Το Α και το Ω της αντιηλιακής προστασίας ?️

Το Α και το Ω της αντιηλιακής προστασίας ?️ Facebook Twitter
Επειδή η σωστή προστασία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του δέρματος μας, οι ώρες έκθεσης στον ήλιο και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, είναι απαραίτητο να ενημερωθούμε σωστά
0

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η - σχεδόν διαρκής - ηλιοφάνεια και τα ατέλειωτα χιλιόμετρα ακτών καθιστούν το αντιηλιακό βασική φροντίδα για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, και όχι μόνο το καλοκαίρι. Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι ενδείξεις στα αμέτρητα προϊόντα που προσφέρονται σήμερα στην αγορά; 

Επειδή η σωστή προστασία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του δέρματος μας, οι ώρες έκθεσης στον ήλιο και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, είναι απαραίτητο να ενημερωθούμε σωστά ώστε να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή τόσο για εμάς όσο και για όσους αγαπάμε να φροντίζουμε. 

Ας δούμε λοιπόν τι κρύβουν τα ακρώνυμα που φιγουράρουν στα αντιηλιακά μας και ποιοι είναι οι αριθμοί που πρέπει να θυμόμαστε. 

 

???

SPF

Το ακρώνυμο αυτό είναι ίσως και το πιο γνωστό στους περισσότερους από εμάς. Πρόκειται για την σύντμηση του αγγλικού Sun Protection Factor που έχει επικρατήσει να αναγράφεται σε όλα τα αντιηλιακά ανεξαρτήτως χώρας πώλησης και σημαίνει Δείκτης Ηλιακής Προστασίας. Η ένδειξη SPF αναφέρεται αποκλειστικά στην προστασία από τις ακτίνες UVB - μην αναρωτιέστε, είναι το επόμενο ακρώνυμο στο γλωσσάρι μας - και δεν αφορά την τυχόν προστασία από τις βλαπτικές ακτίνες UVA, τις οποίες θα εξηγησουμε επίσης. Ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από το 2 που σηματοδοτεί τον ελάχιστο βαθμό προστασίας έως τον μέγιστο 50+.   

UVB

Οι ακτίνες UVB ή στα ελληνικά υπεριώδεις ακτίνες βραχέως κύματος B, είναι η κύρια αιτία εγκαύματος. Προκαλούν την γνωστή σε όλους μας ερυθρότητα της επιδερμίδας και προκαλούν βλάβες στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος. Επίσης οι αθροιστικές επιπτώσεις και αλλοιώσεις τους είναι πιθανόν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Εν ολίγοις σας κάνουν να πονάτε, να νιώθετε τσούξιμο και δυσφορία και μπορεί οριακά να αποβούν και μοιραίες και γι' αυτό καλό είναι να προστατευθείτε όσο περισσότερο γίνεται από την βλαπτική τους δράση.

UVA

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Κατά του Καρκίνου του Δέρματος, οι υπεριώδεις ακτίνες μεγάλου μήκους κύματος Α αποτελούν το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης. Διεισδύουν στο σώμα σε μεγαλύτερο βάθος από τις ακτίνες UVB και ευθύνονται για την γήρανση του δέρματος και τις όχι ευπρόσδεκτες ρυτίδες. Η μακροπρόθεσμη έκθεση μας σε αυτές μπορεί επίσης να αποτελέσει γενεσιουργό αιτία για καρκίνο του δέρματος, οπότε πρέπει να προστατευόμαστε και από αυτές. Η προστασία από τις ακτίνες UVA συνήθως υποδεικνύεται στις συσκευασίες αντιηλιακών από μία ξεχωριστή ένδειξη "αστεριών" ενώ τα λεγόμενα "αντιηλιακά ευρέως φάσματος" είναι εκείνα που προσφέρουν προστασία και από τις UVA και UVB ακτίνες. 

UVC

Ευτυχώς οι πλέον βλαβερές και ιδιαίτερα επικίνδυνες UVC (βραχέως κύματος υπεριώδεις ακτίνες C) δεν μας αγγίζουν καθώς φιλτράρονται καθ' ολοκληρία από την ατμόσφαιρα της Γης. 

???

Ευτυχώς δεν χρειάζεται να είστε δυνατοί στα μαθηματικά για να θυμάστε τους σημαντικούς αριθμούς που λύνουν το πρόβλημα των εγκαυμάτων και της φωτογήρανσης.

15

Πρόκειται για τον χαμηλότερο δείκτη SPF που συνιστούν οι δερματολόγοι για αντιηλιακή προστασία, ανεξαρτήτως του τύπου δέρματος μας. Η Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία συνιστά ωστόσο να χρησιμοποιούμε προϊόντα με δείκτη 30 protection για επαρκή προστασία. Α, και μην σκέφτεστε καν εκείνα με SPF 2 ή 4, όσο ευχάριστη κι αν είναι η υφή ή το άρωμα τους. 

4

Πρόκειται για την ελάχιστη ένδειξη "αστεριών" που συνιστώνται για την προστασία από τις ακτίνες UVA κατά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, είτε βρισκόμαστε στην ξαπλώστρα, είτε κολυμπάμε. Η κλίμακα των αστεριών κυμαίνεται από το 1 έως το 5 αλλά σε κάποια προϊόντα υπάρχει απλά η σήμανση "μεσαίας" ή "υψηλής" προστασίας. Σαφώς και υπάρχει χώρος βελτίωσης εκ μέρους των εταιρειών ώστε να καταστεί η ένδειξη αυτή πιο σαφής, αλλά το 4 σας καθοδηγεί με ασφάλεια.

2

Η απαραίτητη ποσότητα αντιηλιακού που πρέπει να χρησιμοποιούμε για επαρκή προστασία υπολογίζεται σε δύο κουταλιές. Αν σκοπεύετε να καλύψετε μόνο το πρόσωπο, τον λαιμό και τα χέρια αρκεί ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο κουταλιές του γλυκού, ενώ αν πρόκειται να εκθέσετε όλο το σώμα σας στον ήλιο χρησιμοποιήστε δύο κουταλιές της σούπας.

30

Τόσα είναι τα λεπτά που χρειάζονται για να ενεργήσει το αντιηλιακό πριν εκτεθείτε στην ηλιακή ακτινοβολία. Πριν από το πρωινό σας λοιπόν φροντίστε την επιδερμίδα σας για να είστε πλήρως προστατευμένοι από το πρώτο λεπτό στην παραλία.  

2 με 3

Η διάρκεια ζωής των περισσότερων αντιηλιακών προϊόντων υπολογίζεται σε 2 με 3 έτη, ωστόσο καλό είναι πάντα να ελέγχετε κάθε συσκευασία μεμονωμένα. Σημαντικές είναι επίσης οι συνθήκες στις οποίες φυλάσσονται. Η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να αλλοιώσουν τα προστατευτικά χημικά, κάτι που καλό είναι να έχετε κατά νου αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ξανά το περυσινό σας αντιηλιακό. Ωστόσο αν ακολουθείτε τις συμβουλές μας κατά πάσα πιθανότητα θα το τελειώσετε όλο.

11 με 3

Αυτές είναι οι ώρες που πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και να αναζητήσετε καταφύγιο στη σκιά. Όπως όλοι γνωρίζουμε η ηλιακή ακτινοβολία προξενεί την μέγιστη δυνατή βλάβη στο δέρμα μας το μεσημέρι οπότε καλό είναι να προτιμήσουμε άλλες δραστηριότητες. Τάβλι κανείς;

???

Το Α και το Ω της αντιηλιακής προστασίας ?️ Facebook Twitter
30 λεπτά χρειάζονται για να ενεργήσει το αντιηλιακό πριν εκτεθείτε στην ηλιακή ακτινοβολία.

Όλοι έχουμε γελάσει με τους βόρειους τουρίστες που στην αγωνία τους να μη χάσουν λεπτό από τον μεθυστικό ήλιο στις παραλίες μας καταλήγουν να κυκλοφορούν σαν ξεροψημένοι αστακοί. Ωστόσο το έγκαυμα που οφείλεται στην παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς την απαραίτητη προστασία δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα.

Όχι μόνο επισπεύδει τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος και μας ταλαιπωρεί πολύ. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πως να επιταχύνουμε την ανάρρωση μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες του.

Αποφύγετε τον ήλιο

Ίσως να ακούγεται προφανές αλλά ο πειρασμός να απολαύσετε τις υπόλοιπες ημέρες της άδειας σας ακριβώς όπως τις φανταζόσαστε όλο τον χειμώνα είναι πολύ μεγάλος. Μην υποκύψετε. Με το που νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα του εγκαύματος πηγαίνετε στη σκιά. Αν έχει καεί το πρόσωπο σας επιλέξτε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο. Αν πρόκειται για το σώμα σας καλυφθείτε με ένα ελαφρύ ύφασμα που θα επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει και χρησιμοποιήστε άμεσα αντιηλιακό υψηλής προστασίας.

Πλυθείτε με προσοχή

Αποφύγετε πάση θυσία να πλύνετε την περιοχή του εγκαύματος με ζεστό νερό. Η υψηλή θερμοκρασία εντείνει την αφυδάτωση του δέρματος και δεν ανακουφίζει καθόλου από το αίσθημα καύσου. Η δυνατή πίεση του νερού επίσης δημιουργεί αίσθηση δυσφορίας, οπότε καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα κρύο μπάνιο ή έστω χλιαρό για να ηρεμήσει το δέρμα σας. Μην διανοηθείτε να κάνετε απολέπιση ή να ξυρίσετε την προσβεβλημένη περιοχή. Αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε προϊόντα καθαρισμού η ιδανική λύση θα ήταν ένα ήπιο καθαριστικό τζελ ή κρέμα που να απλώνεται απαλά και να ξεπλένεται εύκολα ώστε να μην ερεθιστεί το δέρμα σας περισσότερο.

Πιείτε άφθονο νερό

Στο ζεστό ελληνικό καλοκαίρι η κατανάλωση νερού είναι ούτως ή άλλως απαραίτητη προκειμένου να μην αφυδατωνόμαστε. Στην περίπτωση του εγκαύματος όμως είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Φροντίστε να πίνετε νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για να δροσιστείτε και να επαναφέρετε τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας στο σώμα.

Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα after-sun

Τα καταπραϋντικά προϊόντα after-sun με ενυδατικές ιδιότητες ανακουφίζουν από το έγκαυμα και βοηθούν την ανάπλαση του δέρματος. Η αλόη βοηθά στη μείωση της φλεγμονής ενώ συστατικά όπως το βουτυρόσπερμο (shea butter) και το λάδι καρύδας ενυδατώνουν το δέρμα. Για το πρόσωπο ιδανικές είναι οι μάσκες επούλωσης ή προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για την ευαίσθητη αυτή περιοχή. Ένα κόλπο που βοηθάει πολύ είναι να φυλάτε τα προϊόντα after-sunστο ψυγείο. Όχι μόνο δεν αλλοιώνονται τα συστατικά τους μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα τους, αλλά σας δροσίζουν περισσότερο κατά την εφαρμογή, κάτι που έχετε πολύ ανάγκη.

Μη βιαστείτε να γυρίσετε στην ξαπλώστρα σας

Ακόμα κι αν το έγκαυμα σας δείχνει σημάδια βελτίωσης μην διακινδυνεύσετε να εκτεθείτε άμεσα στον ήλιο. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσετε την περιοχή ώσπου το δέρμα να επουλωθεί τελείως. Αποφύγετε στενά ρούχα και σφιχτές τιράντες ή κορδόνια που έρχονται σε επαφή με την τραυματισμένη περιοχή. Διαλέξτε ένα μεγάλο καπέλο, τα αγαπημένα σας γυαλιά ηλίου και καθήστε παρέα με ένα ωραίο βιβλίο στη σκιά. Το δέρμα σας θα σας ευγνωμονεί ενώ το πέπλο μυστηρίου που θα σας τυλίξει σίγουρα θα αυξήσει το ενδιαφέρον των άλλων παραθεριστών.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM