Στο σημερινό «Α μπα»: χίμαιρες

Στο σημερινό «Α μπα»: χίμαιρες Facebook Twitter
70

 

__________________
1.


Α Μπα δεν ξέρω αν. εχεις απαντήσει ποτε παρόμοια ερώτηση γιατί αν και σε διαβάζω συχνα ξεχνώ καμια φορά τη στήλη. Λοιπόν. ήθελα να σε ρωτήσω αν εχεις ακούσει ποτε τη φράση "εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, αλλά δεν θα μου άρεσε να είναι ο αδελφός/αδελφή /μητέρα/ πατέρας μου ομοφυλοφιλος-φιλη" το έχω ακούσει παρα πολλές φορες και μάλιστα απο ατομα που πραγματικα δείχνουν να μην έχουν θέμα με τους ομοφυλοφιλους-που στα αλήθεια δεν δείχνουν καθόλου ρατσιστές. (Δεν ξέρω βέβαια τι είναι) το χω ακούσει απο φιλους γνωστούς καθηγητές, γενικά πολλους ανθρώπους και δεν μπορω να το εξηγήσω. Είναι κάτι φυσιολογικό; Εσύ ρε Αμπα και αναγνώστες θα σκεφτοσασταν ποτέ έτσι;

Το να σκέφτεσαι έτσι είναι πολύ φυσιολογικό, όσο φυσιολογικό είναι και το να είσαι ρατσιστής. Ακριβώς αυτό που λένε είναι ο ρατσισμός. Να μην θέλεις ανθρώπους μιας συγκεκριμένης ομάδας δίπλα σου, επειδή τους θεωρείς κατώτερους. Η ανωτερότητα/κατωτερότητα είναι το θέμα.


Την έχω ακούσει αυτή τη φράση, είναι μια από τις πιο κλασικές φράσεις ρατσιστών. Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσεις τους ρατσιστές. Είναι οι «αλλάδες». Μόλις ακούσεις το «αλλά», πήρες το σήμα, δεν χρειάζεται να ακούσεις άλλο.


Τι εννοείς με το «στα αλήθεια δεν δείχνουν καθόλου ρατσιστές;» Ο ρατσισμός, η ομοφοβία και ο σεξισμός είναι παντού γύρω μας. Δεν μπορείς να εξηγήσεις γιατί υπάρχουν μορφωμένοι («μορφωμένοι») ρατσιστές; Δεν μπορείς να εξηγήσεις γιατί υπάρχει ρατσισμός, γενικότερα; Διάβασε για τον ρατσισμό, και θα καταλάβεις.

__________________
2.


Αγαπητή Α μπα,
Είμαι κοπέλα, 22 ετών και φέτος μετακόμισα στην Αγγλία για σπουδες 2 χρονων σε ενα απτα καλυτερα πανεπιστημια στον τομεα μου, ηταν γενικα μια πολυ καλή ευκαιρία που μου παρουσιαστηκε που ένιωσα οτι δεν πρέπει να χάσω. Παρόλα αυτά άφησα πίσω μου μία σχέση 3 ετών με έναν υπέροχο άνθρωπο, με πολύ καλή επικοινωνία και ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Γιαυτό και μέχρι τώρα το παλέυουμε και κρατάμε αυτό που έχουμε γιατί υπάρχει πραγματική αγάπη. Και γινεται αβιαστα, ακομα περναμε καλα. Φυσικά δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρεθούμε στην ίδια χώρα ξανά γιατί αν ήμουν απόλυτη ότι δεν θα ξαναγυρίσω τότε τι νόημα θα είχε.. Ωστόσο, ερχόμενη εδώ είδα πόσο καλύτερες συνθήκες ζωής μπορω να εχω, πως με αυτο το πτυχιο μπορω στην ουσια να εχω ενα σιγουρο, πετυχημενο επαγγελματικο μελλον, και, αυτο που βασικα με απασχολει, πως θα μπορω να ειμαι ανεξαρτητη οικονομικα, να μην επιβαρυνω τους γονεις μου, να επιβιωνω μονη μου, κατι που θεωρω βασικο και απαραιτητο και που αμφιβαλλω αν θα μπορεσω να εχω ποτε στην ελλαδα λογω του επαγγελματος μου. Εκεινος ομως εχει δηλωσει πως θελει να μεινει στην Ελλαδα, να το παλεψει, γιατι εκει εχει τα παντα, φιλους, οικογενεια..εκτος απο μενα..και το καταλαβαινω απολυτα. Δεν θελω να λεω πως δεν με αγαπαει αρκετα για να ερθει εδω μαζι μου, το θεωρω λαθος γιατι εγω ειμαι αυτη που «τα παρατησα» και που τον παρατησα αλλα φοβαμαι πολυ πως ακομα και αν αντεξει η σχεση μας και γυρισω μολις τελειωσω πισω, δεν θα βρω δουλεια, οπως κανενας συναδελφος μου δεν βρισκει τωρα, δεν θα ειμαι ικανοποιημενη απτη ζωη μου και φυσικα θα γυρισω η ηλιθια να τον κατηγορησω για αυτο. Αλλοι λενε να χωρισω απο τωρα γιατι δεν εχει νοημα, αλλοι λενε να τον πιεσω να ερθει εδω, αλλοι να μη σκεφτομαι τιποτα ακομα.. Εχεις εσυ καμια ιδεα? Thank youu :)

Δεν είναι υποχρεωτικό να κατηγορήσεις αυτόν αν γυρίσεις. Θα μπορούσες να γυρίσεις γνωρίζοντας τα προβλήματα, χωρίς να κατηγορήσεις κανέναν, επειδή απλώς αυτό θέλεις. Η πρόβλεψη που κάνεις είναι αποκαλυπτική για το τι πιστεύεις τώρα, όχι για το τι θα πιστέψεις αργότερα. Αυτό που πιστεύεις τώρα είναι ότι δεν θέλεις με τίποτα να γυρίσεις. Όταν αποκρυσταλλωθεί αυτό μέσα σου, θα προκύψει και το επόμενο στάδιο.

__________________
3.


Γιατι δεν θελω να αλλαξω;Απογοητευω συνεχως τους φιλους μου,τους γονεις μου,τους γκομενους..Εχω πιστει πραγματικα οτι εχω εναν ασχημο χαρακτηρα.Λεω ψεματα και δεν φερομαι καλα στους φιλους μου (λεω πραγματα που μου εμπιστευονται σε αλλους και αλλα),δεν μπορω να πετυχω τιποτα στη ζωη μου και οταν μου το υπενθυμιζουν οι γονεις μου,ειδικοτερα η μανα μου την βριζω πολυ ασχημα,επισης στην τελευταια μου σχεση ημουνα πολυ κακια με εξτρεμιστικες συμπεριφορες οσον αφορα θεματα εγωισμου,ζηλιας κτλπ..Δεν μπορω να γινω καλυτερη.Δεν μπορω να γινω αυτο που θελω..- Μοιστ

Δεν γίνεται να ισχυρίζεσαι ότι «δεν θέλεις» και ότι «δεν μπορείς» ταυτόχρονα. Τι από τα δύο συμβαίνει;

__________________
4.

Αγαπητη μου Αμπα. Ειμαι σε μια σχεση περιπου 2,5 χρονια και με βαση αυτα που διαβαζω στο ιντερνετ, θα επρεπε ηδη να εχω χωρισει γιατι δεχομαι λεκτικη κακοποιηση...αλλα εχω μπερδευτει για το τι ειναι αυτο εν τελει. Μπορεις να με διαφωτισεις? Ποτε καποιος πρεπει να χωρισει?

Δεν ξέρεις τι είναι λεκτική κακοποίηση; Δεν ξέρεις πότε κάποιος σε βρίζει και σε απειλεί και σε υποβιβάζει; Δεν καταλαβαίνεις πότε κάποιος σου μιλάει με αγάπη και πότε με επιθετικότητα, με στόχο να νιώσεις άσχημα; Δεν καταλαβαίνεις πότε νιώθεις άσχημα με τα λόγια του άλλου;


Με τρομάζεις. Με τρομάζεις που μιλάς σα να έχεις πάθει ανοσία, γιατί αυτό σημαίνει ότι το ζεις για πάρα πολλά χρόνια, από διαφορετικούς ανθρώπους, σε πολύ στενό περιβάλλον, και δεν έχεις μάθει να ξεχωρίζεις το σωστό από το λάθος.

__________________
5.


Αγαπητή Α, μπα

Είμαι 33 χρονών, τόσο δηλαδή όσο έγινε ο Γιάννης σε εκείνο το επεισόδιο από τους «Απαράδεκτους» με τα γενέθλια, και έχω ένα πρόβλημα: όλα πάνε τέλεια στη ζωή μου. Έχω μια καλή δουλειά, αυτήν που πάντα ήθελα· έχω μια τέλεια σχέση, κάτι που ούτε στα τρελά μου όνειρα δεν είχα δει πιο πριν· ζω σε μια υπέροχη πόλη που άλλοι θα σκότωναν για να ζουν όχι σ' αυτήν, και 200 χλμ απ' αυτήν. Εν ολίγοις, είμαι τέλεια.

Και έρχομαι να ρωτήσω: τι στάση πρέπει να κρατάω ως κάποιος που έχει τέλεια ζωή όταν συναντάω ανθρώπους που είναι δυστυχισμένοι και τους έχει χτυπήσει η μοίρα αλύπητα. Νιώθω άσχημα, ρε συ Α, μπα, να λέω πόσο τέλεια περνάω εγώ κι οι άλλοι να χύνουν το δάκρυ κορόμηλο γιατί είναι άνεργοι, φτωχοί, μόνοι, καταπιεσμένοι και γενικά μίζεροι.

Να τους τρίβω την ευτυχία μου στη μούρη ή να κάνω μόκο μπας και με ρίξει ένα βρώμικο παιχνίδι της ζωής στην ίδια θέση μ' αυτούς στο μέλλον;

Με προβληματισμό.- Φοίβος

Κανείς δεν θα σκότωνε για να ζει 200 χλμ από την πόλη που ζεις.

__________________
6.


πιστεύεις ότι ειναι δείγμα ευγένειας όταν έχεις φιλοξενούμενους να τους φέρνεις σε επαφή με άλλους φίλους σου, κατα κάποιον τροπο είσαι υποχρεωμένος να τους διασκεδάσεις τους φιλοξενούμενους; Εγώ προσωπικά όταν φιλοξενώ δεν εχω την ανάγκη να ανάβω το κέφι και να προσκαλώ συνέχεια κόσμο για να κρατώ το ενδιαφέρον των φιλοξενούμενων υψηλό. Πρόσφατα μου είπε η αδερφή μου ότι είναι δείγμα ευγένειας και ερωτώ εσένα, την επόμενη φορά που θα εχω φιλοξενούμενους να προσκαλέσω κόσμο;- Havana

Είναι δείγμα ευγένειας να προσπαθείς να διασκεδάζεις τους φιλοξενούμενους, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα να καλείς κόσμο στο σπίτι. Ο καλός οικοδεσπότης προσπαθεί να διασκεδάσει τους φιλοξενούμενους σύμφωνα με τα δικά τους γούστα, ή έστω, με τα δικά του, αν είναι Δούκισσα του ΜπίρκενσαΙρ. Για ορισμένους ένα σπίτι γεμάτο αγνώστους είναι η απόλυτη φρίκη.

__________________
7.

 

Λένα καλησπέρα!
Μήπως ξέρεις να μου πεις πώς θα μπορέσω να διώξω όλα αυτά τα σ...ά που κουβαλάω στο κεφάλι μου;

Έχω μια ζωή ζηλευτή (όμορφη οικογένεια, γλυκά υγιή παιδάκια, έναν πολύ καλό σύζυγο, δουλειά καλή, ...) και δεν ευχαριστιέμαι τίποτα λόγω ενός ηλίθιου παράνομου και αδιέξοδου έρωτα. Αν τα μάθαινα όλα αυτά για μια τρίτη θα έλεγα ότι η τύπισσα είναι για πολλές σφαλιάρες. Και να που τώρα αυτή η τύπισσα είμαι εγώ. Δεν μπορώ να πιστέψω πώς έφτασα εγώ ως εδώ.

Δεν την παλεύω με μένα ώρες – ώρες, θέλω να συνέρθω από τη μ@λ@κί@ που κουβαλάω στο κεφάλι μου και να μπορέσω να εκτιμήσω όλα αυτά που έχω και να είμαι χαρούμενη με αυτά -και για αυτά- χωρίς να βασανίζομαι από χίμαιρες που κυριεύουν τη σκέψη μου.

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις τι σημαίνει η λέξη «χίμαιρα;» Σημαίνει «κυνηγάω κάτι ανέφικτο». Αν ξέρεις, και αν το εννοείς, η ερώτηση είναι «τι είναι το ανέφικτο που κυνηγάς» γιατί μόνη σου λες ότι δεν σου λείπει κάτι και θεωρητικά θα έπρεπε να είσαι ευχαριστημένη από τη ζωή σου (κι αυτό με κάνει να πιστεύω ότι δεν ξέρεις τι σημαίνει η λέξη. Εκτός αν το «ανέφικτο» είναι το να μπορείς να είσαι ευχαριστημένη με αυτό που έχεις).


Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα που φτάνει στην ουσία είναι το «γιατί». Γιατί δεν είσαι ικανοποιημένη με αυτό που έχεις. Το αναγνωρίζεις, αλλά δεν εξηγείς τον λόγο που δεν εκτιμάς όλα αυτά που έχεις. Σου ήρθαν εύκολα; Σε μεγάλωσαν με τρόπο που να πιστεύεις ότι τα άξιζες, οπότε δεν σου κάνει εντύπωση που τα απέκτησες; Κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ; Η εύρεση της απάντησης είναι μόνο η αρχή, βέβαια. Ελάχιστοι, σοφοί άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με αυτό που έχουν. Το ανικανοποίητο είναι στην ανθρώπινη ύφανση, αλλιώς δεν θα είχαμε εξελιχθεί όπως εξελιχθήκαμε. Η διαφορά μεταξύ τους είναι αν στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν αυτό που δεν έχουν, πληγώνουν άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι δείγμα χαρακτήρα. Δεν σε συμφέρει αυτή η ανάλυση, ναι, αλλά έτσι όπως περιγράφεις αυτό που σου συμβαίνει, δεν υπάρχει τρόπος να δικαιολογηθεί αυτό που κάνεις.

70

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
#6Το ενδιαφέρον μπορείς να το έχεις ανεβασμένο και με πολλούς άλλους τρόπους. Να πάτε σε μια παράσταση, σε μια έκθεση, σε ένα ωραίο μαγαζί με θέα την πόλη, να επισκεφτείτε κάτι που δεν υπάρχει στην πόλη του επισκέπτη σου , να ετοιμάσεις μια φορά ένα ωραίο τραπέζι κάνοντας και 2-3 φίλους σου, οι οποίοι θα ταιριάζουν με τους φιλοξενούμενους. Όμως δεν χρειάζεται να έχεις κάθε μερα καλεσμένους για να αναδειχθείς καλή οικοδέσποινα.
#7Αυτή είναι η ζωή. Κάποιες στιγμές , μας συμβαίνουν πράγματα που ούτε που τα είχαμε φανταστεί. Μάλιστα μπορεί να είμασταν επικριτές όλων αυτών και ξαφνικά ... τσουφ... συμβαίνουν σε εμάς. Φίλη #7, δεν ρωτάς αυτό, αλλα θα ήθελα να πω ότι καλό είναι να είμαστε πιο ελαστικοί με τις καταστάσεις που περνάνε οι άλλοι γιατι κάποιες φορές, αυτά που κοροϊδεύουμε/κατακρίνουμε, μπορεί να τα λουστούμε. .... Παθούσα και εγώ...
1#Νομίζω ότι είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση,και όντως είναι φυσιολόγικό.Το στοίχιμα όμως με τον εαυτό μας είναι να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε άβολα,να το αναλύσουμε με βάση την λογική και να το ξεπεράσουμε!!Και την επόμενη φορά που θα βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση,τότε θα το έχουμε απόδεχτεί πραγματικά..!Δεν μας κάνει ρατσιστές η πρώτη έμφυτη αντίδραση (αρκεί να μην την έχουμε εξωτερικεύσει προσβάλοντας κάποιον!!) αλλά τι κάνουμε στη συνέχεια.Επιλογή μας είναι να εξαλλείψουμε τις διακρίσεις από την σκέψη και την συμπεριφορά μας,ακόμα κι αν δεν βγαίνει αυθόρμητα και με την πρώτη...
"έμφυτη" αντίδραση"αρκεί να μην την έχουμε εξωτερικεύσει προσβάλοντας κάποιον!!"Δε βγαίνει αυθόρμητα και με την πρώτη, ε;Καλή επιτυχία στην προσπάθεια προς το μη ρατσισμό και την εξάλειψη των διακρίσεων!
Prince Charming, έχεις δίκιο, καλύτερα να μην αυτολογοκρινόμαστε και να μην αλλάζουμε τις αυθόρμητες αντιδράσεις μας. Όπως κάναμε και όταν ζούσαμε στις σπηλιές. Ωραία χρόνια τότε. Ωριμότητα και βλακείες, ποιος ο λόγος να επεξεργαστώ τις έμφυτες αντιδράσεις μου και να γίνω καλύτερος άνθρωπος;
de sou lew, Εσύ συγκεκριμένα μπορείς ν' αυτολογοκριθείς, δεν πειράζει!Άσε τις σπηλιές και σκέψου καλύτερα αν υπάρχουν "έμφυτες" αντιδράσεις!Συνειδητοποιείς τι επαναλαμβάνεις;
Ίσως το έμφυτες να μην ειναι η καταλληλότερη λέξη. Είναι οι ασυνείδητες αντιδράσεις οι οποίες βγαίνουν αυθόρμητα, διότι έχουμε γαλουχηθεί από πολύ μικρή ηλικία με ορισμένες καταβολές, τις οποίες μεγαλώνοντας κάνω προσπάθεια να ανγνωρίσω και να απορρίψω όποτε χρειαζεται. Αν οι γονείς, το σχολείο και το περιβάλλον μου με μεγάλωσαν με τη νοοτροπία να σιχαίνομαι τους Αλβανούς, χρειάζεται προσπάθεια για να το ξεριζώσω απο το υποσυνείδητό μου. Όσο κι αν καταλαβαίνω ότι αυτό είναι λάθος και γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους είναι λάθος, πολλές φορές χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια για να απορρίψω την "αυτόματη" (και μη εξωτερικευόμενη) αντίδραση που έχει δημιουργηθεί μέσα μου, να υποτιμώ τους Αλβανούς. Και είναι χρέος όλων μας η προσπάθεια να αυτολογοκρίνουμε όλες αυτές τις "αυθόρμητες" αντιδράσεις μας, αλλιώς η κοινωνίες δε θα εξελίσσονταν ποτέ.
3: Η γνώμη μου είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε αλλά ότι επίσης η αλλαγή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων στην ζωή μας.Ο εαυτός μου των 15 ετών δεν θα μπορούσε καν να συζητήσει με τον εαυτό μου των 30 ετών και αυτός με την σειρά του με δυσκολία θα συμφωνούσε σε πολλά θέματα με τον εαυτό μου σήμερα. Διαβάζουμε, μαθαίνουμε, συναναστρεφόμαστε, ανακαλύπτουμε, προσπαθούμε και αλλάζουμε. Θέλουμε δεν θέλουμε αλλάζουμε. Η κατεύθυνση που θα πάμε δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς όπως και η πορεία ενός πλοίου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον καπετάνιο του. Αλλά εμείς ορίζουμε τον προορισμό. Ο καπετάνιος βγάζει πορεία προς ένα λιμάνι προορισμού, αλλά στον δρόμο έχει ξέρες, καταιγίδες, νησιά με σειρήνες και τόσα άλλα που μπορεί να τον παρεκκλίνουν μέχρι και να ματαιώσουν το ταξίδι.Στο χέρι σου είναι να αποφασίσεις που θες να πας, ποια θέλεις να γίνεις και να προσπαθήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με όλες σου τις δυνάμεις. Βήμα βήμα, εάν είσαι επίμονη και αποφασισμένη θα βρεθείς εκεί ή τουλάχιστον κοντά στον στόχο σου και μια μέρα ο τότε εαυτός σου θα είναι κάποιος άλλος από αυτόν που δεν σε ικανοποιεί να κοιτάς στον καθρέφτη σήμερα.Αλλά όλα ξεκινάν από μια απόφαση να αλλάξουμε. Το βήμα προετοιμασίας ήταν που αναγνώρισες ότι δεν σου αρέσει ποια είσαι. Εάν δεν μπορείς να κάνεις το επόμενο βήμα - δηλαδή να ξεκινήσεις να αλλάζεις - μόνη σου, τότε ζήτησε βοήθεια από κάποιον ειδικό.
#1 Είναι το κλασσικό: Εγώ, να ξέρετε, είμαι μορφωμένος, πολιτισμένος, δημοκράτης, κοσμοπολίτης και σέβομαι την ισότητα ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκείας, γι' αυτό τους γκέι ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΤΩ (το οφείλω άλλωστε γιατί είμαι μορφωμένος, πολιτισμένος, δημοκράτης και κοσμοπολίτης ε, μην ξεχνιόμαστε)- ενώ οι άλλοι οι απολίτιστοι, οι αμόρφωτοι τους τραμπουκίζουν και τους επιτίθενται. Τς τς τς
#2Είσαι μόλις 22. Ξέρεις πόσους έρωτες έχεις να συναντήσεις; Οι σπουδές και η επαγγελματική σου αποκατάσταση είναι ότι πιο σημαντικό τώρα. Σαφώς και δεν "παρατησες" τίποτα και κανένα. Πήγες να ξεκινήσεις τη ζωή σου σε ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο και να κυνηγήσεις τα όνειρα σου. Επικεντρωσου σε αυτό γιατι η επιστροφή σε αυτή τη χρονική στιγμή στην Ελλάδα δεν θα ήταν καθόλου καλή επιλογή.
#1 Είναι οι ίδιοι που λένε και το άλλο το ωραίο.. "Δεν εχω θέμα με τους gay, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στο κρεβάτι του." Και πιστεύουν αλήθεια ότι αυτό το σχόλιο τους δεν εκφράζει ομοφοβία. Γιατί ως γνωστόν, η επιλογή συντρόφου περιορίζεται μόνο στο κρεβάτι!! Μάντεψε όμως, είναι χειρότεροι και από αυτούς που ξεκάθαρα λένε ότι δεν γουστάρουν τους gay. Εγώ με ανθρώπους που περιορίζουν τις ελευθερίες άλλων σε ένα δωμάτιο δεν μπορώ να συνομιλήσω. Και με τέτοιους γνώμονες επιλέγω παρέες και φίλους. Συγγενείς δεν μπορώ να αλλάξω, αλλά αποφεύγω συζητήσεις για τέτοια θέματα!
Με προβλημάτισε πολύ το σχόλιο σου, γιατί εγώ μπορεί να το έκανα αυτό το σχόλιο, αλλά με άλλη έννοια, δηλαδή ότι'και τι με νοιάζει εμένα τι προτιμάει ο άλλος να κάνει στο κρεβάτι του' (που περιλαμβάνει τα πάντα) και ότι δεν βάζω ταμπέλα στο κεφάλι μου με τις σεξουαλικές προτιμήσεις των άλλων. Κατά τ' άλλα, τι διαφορετικό έχει η επιλογή συντρόφου, πέρα απ'τα προσωπικά στάνταρτς του καθένα; Αν είναι αλήθεια προσβλητικό πάντως, τι είναι προτιμότερο να πει κάποιος, αν τύχει σε κουβέντα;
Παιδιά να πω κάτι με έχει προβληματίσει πολύ αυτή ή σκέψη και το αναλυω πολύ μέσα μου εγώ αντιλαμβάνομαι το εξής από τον περίγυρο μου ακόμα και οι ίδιοι οι που εκφράζουν αυτή την άποψη "ας κάνουν ότι θέλουν το κρεβάτι τους " δεν κατανοούν αυτό που εκφράζουν είναι ρατσιστικό και περιοριστικό δεν το αντιλαμβάνονται γιατί δεν είναι δικιά τους φράση σκέψη ιδέα αλλά έχει γαλουχηθεί χρόνια από πολλές πηγές και είναι οι άνθρωποι αυτοί αδιαφορούν σ την πραγματικότητα γιατί κανένας δεν έχει διεισδύσει σε βάθος στο θέμα θεωρούν ότι αυτό είναι μία υγιής άποψη Ναι είναι είναι περιοριστικό αλλά ας μην τους κολλισουμε την ταμπέλα του ρατσιστη διαφέρει και απέχει....οι προκαταλήψεις αυτές κρατάνε αιώνες και το να σπας τον κύκλο θέλει γνώση και προσπάθεια...Δυστυχώς έχω υπάρξει σε αυτούς και ειλικρινά είχα άγνοια..δεν γνώριζα θεωρούσαν έμαθα λοιπόν ότι πρέπει να γνωρίζω για να έχω άποψη και όχι να θεωρώ..είναι μία αρχή θέλει κόπο και κατανόηση και προσωπικό ενδιαφέρον...εγώ ξέρω οτιεσα στους δέκα οι τοι εφτά δεν έχουν καν προσπαθήσει καν να κατανοήσουν το πρόβλημα αυτό εν τους κάνει ρατσιστές
Υποθετική συζήτηση 1:-Μπα, κάνεις παρέα με την Άννα; Άκουσα από άλλους στο γραφείο ότι είναι bisexual!-Α, ναι; Και λοιπόν; Τι με νοιάζει τι κάνει ο άλλος στο κρεβάτι του;Υποθετική συζήτηση 2:-Η Άννα είπε ότι θα έρθει στο πάρτυ του γραφείου με την κοπέλα της.-Δε με νοιάζει τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του *αλλά* είναι ανάγκη να μας το μοστράρει; Εγώ ήθελα να φέρω στο πάρτυ τα παιδιά μου! Τι θα πω εγώ στα παιδιά μου;Υποθέτω Neverlander ότι χρησιμοποιείς τη φράση όπως στο παράδειγμα 1, ως συνώνυμο της φράσης "Δε με απασχολεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός του άλλου, τον κρίνω ως άνθρωπο". Με την καλή έννοια, δηλαδή. :)Οι περισσότεροι όμως που λένε ειδικά αυτή τη φράση τη συνοδεύουν απαραιτήτως με το περίφημο "αλλά". Εννοούν "δεν θα εισβάλω σε ξένα σπίτια να δω τι κάνουν μέσα = είμαι σούπερ προοδευτικός, αφού δεν υιοθετώ πρακτικές ταλιμπάν" αααλλάαααα μην κάνετε μπροστά μας τα αίσχη σας, ίου.Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ τη φράση με το κρεβάτι γιατί θέλω, επιπλέον, να διαχωρίσω την έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού -που καθορίζει μεγάλο μέρος της προσωπικής & κοινωνικής ζωής κάποιου- από τις απλές σεξουαλικές πρακτικές (πχ. role playing, S/M, κλπ.) που αποτελούν ένα απλό δευτερεύον συστατικό της προσωπικότητάς μας, περιορίζονται όντως στην πρακτική του σεξ και δεν είναι ανάγκη να αφορούν τις κοινωνικές μας συναναστροφές.Εν ολίγοις, αν άρχιζα να αναλύω τις αγαπημένες μου στάσεις σε συνάδελφο, θα είχε κάθε δικαίωμα (είτε ήμουν γκέι είτε στρέιτ) να μου πει "ε, κοίτα, δε με νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου" εννοόντας "σκάσε, δε θέλω να ακούσω για τα βίτσια σου".Αν της πω "θα πάρω άδεια, γιατί κανονίσαμε ένα ταξίδι με την κοπέλα μου" και μου πει "δε με νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου", είναι πολύ προσβλητικό. Κι αυτό γιατί όποτε έχω πει "θα πάω ένα ταξίδι με το αγόρι μου" κανείς δε μου είπε "δε με νοιάζει το κρεβάτι σου". Αν λοιπόν το έλεγα για γυναίκα, η αντίδραση θα έπρεπε να είναι ακριβώς η ίδια.Όλα αυτά δεν τα λέω ειδικά σε εσένα, που είμαι σίγουρη ότι ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσες τη φράση με αυτόν τον τρόπο, τα λέω γενικώς για να εξηγήσω με πόσο προβληματικές συμπεριφορές έχει συνδεθεί, και γιατί είναι κόκκινο πανί για την LGBTQ κοινότητα.
Δεν βρίσκω να λέμε κάτι διαφορετικό. Ίσως εγώ δεν έγινα σαφής. Εμένα με ενοχλεί αυτό το "δεν με ενοχλεί που είναι gay, άλλωστε το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του είναι επιλογή του". Στο δικό μου μυαλό πάντα, κρύβει το "στο κρεβάτι του ας κάνει ο,τι θέλει αλλά αν δω έξω gay ζευγάρι να φιλιέται δεν θα το ανεχτώ". Για αυτό ανέφερα και το οτι δεν γίνεται να περιορίζεται η επιλογή συντρόφου και η ελευθερία ενός ζευγαριού στην κρεβατοκάμαρα του! Τώρα αν κατάλαβα λάθος την ερώτηση σου συγγνώμη!
Neverlander, μακάρι να το εννοούσαν όλοι όπως εσύ, όμως συνήθως το σχόλιο αυτό εννοει "Δεν έχω θέμα, δηλαδή ανέχομαι την ύπαρξή τους, δε μπορώ να τους υπαγορεύσω τι θα κάνουν στο κρεβάτι τους - σε δημόσιους χώρους όμως να μη μας το δείχνουν".
Fly me to the moon, Χάρηκα πολύ που διάβασα ένα τέτοιο σχόλιο, το σχόλιό σου, με τ' οποίο ταυτίζομαι α π ό λ υ τ α. Πρόκειται γι' "ακρωτηριασμό" των lgbtq+ ατόμων σε συνδυασμό μ' υποκριτική ή/κι επιφανειακή/ρηχή ή/κι απλά αδαή/αδιάφορη, πολλές φορές αρκετά δήθεν, γιαλαντζί political correctness...
Άσχετο, αλλά εμένα με ενοχλούν όλα τα ζευγαράκια στρέιτ, γκέι, τρίο, κουαρτέτο που σαλιαρίζουν και φασώνονται μπροστά μου. Και ναι, είμαι δυστυχισμένο, καταδικασμένο forever alone μπακούρι που ενοχλείται από το love in the air.Δε με νοιάζει τι κάνετε απανταχού ερωτευμένοι, ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ. Στο κρεβάτι του όμως, όχι ακριβώς απέναντί μου στην καφετέρια.Έλα να πέφτουν οι αρνητικές βροχή τώρα :D
Φρου Φρου, 1. Άσχετο δεν είναι, πολλοί το εισάγουν προβοκατόρικα στην κουβέντα σ' αυτό το σημείο...(2. Ζευγαράκια τρίο, κουαρτέτο δεν υπάρχουν.) 3. Το "σαλιάρισμα" και το "φάσωμα δημόσια" είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, ανατροφής, σεβασμού(κι αυτοσεβασμού) και διακριτικότητας, τελικά δηλαδή ευγένειας, όχι ερωτικού προσανατολισμού, τις ίδιες ορμές κι αισθήματα έχουν straight και lgbtq+. Το θέμα είναι τι βαραίνει περισσότερο, ο έρωτας ή η δική σου και του καθενός η ξινίλα; Το κρεβάτι κάποιων δεν μπορεί να' ναι το μόνο μέρος που τους παραχωρείς "ασυλία" απ' την απαρέσκειά σου, και τη βία πολλές φορές...Ελπίζω να τρολάρεις, διότι δεν είδα να παίρνεις αρκετές αρνητικές...
@Iris ναι, προφανώς έτσι το εννοώ, αλλά σ' ευχαριστώ όπως και να'χει για την διευκρίνιση!@Fly me to the moon,prince άρα αφού δεν λέμε αυτό, τι λέμε τελικά; Φρίττω στην ιδέα ότι έχω προσβάλει κόσμο, ποια είναι λοιπόν η ενδεδειγμένη φρασεολογία, ώστε να περαστεί το σωστό μήνυμα;
Neverlander, Δε "λέμε" τίποτε. Το χειρότερο δεν είναι ότι προσβάλλει κανείς, αλλά ότι θίγει με την έννοια του "πληγώνω", θετικά με το σχόλιο αυτό καθαυτό, που τους αντιμετωπίζει σαν "λεπρούς"(στη Σπιναλόγκα του κρεβατιού σας!), αποθετικά με την ουσία του σχολίου, στην πράξη, με τη μη αποδοχή/άτυπη "απαγόρευση"/κατάκριση τέτοιων "περιπτύξεων" εκτός περίκλειστων ιδιωτικών χώρων(κρεβάτι). Και ποιος να γυρίσει να στο πει, και τι να σου πει; Με πληγώνεις; Με περιορίζεις; Κανείς...Εάν πράγματι φρίττεις, πολύ καλά κάνεις, φρικτό είναι...γι' αυτούς. Το "κρεβάτι" είναι πάρα πολύ ατυχής αλλά κι "ύπουλος" όρος, δεν περιλαμβάνει προφανώς τα πάντα, τα πάντα δεν τα' χουμε δει ακόμη στην Ελλάδα(ακόμη και διεθνώς απ' τα 90s κι έπειτα βήματα μόνο γίνονται, ιλιγγιώδους ταχύτητας μεν για την κοινωνία, αλλά για τους απλούς ανθρώπους πολύ αργά). Η "ταμπέλα", ας μπει, πάντα μπαίνει, αλλά ας μη σημαίνει τίποτε εκτός από "θα γούσταρε αυτή/ος ή όχι;". Και μόνο που γράφεις "σεξουαλικές προτιμήσεις" αντί "ερωτικές", μαζί με το "κρεβάτι", χρωματίζει κι ισοπεδώνει προς τα "κάτω", προς sex only, δεν είναι έτσι...Αυτό που νομίζω ότι εννοούσε η/ο moon, και πάντως εννοώ εγώ, είναι ότι προτιμώ την ξεκάθαρη(και μάλιστα από "straight" άτομα) μη αποδοχή απ' την υποκριτική δήθεν "ανοχή", που είναι definitely πολύ λίγη...(τα' γραψα και πιο πάνω)
Μανδάμ Φρου Φρου, οι υπερβολικές διαχυτικότητες είναι πράγματι πολύ εκνευριστικές ανεξαρτήτως φύλων. Τα σαλιαρίσματα δεν αρέσουν σε κανέναν, όμως δεν έχουμε και δικαίωμα να τα απογορεύουμε σε κανέναν. Όπως το στρέιτ ζευγαράκι φιλιέται μπροστά μου με συνεχείς ήχους φλαπ-φλουπ-μμμ-χαχαχα και με ενοχλεί, εξίσου θα με ενοχλεί και το γκέι ζευγαράκι αν κάνει το ίδιο. Ο λόγος όμως δεν είναι το ότι είναι γκέι. :)
Μόλις το διάβασα«Την ημέρα του Gay Pride μου ζήτησαν από ραδιοφωνικό σταθμό να μιλήσω, αλλά τους είπα ότι δεν συμφωνώ. Δεν είμαι περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος.Κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος για το τι κάνει στο κρεβάτι του. Είναι σαν να λες ''είμαι περήφανος που έχω αυτιά''.Δεν μπορείς να είσαι περήφανος επειδή είσαι θηλαστικό ή επειδή έχεις δύο αυτιά.Περήφανος μπορείς να είσαι για χίλια δύο άλλα πράγματα. Θα μου άρεσε να νιώθω περήφανος για τον εαυτό μου για κάποια ανθρώπινα χαρακτηριστικά μου. Δεν νιώθω περήφανος που είμαι gay, ούτε εσύ πρέπει να νιώθεις περήφανος που είσαι straight. Να είσαι περήφανος επειδή είσαι τίμιος, καλός άνθρωπος, ή καλός πατέρας»Χρήστος Σιμαρδάνης Έχεις δίκιο Iris. Το δεν με νοιάζει τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του, δεν είναι απαραίτητα κακό.
Αγαπητέ πρίγκηπα, ο λόγος που δεν πήρα αρνητικές (μάλλον) ειναι ότι οι υπόλοιποι κατάλαβαν τι έγραψα, σε αντίθεση με εσένα που βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα και αναφέρεις κάποια πράγματα (αλήθεια, που στο καλό είδες να αναφέρομαι σε βία ή απαγόρευση και σε διαφορετικές ορμές των lgtb;) απλώς και μόνο γιατί θες να τα πεις, και όχι γιατί κολλάνε κάπου στο δικό μου σχόλιο.Δε θα επαναδιατυπώσω το σχόλιό μου, νομίζω πως αν το ξαναδιαβάσεις θα καταλάβεις ακριβώς τι είπα και τι δεν είπα. Κι επιπλέον βαριέμαι να γράφω σεντόνια.Στο τέλος τέλος, ίσως και να έχεις δίκιο: το θέμα είναι τι βαραίνει περισσότερο, ο έρωτας ή η δικιά μου ξινίλα (ή αισθητικό κριτήριο, αν θες).Υ.Σ.: Ναι δεν υπάρχουν «ζευγάρια τρίο», ήταν λάθος δικό μου ως προς τη στίξη. Βάλε / αν σε εξυπηρετεί.
#2Είσαι 22. Για 2 χρόνια θα είσαι εκεί. Δες αν μπορεί να κρατηθεί η σχέση ως εκεί, μην κοιτάς το μετά. Μπορεί να πάρεις job offer απο Ελληνική εταιρία, μπορεί να σε κρατήσουν εκεί, μπορεί να μην αντέξεις, μπορεί να πρέπει να γυρίσεις Ελλάδα, μπορει, μπορει, μπορει. Επένδυσε σε σένα, στις σπουδές σου και στην ακαδημαική σου εξέλιξη. Τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα στην ηλικία που είσαι.#5Η αυταρέσκεια περισσεύει αν και μάλλον είσαι τρολ. ᾽᾽Να τους τρίβω την ευτυχία μου στην μούρη;᾽᾽. Έχει έναν μαγικό τρόπο η ζωή να αυτορυθμίζεται φίλε μου και αν συνεχίσεις να είσαι τόσο φουσκωμένος νομοτελειακά θα βρεθείς κάποια στιγμή και στην άλλη πλευρά.#7 First world problems και εσύ. Στα έδωσε όλα η ζωή απλόχερα αλλά δεν φτάνανε, γιατί προφανώς θέλουμε όλοι πάντα το κάτι παραπάνω. Τα θεωρείς τόσο δεδομένα που τα ρισκάρεις για έναν παράνομο έρωτα. Μπορεί και να σου βγει, μπορεί και όχι. Το κακό με αυτά τα ρίσκα είναι οτι αν δεν σου βγουν ο αντίκτυπος έιναι 100πλασιος του αρχικού ρίσκου.
#5 Αυτά μπορεί να είναι αυταρέσκεια, αλλά μπορεί να είναι και τα λόγια των άλλων, οπότε άλλο η ζωή αυτορυθμίζεται, άλλο το μέλλον είναι αβέβαιο, και άλλο κάποιος να αυτοσαμποτάρεται. (Δεν ξέρω)Η ερώτηση θυμίζει και μία παλιότερη, στην οποία μία κοπέλα, που ήταν στην Αγγλία, μας έλεγε ότι οι γνωστοί της στην Ελλάδα συνέχεια της γκρινιάζουν και της λένε "εσύ δεν έχεις προβλήματα, σου πάνε όλα καλά".