωπο που πρέπει... Οι περισσότεροι διστάζουν να εκφράσουν αυτό που πραγματικά νιώθουν στο άτομο που τους ενδιαφέρει και φυσικά πέρα από το απωθημένο που μένει - και η θέση της σύγχρονης ψυχολογίας για απωθημένα είναι γνωστή- χάνουν και την ευκαιρία να μάθουν την πραγματική έκβαση της υπόθεσης που τους αφορά. Τους σιγοκαίει για την ακρίβεια και αυτό είναι το επιζήμιο για τον ψυχισμό, σύμφωνα με την ψυχολόγο Randi Gunther.

Κατά την ίδια, τα πάντα ξεκινούν από το «γιατί» δεν μιλάμε στον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει, ένα «γιατί» που αποτελεί εξίσωση πολλών παραγόντων: η ντροπή, το αίσθημα έκθεσης, αλλά και το πόσο αβοήθητος μπορεί να νιώσει κανείς κατά τη στιγμή της εξομολόγησης είναι κάποιοι από τους συντελεστές της εξίσωσης, όχι όμως και όλοι. Οι συνθήκες μπορεί να μην επιτρέπουν τέτοιου είδους διατυπώσεις, οι τρίτοι ίσως και το ενδεχόμενο να εκφέρουν άποψη, αλλά κυρίως ο ίδιος μας ο εαυτός και η δυνατότητα μας να διαχειριζόμαστε όχι μόνο μία ενδεχόμενη άρνηση, αλλά και μία έκβαση που μας τρομοκρατεί. 

Aν υπάρχει ένα ρίσκο που αξίζει κανείς να πάρει σ' αυτή τη ζωή -όποια κι αν είναι η απάντηση- είναι αυτό του έρωτα. Οπότε, απλώς οπλιστείτε με θάρρος, σιγουρευτείτε για τα παραπάνω και αφεθείτε είτε σας περιμένει δίχτυ ασφαλείας είτε ξέρα.

«Τις περισσότερες φορές η συμπεριφορά μας προς τον κοινωνικό περίγυρο είναι μία ακριβής περιγραφή του ποιοι πραγματικά είμαστε», λέει η Gunther, εξηγώντας ότι κάποιοι είναι αν όχι πιο τυχεροί, σίγουρα πιο εργατικοί στον τρόπο με τον οποίο χτίζουν τις σχέσεις γύρω τους. Ακόμη και τις λεγόμενες δύσκολες που απαιτούν περισσότερο θάρρος, λιγότερο φόβο και σίγουρα ειλικρινή προσέγγιση.

Το γιατί, λοιπόν, δεν μιλάμε αφορά κυρίως την ψυχοσυστασία μας, τα τραύματα προηγούμενων καταστάσεων και τον τρόπο με τον οποίο τα διαχειριστήκαμε και το γεγονός ότι λαμβάνουμε υπ' όψιν μόνο τα δικά μας συναισθήματα και υποθέτουμε / εικάζουμε ή ακόμη χειρότερα προεξοφλούμε τα συναισθήματα του συνομιλητή μας.

Τα βήματα για να ξεκολλήσει κάποιος από αυτή την ψυχοφθόρα κατάσταση είναι λίγα. Μόνο 3 και φαινομενικά απλά, αλλά κυρίως θέλουν δουλειά από την πλευρά αυτού που ετοιμάζεται να κάνει την εξομολόγηση.

1.

Πάρτε το απόφαση. Ορίστε μια μέρα ως οδηγό για αυτό που ετοιμάζεστε να πείτε. Να θυμάστε ότι οι συνθήκες σχεδόν ποτέ δεν είναι με το μέρος κάποιου που ετοιμάζεται για μία γενναία εξομολόγηση, αλλά υπάρχει και κάτι θετικό: θα πάψετε να αναρωτιέστε. Ακόμη κι αν η πρώτη αντίδραση δεν μοιάζει θετική, το μήνυμα που στείλατε θέλει τον προς επεξεργασία χρόνο του. Τώρα μπορείτε να περιμένετε από το τίποτα μέχρι τα πάντα. 

2.

Μην υποθέτετε. Εκτός από το ότι είναι εγωιστικό, είναι και απολύτως λανθασμένο να προεξοφλείτε την απάντηση του άλλου. Αν δεν πιστεύετε ότι έχετε πέσει τελείως έξω, μπορείτε να κάνετε μία μικρή κουβέντα βολιδοσκόπησης, αλλά σκεφτείτε ότι και ο «απέναντι» μπορεί να νιώθει όπως και εσείς. Μπορεί να θέλει να μιλήσει, αλλά να μην τολμά. Κανείς δεν έφτασε πουθενά έτσι. Αν πάλι ο στόχος σας είναι "υψηλός" και δύσκολος και πάλι αξίζει την προσπάθεια. Στα εύκολα τα καταφέρνουν όλοι. Σκεφτείτε τις "περγαμηνές" μετά από μία δοκιμασία με βαθμό δυσκολίας.

3.

Πιστέψτε εκ των προτέρων ότι η απάντηση είναι αρνητική. Γιατί να το κάνει κανείς αυτό; Συνήθως η αντίθετη ψυχολογία, οπλίζει τους ανθρώπους με θάρρος. Επειδή ζούμε μόνο μια φορά -λέει το σκεπτικό της ψυχολόγου- και για να μην κρατήσουμε μέσα μας ένα τόσο απαιτητικό συναίσθημα, ακόμη κι αν η έκβαση είναι αρνητική, τουλάχιστον ας το πούμε. Όσο μάταιο είναι το να εικάζουμε, άλλο τόσο μάταιο είναι το να φοβόμαστε το τι θα ειπωθεί μετά. Εμείς θα έχουμε κάνει αυτό που νιώθαμε. Το πώς θα αντιδράσει ο άλλος είναι θέμα κουλτούρας και -κυρίως- ευγένειας. 

Και πέρα από τις συμβουλές και τις μεθόδους προετοιμασίας μίας τέτοιας αποκάλυψης, αν υπάρχει ένα ρίσκο που αξίζει κανείς να πάρει σ' αυτή τη ζωή -όποια κι αν είναι η απάντηση- είναι αυτό του έρωτα. Οπότε, απλώς οπλιστείτε με θάρρος, σιγουρευτείτε για τα παραπάνω και αφεθείτε είτε σας περιμένει δίχτυ ασφαλείας είτε ξέρα.

Με στοιχεία από το PsychologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ