The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες

The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO
0

Στο νέο δίσκο των Callas -που κυκλοφορεί στις 29 του μήνα και έχει τίτλο «Half Kiss Half Pain» είναι για δεύτερη φορά παραγωγός ο Jim Sclavunos. Ο ντράμερ και πολυοργανίστας μουσικός των Grinderman και των Bad Seeds (το γκρουπ του Nick Cave) που άλλαξε τον ήχο τους στο προηγούμενο άλμπουμ τους «Am I Vertical?» είναι πια μέλος της «οικογένειας» των Callas. «Για δύο εβδομάδες παίρναμε τον Jim κάθε πρωί από την Καισαριανή» λένε. «Στην διαδρομή μέχρι να πάμε στο Fab Liquid Studio να βρούμε τον Νίκο Αγγλούπα  σχολιάζαμε κάθε μέρα κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Δυο τρία παραδοσιακά κωλόμπαρα και ένας τροχονόμος ήταν τα αγαπημένα μας. Αυτή τη φορά στην ηχογράφηση ήταν και η Μαριλένα και η Χρυσάνθη και γράψαμε όλοι μαζί. Ήταν υπόγειο με ξύλινους τοίχους, πάτωμα μωσαϊκό και φώτα που περιέργως επιμένουν να φωτίζουν από τη δεκαετία του 70. Ξανασυνεργαστήκαμε μαζί του γιατί είναι πάντα κομψά ντυμένος και τον ενδιαφέρει περισσότερο ο κινηματογράφος, τα εικαστικά και η λογοτεχνία απ’ ό, τι η μουσική. Επίσης έχει χαρισματικό χιούμορ και μπορεί με πολύ ανάλαφρο τρόπο να σου πει ‘κόψε τις μαλακίες και κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις’».

 

Ο νέος μας δίσκος είναι πολύ περισσότερο περίπλοκος. Και πολυσυλλεκτικός. Είναι σαν να μπήκαμε σε ένα μπαρ-ουζερί-μεζεδοπωλείο-σουσάδικο και να τα φάγαμε και να τα ήπιαμε όλα. Μετά ξεράσαμε όλοι μαζί και κάπως έτσι είναι ο δίσκος μας.

Τους ρωτάω πόσο διαφορετικός είναι το «Half Kiss Half Pain» από το «Am I Vertical?» -που είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. «Ο νέος μας δίσκος είναι πολύ περισσότερο περίπλοκος. Και πολυσυλλεκτικός. Είναι σαν να μπήκαμε σε ένα μπαρ-ουζερί-μεζεδοπωλείο-σουσάδικο και να τα φάγαμε και να τα ήπιαμε όλα. Μετά ξεράσαμε όλοι μαζί και κάπως έτσι είναι ο δίσκος μας. Το καθένα από τα τραγούδια έχει ένα δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα και μας χτυπάει διαφορετικό νεύρο. ‘Έχουμε την εντύπωση πως τα περισσότερα γυρνάνε γύρω από τον αφαλό».

Στα 10 κομμάτια που τον αποτελούν οι αναφορές και επιρροές είναι εξίσου ποικίλες και παρανοϊκές, «καθώς συνυπάρχουν στοιχεία από τον Syd Barrett, τo “Night of The Hunter”, τον Mike Kelley και τους Sonic Youth, τα αυγά, τα μακαρόνια και τα hot dog, παραμύθια με φυτά που μιλάνε, τον ερωτισμό του Bataille και τον αισθησιασμό του Balthus, το Nouveau Roman και τον ανατολίτικο εξωτισμό».

The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO

Σε όλα αυτά τα χρόνια που φτιάχνουν μουσική οι Callas έχουν αποκτήσει μια εμπειρία που τους κάνει εντυπωσιακούς στη σκηνή, και η τετραμελής σύνθεση με τα δυο κορίτσια (την Χρυσάνθη Τσουκαλά και την Μαριλένα Πετρίδου) κάνει τα live τους ακόμα πιο συναρπαστικά. Το «Half Kiss Half Pain» θα το παρουσιάσουν για πρώτη φορά λίγες μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του στη σκηνή του six d.o.g.s. την Παρασκευή το βράδυ και έχουν πολύ δουλέψει για αυτό.

«Τι θα δούμε στο live;». «Δύο κορίτσια και δύο αγόρια όμορφα ντυμένα να κρατάνε τα όργανά τους, να κρύβουν την αμηχανία τους, να ερεθίζονται από ήχους και βλέμματα, να αγαπάνε αλλήλους, να παίζουν τα τραγούδια τους και να προσπαθούν να μεταδώσουν έντονα συναισθήματα» λένε.

Πρόσφατα ξεκίνησαν ένα πείραμα στην Αθήνα με απογευματινά εβδομαδιαία events που ήταν πολύ πετυχημένο, παρόλο που ο Έλληνας δεν συνηθίζει να βγαίνει νωρίς.  «Κάνουμε τα Velvet Afternoons κάθε Τετάρτη στο Boiler από τις 4 μέχρι τις 9» εξηγούν. «Μέχρι στιγμής πάνε πολύ καλά. Μαζευόμαστε, πίνουμε, ακούμε καλές μουσικές, χορεύουμε και πάμε για ύπνο νωρίς. Όσοι το δοκιμάσανε μία φορά το ξανακάνουν. Και αυτό μας κάνει πολύ-πολύ χαρούμενους».

«Πώς επιβιώνουν οι Callas;». «Κάνουμε κινηματογράφο, εικαστικά, μουσική, συναυλίες, εκθέσεις με συναυλίες στο Velvet Room. Όλα με πολύ προσπάθεια και αγώνα και καύλα και αγαπημένους συνεργάτες. Μέσα από όλα αυτά προσπαθούμε να βγαίνουν τα απαραίτητα για να συνεχίζουμε καθημερινά να ασχολιόμαστε με τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν».

Τα τρία σχεδόν χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του «Am I Vertical?» ήταν η χειρότερη περίοδος που έχει ζήσει η γενιά μας από πολιτικής και οικονομικής άποψης. Στο μεταξύ, οι Έλληνες δημιουργοί είναι πιο δραστήριοι από ποτέ και η ποιότητα της δουλειάς τους έχει ανέβει κατακόρυφα. Ρωτάω τη γνώμη τους για την κατάσταση στην Αθήνα, που έχει τέτοιο καταπληκτικό υλικό αλλά το (μεγάλο) κοινό φαίνεται μάλλον αδιάφορο για τα νέα πράγματα.

The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO


Ενδιαφέρει κανέναν η μουσική στην Αθήνα; Υλικό υπάρχει άφθονο και πολύ καλό, κοινό υπάρχει;». «Ναι! Βγαίνουν συνέχεια από πολλούς καλλιτέχνες πολλά και καλά πράγματα. Όσον αφορά το κοινό νομίζουμε πως η μουσική δεν είναι αυτόνομη. Είναι τα μαγαζιά, είναι τα ντυσίματα, είναι οι συμπεριφορές, είναι τα εικαστικά και το σινεμά και όλες οι μορφές τέχνης και πρέπει να τα κοιτάμε όλα σαν ένα σύνολο. Υπό αυτό το πρίσμα κοινό υπάρχει. Μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλο, αλλά είναι αρκετό για να μας κρατάει όλους δημιουργικούς και μακριά από γκρίνιες και μιζέριες. Δεν πρόκειται να γίνει κανείς πλούσιος από όλο αυτό. Αλλά και μόνο η καύλα του να έρχεσαι σε επαφή με ενδιαφέροντες ανθρώπους και τις δημιουργίες τους είναι κάτι που σου χορταίνει την ψυχή και το μυαλό».

Οι Callas παρουσιάζουν το νέο άλμπουμ τους «Half Kiss Half Pain» την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στο six d.o.g.s. Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι. Είσοδος: 5 ευρώ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

 

Το άλμπουμ κυκλοφορεί στις 29 του μήνα από την Inner Ear σε CD, LP και mp3.

 

The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO
The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO
The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO
The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ