Στο σημερινό «Α μπα»: χίμαιρες

Στο σημερινό «Α μπα»: χίμαιρες Facebook Twitter
70

 

__________________
1.


Α Μπα δεν ξέρω αν. εχεις απαντήσει ποτε παρόμοια ερώτηση γιατί αν και σε διαβάζω συχνα ξεχνώ καμια φορά τη στήλη. Λοιπόν. ήθελα να σε ρωτήσω αν εχεις ακούσει ποτε τη φράση "εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, αλλά δεν θα μου άρεσε να είναι ο αδελφός/αδελφή /μητέρα/ πατέρας μου ομοφυλοφιλος-φιλη" το έχω ακούσει παρα πολλές φορες και μάλιστα απο ατομα που πραγματικα δείχνουν να μην έχουν θέμα με τους ομοφυλοφιλους-που στα αλήθεια δεν δείχνουν καθόλου ρατσιστές. (Δεν ξέρω βέβαια τι είναι) το χω ακούσει απο φιλους γνωστούς καθηγητές, γενικά πολλους ανθρώπους και δεν μπορω να το εξηγήσω. Είναι κάτι φυσιολογικό; Εσύ ρε Αμπα και αναγνώστες θα σκεφτοσασταν ποτέ έτσι;

Το να σκέφτεσαι έτσι είναι πολύ φυσιολογικό, όσο φυσιολογικό είναι και το να είσαι ρατσιστής. Ακριβώς αυτό που λένε είναι ο ρατσισμός. Να μην θέλεις ανθρώπους μιας συγκεκριμένης ομάδας δίπλα σου, επειδή τους θεωρείς κατώτερους. Η ανωτερότητα/κατωτερότητα είναι το θέμα.


Την έχω ακούσει αυτή τη φράση, είναι μια από τις πιο κλασικές φράσεις ρατσιστών. Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσεις τους ρατσιστές. Είναι οι «αλλάδες». Μόλις ακούσεις το «αλλά», πήρες το σήμα, δεν χρειάζεται να ακούσεις άλλο.


Τι εννοείς με το «στα αλήθεια δεν δείχνουν καθόλου ρατσιστές;» Ο ρατσισμός, η ομοφοβία και ο σεξισμός είναι παντού γύρω μας. Δεν μπορείς να εξηγήσεις γιατί υπάρχουν μορφωμένοι («μορφωμένοι») ρατσιστές; Δεν μπορείς να εξηγήσεις γιατί υπάρχει ρατσισμός, γενικότερα; Διάβασε για τον ρατσισμό, και θα καταλάβεις.

__________________
2.


Αγαπητή Α μπα,
Είμαι κοπέλα, 22 ετών και φέτος μετακόμισα στην Αγγλία για σπουδες 2 χρονων σε ενα απτα καλυτερα πανεπιστημια στον τομεα μου, ηταν γενικα μια πολυ καλή ευκαιρία που μου παρουσιαστηκε που ένιωσα οτι δεν πρέπει να χάσω. Παρόλα αυτά άφησα πίσω μου μία σχέση 3 ετών με έναν υπέροχο άνθρωπο, με πολύ καλή επικοινωνία και ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Γιαυτό και μέχρι τώρα το παλέυουμε και κρατάμε αυτό που έχουμε γιατί υπάρχει πραγματική αγάπη. Και γινεται αβιαστα, ακομα περναμε καλα. Φυσικά δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρεθούμε στην ίδια χώρα ξανά γιατί αν ήμουν απόλυτη ότι δεν θα ξαναγυρίσω τότε τι νόημα θα είχε.. Ωστόσο, ερχόμενη εδώ είδα πόσο καλύτερες συνθήκες ζωής μπορω να εχω, πως με αυτο το πτυχιο μπορω στην ουσια να εχω ενα σιγουρο, πετυχημενο επαγγελματικο μελλον, και, αυτο που βασικα με απασχολει, πως θα μπορω να ειμαι ανεξαρτητη οικονομικα, να μην επιβαρυνω τους γονεις μου, να επιβιωνω μονη μου, κατι που θεωρω βασικο και απαραιτητο και που αμφιβαλλω αν θα μπορεσω να εχω ποτε στην ελλαδα λογω του επαγγελματος μου. Εκεινος ομως εχει δηλωσει πως θελει να μεινει στην Ελλαδα, να το παλεψει, γιατι εκει εχει τα παντα, φιλους, οικογενεια..εκτος απο μενα..και το καταλαβαινω απολυτα. Δεν θελω να λεω πως δεν με αγαπαει αρκετα για να ερθει εδω μαζι μου, το θεωρω λαθος γιατι εγω ειμαι αυτη που «τα παρατησα» και που τον παρατησα αλλα φοβαμαι πολυ πως ακομα και αν αντεξει η σχεση μας και γυρισω μολις τελειωσω πισω, δεν θα βρω δουλεια, οπως κανενας συναδελφος μου δεν βρισκει τωρα, δεν θα ειμαι ικανοποιημενη απτη ζωη μου και φυσικα θα γυρισω η ηλιθια να τον κατηγορησω για αυτο. Αλλοι λενε να χωρισω απο τωρα γιατι δεν εχει νοημα, αλλοι λενε να τον πιεσω να ερθει εδω, αλλοι να μη σκεφτομαι τιποτα ακομα.. Εχεις εσυ καμια ιδεα? Thank youu :)

Δεν είναι υποχρεωτικό να κατηγορήσεις αυτόν αν γυρίσεις. Θα μπορούσες να γυρίσεις γνωρίζοντας τα προβλήματα, χωρίς να κατηγορήσεις κανέναν, επειδή απλώς αυτό θέλεις. Η πρόβλεψη που κάνεις είναι αποκαλυπτική για το τι πιστεύεις τώρα, όχι για το τι θα πιστέψεις αργότερα. Αυτό που πιστεύεις τώρα είναι ότι δεν θέλεις με τίποτα να γυρίσεις. Όταν αποκρυσταλλωθεί αυτό μέσα σου, θα προκύψει και το επόμενο στάδιο.

__________________
3.


Γιατι δεν θελω να αλλαξω;Απογοητευω συνεχως τους φιλους μου,τους γονεις μου,τους γκομενους..Εχω πιστει πραγματικα οτι εχω εναν ασχημο χαρακτηρα.Λεω ψεματα και δεν φερομαι καλα στους φιλους μου (λεω πραγματα που μου εμπιστευονται σε αλλους και αλλα),δεν μπορω να πετυχω τιποτα στη ζωη μου και οταν μου το υπενθυμιζουν οι γονεις μου,ειδικοτερα η μανα μου την βριζω πολυ ασχημα,επισης στην τελευταια μου σχεση ημουνα πολυ κακια με εξτρεμιστικες συμπεριφορες οσον αφορα θεματα εγωισμου,ζηλιας κτλπ..Δεν μπορω να γινω καλυτερη.Δεν μπορω να γινω αυτο που θελω..- Μοιστ

Δεν γίνεται να ισχυρίζεσαι ότι «δεν θέλεις» και ότι «δεν μπορείς» ταυτόχρονα. Τι από τα δύο συμβαίνει;

__________________
4.

Αγαπητη μου Αμπα. Ειμαι σε μια σχεση περιπου 2,5 χρονια και με βαση αυτα που διαβαζω στο ιντερνετ, θα επρεπε ηδη να εχω χωρισει γιατι δεχομαι λεκτικη κακοποιηση...αλλα εχω μπερδευτει για το τι ειναι αυτο εν τελει. Μπορεις να με διαφωτισεις? Ποτε καποιος πρεπει να χωρισει?

Δεν ξέρεις τι είναι λεκτική κακοποίηση; Δεν ξέρεις πότε κάποιος σε βρίζει και σε απειλεί και σε υποβιβάζει; Δεν καταλαβαίνεις πότε κάποιος σου μιλάει με αγάπη και πότε με επιθετικότητα, με στόχο να νιώσεις άσχημα; Δεν καταλαβαίνεις πότε νιώθεις άσχημα με τα λόγια του άλλου;


Με τρομάζεις. Με τρομάζεις που μιλάς σα να έχεις πάθει ανοσία, γιατί αυτό σημαίνει ότι το ζεις για πάρα πολλά χρόνια, από διαφορετικούς ανθρώπους, σε πολύ στενό περιβάλλον, και δεν έχεις μάθει να ξεχωρίζεις το σωστό από το λάθος.

__________________
5.


Αγαπητή Α, μπα

Είμαι 33 χρονών, τόσο δηλαδή όσο έγινε ο Γιάννης σε εκείνο το επεισόδιο από τους «Απαράδεκτους» με τα γενέθλια, και έχω ένα πρόβλημα: όλα πάνε τέλεια στη ζωή μου. Έχω μια καλή δουλειά, αυτήν που πάντα ήθελα· έχω μια τέλεια σχέση, κάτι που ούτε στα τρελά μου όνειρα δεν είχα δει πιο πριν· ζω σε μια υπέροχη πόλη που άλλοι θα σκότωναν για να ζουν όχι σ' αυτήν, και 200 χλμ απ' αυτήν. Εν ολίγοις, είμαι τέλεια.

Και έρχομαι να ρωτήσω: τι στάση πρέπει να κρατάω ως κάποιος που έχει τέλεια ζωή όταν συναντάω ανθρώπους που είναι δυστυχισμένοι και τους έχει χτυπήσει η μοίρα αλύπητα. Νιώθω άσχημα, ρε συ Α, μπα, να λέω πόσο τέλεια περνάω εγώ κι οι άλλοι να χύνουν το δάκρυ κορόμηλο γιατί είναι άνεργοι, φτωχοί, μόνοι, καταπιεσμένοι και γενικά μίζεροι.

Να τους τρίβω την ευτυχία μου στη μούρη ή να κάνω μόκο μπας και με ρίξει ένα βρώμικο παιχνίδι της ζωής στην ίδια θέση μ' αυτούς στο μέλλον;

Με προβληματισμό.- Φοίβος

Κανείς δεν θα σκότωνε για να ζει 200 χλμ από την πόλη που ζεις.

__________________
6.


πιστεύεις ότι ειναι δείγμα ευγένειας όταν έχεις φιλοξενούμενους να τους φέρνεις σε επαφή με άλλους φίλους σου, κατα κάποιον τροπο είσαι υποχρεωμένος να τους διασκεδάσεις τους φιλοξενούμενους; Εγώ προσωπικά όταν φιλοξενώ δεν εχω την ανάγκη να ανάβω το κέφι και να προσκαλώ συνέχεια κόσμο για να κρατώ το ενδιαφέρον των φιλοξενούμενων υψηλό. Πρόσφατα μου είπε η αδερφή μου ότι είναι δείγμα ευγένειας και ερωτώ εσένα, την επόμενη φορά που θα εχω φιλοξενούμενους να προσκαλέσω κόσμο;- Havana

Είναι δείγμα ευγένειας να προσπαθείς να διασκεδάζεις τους φιλοξενούμενους, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα να καλείς κόσμο στο σπίτι. Ο καλός οικοδεσπότης προσπαθεί να διασκεδάσει τους φιλοξενούμενους σύμφωνα με τα δικά τους γούστα, ή έστω, με τα δικά του, αν είναι Δούκισσα του ΜπίρκενσαΙρ. Για ορισμένους ένα σπίτι γεμάτο αγνώστους είναι η απόλυτη φρίκη.

__________________
7.

 

Λένα καλησπέρα!
Μήπως ξέρεις να μου πεις πώς θα μπορέσω να διώξω όλα αυτά τα σ...ά που κουβαλάω στο κεφάλι μου;

Έχω μια ζωή ζηλευτή (όμορφη οικογένεια, γλυκά υγιή παιδάκια, έναν πολύ καλό σύζυγο, δουλειά καλή, ...) και δεν ευχαριστιέμαι τίποτα λόγω ενός ηλίθιου παράνομου και αδιέξοδου έρωτα. Αν τα μάθαινα όλα αυτά για μια τρίτη θα έλεγα ότι η τύπισσα είναι για πολλές σφαλιάρες. Και να που τώρα αυτή η τύπισσα είμαι εγώ. Δεν μπορώ να πιστέψω πώς έφτασα εγώ ως εδώ.

Δεν την παλεύω με μένα ώρες – ώρες, θέλω να συνέρθω από τη μ@λ@κί@ που κουβαλάω στο κεφάλι μου και να μπορέσω να εκτιμήσω όλα αυτά που έχω και να είμαι χαρούμενη με αυτά -και για αυτά- χωρίς να βασανίζομαι από χίμαιρες που κυριεύουν τη σκέψη μου.

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις τι σημαίνει η λέξη «χίμαιρα;» Σημαίνει «κυνηγάω κάτι ανέφικτο». Αν ξέρεις, και αν το εννοείς, η ερώτηση είναι «τι είναι το ανέφικτο που κυνηγάς» γιατί μόνη σου λες ότι δεν σου λείπει κάτι και θεωρητικά θα έπρεπε να είσαι ευχαριστημένη από τη ζωή σου (κι αυτό με κάνει να πιστεύω ότι δεν ξέρεις τι σημαίνει η λέξη. Εκτός αν το «ανέφικτο» είναι το να μπορείς να είσαι ευχαριστημένη με αυτό που έχεις).


Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα που φτάνει στην ουσία είναι το «γιατί». Γιατί δεν είσαι ικανοποιημένη με αυτό που έχεις. Το αναγνωρίζεις, αλλά δεν εξηγείς τον λόγο που δεν εκτιμάς όλα αυτά που έχεις. Σου ήρθαν εύκολα; Σε μεγάλωσαν με τρόπο που να πιστεύεις ότι τα άξιζες, οπότε δεν σου κάνει εντύπωση που τα απέκτησες; Κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ; Η εύρεση της απάντησης είναι μόνο η αρχή, βέβαια. Ελάχιστοι, σοφοί άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με αυτό που έχουν. Το ανικανοποίητο είναι στην ανθρώπινη ύφανση, αλλιώς δεν θα είχαμε εξελιχθεί όπως εξελιχθήκαμε. Η διαφορά μεταξύ τους είναι αν στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν αυτό που δεν έχουν, πληγώνουν άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι δείγμα χαρακτήρα. Δεν σε συμφέρει αυτή η ανάλυση, ναι, αλλά έτσι όπως περιγράφεις αυτό που σου συμβαίνει, δεν υπάρχει τρόπος να δικαιολογηθεί αυτό που κάνεις.

70

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#3 Η κακή συμπεριφορά είναι εξίσου εθιστική με άλλες καταστροφικές.Έτσι έμαθες να φέρεσαι,αυτό αναπαράγεις.Είσαι πανέμορφη,έξυπνη και ακαταμάχητη;Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αντικειμενικά,αλλά έχει για σένα,απ ό,τι φαίνεται.Υπάρχει κάποιο σύμπλεγμα που ικανοποιείται από αυτήν την συμπεριφορά.Τι θες και δεν το έχεις;Έτσι όπως συμπεριφέρεσαι δεν θα το αποκτήσεις,απλά κερδίζεις την αρνητική προσοχή των άλλων,οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα βαρεθούν να σε δικαιολογούν για τον όποιο λόγο και θα μείνεις μόνη σου με το πρόβλημά σου.Όποιο και να είναι αυτό,το ύψος σου,το βάρος σου,δυστυχισμένα παιδικά χρόνια,δεν το απαλείφεις δηλητηριάζοντας το περιβάλλον σου.Δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και το ακτινοβολεις παντού,σαν θανατερή πηγή ραδιενέργειας.Αν δεν θες να πεθάνεις μόνη σου,αντίκρυσε το τέρας κατάματα και αντιμετώπισέ το.Δεν έχεις κάποιο άλυτο πρόβλημα υγείας,σύμπλεγματα έχεις,που λύνονται.Μην αναλώνεις άλλο χρόνο έτσι.Αναζήτησε βοήθεια.Θα χρειαστεί δουλειά για να μάθεις να σέβεσαι κατ αρχήν τους άλλους και να συνδέεσαι υγιώς μαζί τους.Ξεκίνα χωρίς να χρονοτριβείς άλλο.Δεν θα είσαι αιωνίως επί της γης.Ούτε αυτοί που σε ενδιαφέρουν.
Υπάρχει και άλλη ανάγνωση στο δεν θα ήθελα κάποιος δικός μου να είναι ομοφυλόφιλος. Αν μιλάμε για την μάνα και τον πατέρα, ειλικρινά δεν θα ήθελα να είναι gay, γιατί αυτό θα σήμαινε πως έχοντας παντρευτεί ετεροφυλόφιλα, έχουν περάσει όλη τους τη ζωή μέσα στο ψέμα, υποταγμένοι στην κοινωνική κατακραυγή, και δεν θα το ήθελα αυτό σε καμία περίπτωση για τους δικούς μου ανθρώπους. Για τα παιδιά μου, δεν θα το ήθελα, γιατί ξέρω πως η κοινωνία μας έχει ακόμα πολύ δρόμο πριν πάψει να κατηγοριοποιεί και να παραγκωνίζει ανθρώπους μόνο και μόνο για το ποιόν επιλέγουν να αγαπήσουν. θα ήθελα η ζωή τους να είναι εύκολη, να μην μπορεί να τα πληγώσει κανείς. Θα ήθελα αυτό που θέλει κάθε γονιός, να δει τα παιδιά του ευτυχισμένα. Και εκεί σταματάει. Τα παιδιά μου να είναι ευτυχισμένα, είτε είναι straight, gay, queer, asexual, trans. Αυτό θα θέλω και αυτό θα επιδιώκω.
#7 Δεν τα είχες όλα και για να μην χάσεις και τα υπόλοιπα,σύνελθε τάχιστα.Εν ολίγοις,σπεύσε να αποσαφηνίσεις γιατί η άμυνά σου ήταν τόσο τρωτή όταν ενέδωσες και σε τι ακριβώς ενέδωσες.Αν η εικόνα ενός ευτυχισμένου σπιτικού που διαλύεται από μια αδυναμία δεν σε συγκλονίζει,ή υπήρχε ζήτημα που σε ενοχλούσε πολύ και το έβαλες κάτω από το χαλί,ή είσαι εξόχως αυτοκαταστροφική και ,μάντεψε,θα παρασύρεις άλλους πόσους(;)στη δυστυχία,που δεν σου χρωστάνε τίποτα. Στο ίδιο καταλήγουμε.Εγγυημένη καταστροφή για όλους σας.Εξωτερικώς είναι όλα θαυμάσια;Παντρεύτηκες κάποιον κύριο τέλειο που σ αγαπούσε,( ο οποίος τελικά δεν σε συγκινούσε),αν και όλοι σε φθονούσαν γι αυτό;Οι άλλοι δεν θα έπρεπε να σε επηρεάζουν στην κρίση σου τόσο πολύ.Εσυ τον θες τον συζυγο,τον αγαπάς ή βολευτηκες; Αυτό είναι πιθανό μάλλον;Ή πάσχεις από αθεράπευτη ανία;Κανείς δεν μπορεί να σε διασκεδάζει μονίμως,δεν είναι ζογκλέρ τσίρκου.Η τύχη δεν θα σ ευλογεί πάντα,αναλογίσου τι θα συνέβαινε,αν απόψε ο άντρας σου ανακάλυπτε τα πάντα.Η σεξουαλική συμβατότητα πάντως,αν εκεί κόλλησες με τον εραστή σου,συνήθως είναι μεταμφιεσμένα άλλα πράγματα.Αποκωδικοποίησε τα και θα απεμπλακείς ως δια μαγείας.Και θέσε χρονοδιαγράμμα αποχώρησης,για το καλό όλων σας.
#1Έχω παιδιά και θα χαρώ να τα δω να κάνουν πράγματα που φαντάζομαι. Να κάνουν ιστιοπλοΐα μαζί μου, να σπουδάζουν κάτι που μου αρέσει, να είναι τρέντι όπως εγώ το φαντάζομαι. Φυσικά η ζωή είναι δική τους και θα κάνουν αυτό που νομίζουν, το οποίο μάλλον θα είναι διαφορετικό από τις προσδοκίες μου και πολύ καλά θα κάνουν: ήρθαν στη ζωή για να τη χαρούν, όχι να περιοριστούν στις ιδέες μου. Το ίδιο και με το gay θέμα: τους φαντάζομαι σε μία οικογένεια όπου θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν τα δικά τους παιδιά. Φυσικά, αν θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό και θα το αγκαλιάσω και θα το χαρώ. Έτσι... και θα ήθελα να μη γίνουν gay, αλλά και μία χαρά θα είμαι αν γίνουν.
#2.Μακάρι σ όλη σου την ζωή να αντιμετωπίσεις τέτοιου τύπου προβλήματα.Στα 22,με σπουδές και δουλειά που προοιωνίζει ένα πολύ ελπιδοφόρο μέλλον ,τα υπόλοιπα θα μπουν στην θέση τους ως δια μαγείας ,κάποια στιγμή.Εστίασε στο παρόν.Θεωρώ ότι ένα από τα κλασσικά λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος ο οποίος εγκαταλείπει τα πάτρια εδάφη είναι να μείνει πεισματικά προσκολλημένος συναισθηματικά σ ό,τι νομίζει ότι του παρέχει οποιουδήποτε είδους ασφάλεια στην Ελλάδα.Ανθρώπινο και κατανοητό,πλην όμως καθηλώνει αυτός ο τροπος αντιμετώπισης.Για τον έρωτα της ζωής σου θα κάνεις απολογισμό,λίγο πριν φύγεις από τούτο τον κόσμο,όχι στα 22.Άνοιξε τα μάτια σου καλά και αφουγκράσου τον κόσμο γύρω σου και τον εαυτό σου,πώς αντιδρά στα ερεθίσματα.Αν είναι να μείνετε μαζί,θα μείνετε.Δεν παράτησες κανέναν.Την ζωή σου πασχίζεις να βελτιώσεις.Άλλος θα το κάνει για λογαριασμό σου; Μην αυτοπαγιδεύεσαι,αυτοπεριορίζεσαι και εγκλωβίζεσαι σε διλήμματα που, αν μη τι άλλο,δεν είναι του παρόντος.Καλή παραμονή ,να εκμεταλλεύεσαι δημιουργικά και χαρούμενα και το τελευταίο δευτερόλεπτο του χρόνου σου εκεί.
δεν θα ήθελα το παιδί μου να ανήκει στην LGBTQ κοινότητα .Για να προλάβω τους αφορισμούς, ήμουν τα τελευταία χρόνια εκπρόσωπος τύπου κ οικονομική διαχειρίστρια της LGBTQ κοινότητας που ζω. θα ήθελα το παιδί μου να έχει όσο το δυνατόν ευκολότερη ζωή. Δεν θα ήθελα να είναι θύμα bulling δεν θα ήθελα να ανοίκει στο 50% τν transgender ανθρώπων που αποπειρουν να αυτοκτονήσουν κ δε θα ήθελα να βρίσκεται σε κάποιο gay club σαν αυτό του ορλάντο. δε θα ήθελα το παιδί να ανήκει σε καμία κοινότητα που δέχεται οποιασδήποτε μορφής ρατσισμού. θα ήθελα το παιδί μου να είναι όσο πιο προνομιούχο γίνεται. έιδανικά white, straight, cis gender man
Αγαπητή κοπέλα της 2, ρούφηξε αυτά που έχουν να σου προσφέρουν οι σπουδές σου και η ζωή στην Αγγλία χωρίς να ξημεροβραδιάζεσαι στο σκάιπ και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους. Σε δύο χρόνια μπορεί να βρεις άλλο ή να βρει άλλη. Μπορεί να έρθει να σε επισκεφθεί και να του αρέσει, να αλλάξει γνώμη και να έρθει να ζήσετε μαζί. Το σημαντικό είναι οι σπουδές σου και η επαγγελματική σου αποκατάσταση. Αν τα καταφέρεις εκεί και είσαι ευτυχισμένη, θα βρεις μόνη σου τι θα κάνεις με τη σχέση σου.Γενικά μιλώντας, θεωρώ το σωστότερο για ζευγάρια σε απόσταση, να μετακομίζουν ανάλογα με το ποιος έχει την καλύτερα αμοιβόμενη εργασία και καλύτερες ευκαιρίες ανέλιξης σε συνάρτηση και με το κόστος ζωής. Αλλά αν εσύ θεωρείς ότι στην Ελλάδα δε θα βρεις καν εργασία στον τομέα σου μετά από τόσα χρόνια σπουδών, τότε δε βλέπω το λόγο να γυρίσεις (εκτός και αν ο φίλος σου είναι συγγενής του Λάτση και θα σε συντηρεί πλουσιοπάροχα και δε σε πειράζει να μην εξασκήσεις το επάγγελμά σου).
Ε ας μη τα παίρνουμε και όλα τοις μετρητοίς. Αυτό που περιγράφει η 7 είναι ουσιαστικά είμαι παντρεμένη με παιδιά και έχουμε όλοι την υγεία μας μέχρι στιγμής. Σιγά τη ζηλευτή κατάσταση. Βέβαια το πρόβλημά της μπορεί πολύ εύκολα να λυθεί. Όταν μάθει πχ ότι και ο σύζυγος της έχει τέτοιες σκέψεις. Ή γκόμενα, ή κρυφό λογαριασμό ή εισητήριο χωρίς επιστροφή στα Μπαρμπέιντος κτλ.
#3 Προς στιγμήν αναρωτήθηκα "Λες 3 χρόνια πριν, ξημερώματα μετά από ποτά, να έστειλα ερώτηση και να την βρήκε τώρα η Λένα;!". 3 χρόνια λοιπόν μετά συνειδητοποίησα πως οι "θέλω, αλλά δεν πολυθέλω" αλλαγές, γίνονται από μόνες τους όταν οι συνέπειες των πράξεων μας κάποια στιγμή γίνονται αβάσταχτες. Μάλλον ακόμα δεν έχεις νιώσει την δαμόκλειο σπάθη σε απόσταση αναπνοής.
#1 Διαφωνώ με την απόλυτη θέση ότι το"αλλά" είναι πάντα δείγμα ρατσισμού. Νομίζω ότι είναι ισοπεδωτική θέση. Το γεγονός ότι αποδέχεσαι 100% το αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου στη σεξουαλική του φύση, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γνωρίζεις πόση δυσκολία ενέχει μέσα της αυτή η διαφορετικότητα.Είναι αυτονόητο ότι οι gay περνάνε πολύ πιο δύσκολα από τους ετεροφιλόφυλους. Όποιος δεν το βλέπει αυτό εθελοτυφλεί. Επομένως είναι λογικό νομίζω να μην θέλεις ένας δικός άνθρωπος να περάσει όλη αυτή την δυσκολία. Δε σημαίνει ότι αντιφάσκεις. Η ανθρώπινη σκέψη είναι πολύπλοκη και αλίμονο αν εκφραζόμασταν με ρητά, απολυτότητες και θέσφατα. Άλλο είναι το ζήτημα της υποκρισίας και της αμορφωσιάς βεβαίως #4 θα συμφωνήσω με την Αμπα, ότι μάλλον προέρχεσαι από περιβάλλον, που ασκεί λεκτική βία και δεν μπορείς να την ξεχωρίσεις. Λεκτική βία είναι: φωνές χωρίς λόγο, υποτίμηση, επιμονή να κάνεις ότι σου λένε ενώ δεν θέλεις, εκβιασμοί, υπονοούμενα που σε τρομάζουν και άλλα πολλά.Θα σου πω ένα κόλπο, που βοήθησε εμένα.....άκου το στομάχι σου.Αν πονάει το στομάχι σου κάθε φορά που συναντάς έναν άνθρωπο, φύγε τρέχοντας και μη νομίσεις ότι χάνεις κάτι....μην κολλάς στα 2 καλά που έχει και μην τον δικαιολογείςΕπίσης όταν επικοινωνείς με κάποιον και τραυλίζεις.....μακρυά
#2(τώρα είναι σωστό πριν σχολίασα το 5 με τους απαράδεκτους)όταν ο άνθρωπος κάνιε σχέδια ο θεός γελάει.Το βρίσκω άσκοπο να προγραμματίζεις τη ζωή σου για περισσότερα από 5 χρόνια.Εσύ παλεύεις να φτιάξεις πλάνο ζωήςε στα πόσο, τα 25 σου;Ασ' το λίγο χαλαρό
Είμαι 30 και λατρεύω απαράδεκτους! Θυμάμαι βέβαια στο σπίτι τα βράδια που έπαιζαν να γελάνε όλοι με το τρομερό χιούμορ της Δήμητρας, και εγώ κοιτούσα σαν χάνος.Μεγάλη πια, κατάλαβα!
#1Εγώ ανήκω στην κατηγορία δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι, αλλά αν ο γιός μου μου έλεγε ότι είναι γκέι, θα το δεχόμουν και δεν θα άλλαζε η αγάπη μου για αυτόν, θα με στενοχωρούσε όμως το ότι θα έχει μια πιο δύσκολη ζωή σε σχέση εμ το να ήταν στρέιτ.Αυτό είναι τελικά δείγμα ρατσισμού;
Δεν το βρίσκω ρατσιστικό και καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς. Είναι άλλο το να σε ενοχλεί το χαρακτηριστικό αυτό στο παιδί σου, να θεωρείς ότι το ίδιο έχει κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, και άλλο να φοβάσαι για το τι θα αντιμετωπίσει από άδικους ανθρώπους - σε αυτήν την περίπτωση, θεωρείς ότι η κοινωνία έχει το πρόβλημα. Σε μια ιδανική κοινωνία, άρα, δεν θα σου έκανε την παραμικρή διαφορά.Αλλά και στην υπάρχουσα κοινωνία, ένας γονιός σαν αυτόν που περιγράφεις θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει το παιδί, να το εξοπλίσει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, και θα προσπαθήσει να αλλάξει -όσο περνά από το χέρι του- την κοινωνία. Ένας ρατσιστής γονιός, αντιθέτως, θα προσπαθήσει να αλλάξει το παιδί του. Ή απλώς θα το απορρίψει.
@Iris παρακολουθώ τη στήλη εδώ και έναν χρόνο περίπου. Συνδέθηκα σήμερα γιατί, για άλλη μια φορά, βρέθηκα να θέλω να σου πω ότι αν ο κόσμος είχε τη σκέψη σου θα είμασταν πραγματικά πολύ κοντά στην ιδανική κοινωνία. Ειλικρινά, η σοβαρότητά σου, η λογική σου, ο τρόπος που γράφεις και που συχνά μπαίνεις στη θέση του συνομιλητή, μου δίνουν ελπίδες ότι μπορεί κάποια στιγμή να γίνουμε μια πολιτισμένη κοινωνία. Χίλια μπράβο!@Λένα, δε συμφωνώ πάντα με όσα γράφεις αλλά ο τρόπος σκέψης σου με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Προωθώ τη στήλη όπου μπορώ ως φάρμακο ενάντια στις αγκυλώσεις του καθενός μας. Keep up the good job!
@ Clarisha Σ'ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα λόγια! Αν και πιστεύω ότι σε αυτή τη στήλη, και γενικώς στη Lifo, είναι πολλές οι φωνές με λογική και φρέσκια σκέψη, που όλες μαζί μας κάνουν να ελπίζουμε ότι το αύριο θα είναι καλύτερο. :)
Γι' αυτό υποστηρίζουμε το δικαίωμα κάποιων συνανθρώπων μας να ζουν όπως οι υπόλοιποι, να μην στερούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εφόσον δεν συντρέχει λόγος (λ.χ. δεν είναι εγκληματίες), γιατί μπορεί σε παρόμοια θέση να βρεθούν και τα παιδιά μας.
@ ΚάστωρΈναν γονιό τον προβληματίζει το οποιοδήποτε χαρακτηριστικό στοχοποιεί το παιδί του απέναντι στην κακία του κοινωνικού περίγυρου. Μπορείς να "οχυρώσεις" το παιδί σου με πολλή αγάπη, ενίσχυση της αυτοπεποίθησής και της αυτογνωσίας του, αλλά όταν το πληγώνουν οι άλλοι, αυτό στενοχωρεί και τον γονιό - δεν είναι ρατσιστικό, ανθρώπινο είναι.
Αυτό λέγαμε πριν λίγες μέρες με τη ξαδέρφη μου, που περιμένει παιδί. Έχουμε τα ίδια μυαλά, μαζί πάμε κάθε χρόνο στο gay pride festival, και έχουμε αγαπημένους φίλους γκέι και λεσβίες. Μου έλεγε ότι δεν έχει θέμα αν το παιδί της δεν θα είναι straight φτάνει να είναι υγιές και ευτυχισμένο στη ζωή του. Αλλά αν είναι γκέι ή τρανς ή ότιδήποτε έξω από τη νόρμα τότε θα έχει να αντιμετωπίσει μια σκληρή κοινωνία που δεν δέχεται εύκολα το διαφορετικό και θα κάνει πιο δύσκολο να είναι το παιδί της ισορροπημένο και ευτυχισμένο. Της είπα ότι η ίδια και ο σύντροφός της θα δώσουν το παράδειγμα και στους άλλους με την αποδοχή του παιδιού τους και το ίδιο το παιδί που θα το διδάξουν να μη δέχεται άσχημες συμπεριφορές και να υποστηρίζει τις επιλογές του. Και ότι η κοινωνία σιγά σιγά αλλάζει και πρέπει να είμαστε κι εμείς μέρος της αλλαγής από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Συμφώνησε και ηρέμησε
Προσωπικά, θα συμφωνήσω με την Ίρις. Δεν το βρίσκω ρατσιστικό, δεν το βρίσκω όμως και λόγο ανησυχίας.Η κενωνία πάντα θα βρίσκει τρόπους να απομονώνει και να δείχνει με το δάχτυλο ο,τιδήποτε ξεφεύγει από τον μ.ο. Τον πολύ παχύ, τον πολύ αδύνατο, το ΑΜΕΑ, τον γκέι, τον ξένο κτλ. Δεν είναι καινούριο φαινόμενο αυτό.Το καλό είναι ότι σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, η ελληνική κοινωνία κάνει αργά και σταθερά βήματα μπροστά. Πιστεύω λοιπόν πως η γενιά των παιδιών σας δε θα έχει τα προβλήματα της δικής μας γενιάς.
Μανδάμ, Εγώ βρίσκω ανησυχητικό ότι δεν το βρίσκετε ρατσιστικό!Δεν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός το θέμα, αλλά η κοινωνική αφομοίωση μιας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας και των οικογενειών τους! Αυτό δεν μπορεί ν' αφήνεται μοιρολατρικά για τις καλένδες...
#Στο κάτω κάτω της γραφής.Δεν ξέρω αν αυτό που λες,(κι εγώ το ίδιο θα έλεγα) το πούμε ρατσιστικό ή κάτι άλλο. Πιστεύω όμως ότι εκεί κρύβεται όλη η αλήθεια. Μόνο όταν δεν θα μας απασχολεί ο σεξουαλικός προσδιορισμός των δικων μας παιδιών, μόνο τότε θα έχει λυθεί το ομοφοβικό πρόβλημα. Βλέπεις τι γράφεις; "Εγώ ανήκω στην κατηγορία δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι, αλλά αν ο γιός μου μου έλεγε ότι είναι γκέι, θα το δεχόμουν και δεν θα άλλαζε η αγάπη μου για αυτόν, θα με στενοχωρούσε όμως το ότι θα έχει μια πιο δύσκολη ζωή σε σχέση εμ το να ήταν στρέιτ." Υπάρχει ένα ΑΛΛΑ.Οτι τελικά έχεις πρόβλημα, γιατί θα στεναχωριέσαι για όλους τους γκει αφού πιστεύεις ότι θα έχουν μια δύσκολη ζωή. Το ότι το γκει παιδί θα είναι πιο δυστυχισμένο απο το στρειτ είναι δικές μας ομοφοβικές προβολές.
#1Έχει δίκιο η Λένα το αλλά... είναι η βασική ένδειξη για τα άτομα που υιοθετούν ρατσιστικές τακτικές, δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο!#7 Αγαπητή αναγνώστρια, Λυπάμαι αλλά δεν μπορείς να χεις κ την πίτα ολόκληρη κ το σκύλο χορτάτο, οφείλεις να ξεκαθαρίσεις τι θες κ για να γίνει αυτό θα πρέπει να χυθούν κ δάκρυα....
#5Φοίβο, φίλε μας, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, σε συμβουλεύω να διαβάσεις μια πολύ πολύ, παλιά ιστορία. Στην κυριολεξία ιστορία, από τις "Ιστορίες" του Ηροδότου. Το Δαχτυλίδι του Πολυκράτη (Θάλεια, βιβλίο 3). Σου δίνω και τον απευθείας σύνδεσμο: κείμενο δεξιά σε νέα ελληνικά από το 3.39.1 ως και το 3.43.2 (αν και και τα υπόλοιπα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα)http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=30&page=79#H ύβρις υπάρχει και είναι bitch!
5: Γράφει η Α,μπα: Κανείς δεν θα σκότωνε για να ζει 200 χλμ από την πόλη που ζεις.Βάζω στοίχημα ότι όποια και να ήταν αυτή η πόλη - εφόσον βρίσκεται στον "δυτικό" κόσμο, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στην Συρία, στο Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη στην Αφρική και αλλού που πιθανώς να "σκότωναν" για να ζήσουν εκεί. Λυπάμαι που το κάνω, αλλά το στοίχημα το βάζω. Όσον αφορά τον ευτυχισμένο φίλο: Ποτέ δεν τρίβουμε στην μούρη των άλλων την επιτυχία μας (ή εδώ που τα λέμε ούτε την αποτυχία μας - Γενικά καλός κανόνας είναι να μην τρίβουμε πράγματα στην μούρη των άλλων).Ζήσε την ζωή σου, βοήθα όποιον μπορείς και εφόσον δεν κάνεις κάτι κακό, δεν χρειάζεται να νιώθεις και πολλές ενοχές.
Δεν διαφωνώ ότι αρκετοί άνθρωποι στην Συρία, στο Αφγανιστάν κλπ πιθανώς να "σκότωναν" για να ζήσουν εκεί. Όμως είναι μάλλον σίγουρο ότι δεν αναφερόταν σε αυτούς, αλλά επίσης σε ανθρώπους του δυτικού κόσμου. Επίσης, αν αφαιρέσουμε τα εισαγωγικα από το "σκότωναν", να μην το έκανε κανείς.