VERBATIM (extra*) #22

Facebook Twitter
0

 

Η Ελλάδα καταστρέφεται. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Καταστρέφεται εσκεμμένα και μεθοδευμένα. Αυτή είναι η εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. και του ΔΝΤ απέναντι σε μια χώρα που έχασε τον έλεγχο της δημοσιονομικής της κατάστασης.
 


O  γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Κ. Γκαλμπρέιθ, για την ισοπέδωση ως τιμωρία.
 
 
 
 
Εγώ πιστεύω ότι ο Παπανδρέου έκανε πολύ καλά όταν πρότεινε το δημοψήφισμα. Το ξέρω ότι το έκανε για πολιτικούς λόγους, ως μανούβρα, δεν είμαι αφελής… Και για αυτό η ολιγαρχία της Ευρώπης φοβήθηκε τρομερά. 
 


Ο Ιταλός μαρξιστής φιλόσοφος Κονστάντσο Πρέβε, για την απόφαση που βγήκε δίκοπο μαχαίρι.
 
 


Η χώρα αυτή τη στιγμή ήθελε έναν στρατιωτικό νόμο. Δεν μπορείς κύριε, ενώ καταβαραθρώνεται η χώρα σου και γίνεται εξαιτίας σου χαμός και στην Ευρώπη, να κάνεις τη μία διαδήλωση πίσω από την άλλη. Να παραλύει το σύμπαν.



Ο συγγραφέας Γιώργος Διαλεγμένος μιλώντας σοβαρά, με αφορμή την κρίση (όταν απορείς μαθαίνοντας για ανθρώπους του πνεύματος που είχαν στηρίξει περίεργα καθεστώτα στο παρελθόν, κάπως έτσι πρέπει να έγινε η αρχή).



 
«Εγώ πάντως όταν αγωνιζόμουν για το σύνθημα "ΠΑΣΟΚ, λαός στην εξουσία", εννοούσα άλλα πράγματα».
 


Αυτό που τον πείραξε το Χρήστο Παπουτσή και το πετάει προσπαθώντας να κάνει λίγο χιούμορ είναι η συγκατοίκηση με το ΛΑΟΣ αλλά όχι οι κοινές πρακτικές που οδήγησαν στη θολή συνύπαρξη.
 
 


Οι Αγανακτισμένοι είναι υπεύθυνοι για την κατάντια μας. Κύριε, εσύ τον ψήφισες. Τι τον μουντζώνεις τώρα; Εσύ τον ξαναέβγαλες….Ο Αγανακτισμένος με αναγκάζει να τρώω στη μάπα αυτόν που ψηφίζει ξανά και ξανά. Καταλαβαίνετε σε τι χώρα βρισκόμαστε;»
 


Ο συγγραφέας Γιώργος Διαλεγμένος αγανακτισμένος από την δική του οπτική γωνία για την επαναλαμβανόμενη «αμαρτία», που προσομοιάζει στη συνενοχή..




«Είναι σαφές ότι συνδέεται η καταβολή της 6ης δόσης από την επιστολή τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του κ.Σαμαρά και την κατάθεση της δικής μας άποψης… πρέπει να βρούμε τρόπο συννενόησης σε αυτό τον τομέα ώστε τα θέματα να διευθετηθούν εγκαίρως για να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας».
 


Η παράσταση αναβάλλεται, λόγω ανωτέρας βίας. Ο συγκυβερνών Γιώργος Καρατζαφέρης που πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ξεσπάθωνε προτάσσοντας τη μπέσα και το φιλότιμο, μόλις έχει δει την Τρόικα και την πραγματικότητα κατάματα.
 
 


Θα παρακαλούσα γονατιστός τη Μέρκελ η Ελλάδα να είναι σε μόνιμη επιτήρηση. Για πάντα. Έτσι θα κοπεί ο δρόμος στα λαμόγια. Ποιος θα ήθελε να είναι τότε υπουργός; Κανένας. Συνιστώ στην κ. Μέρκελ, εκτός από τις υπογραφές που ζητά, να ζητήσει και το γνήσιο της υπογραφής. Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να έχει στον Ελληνα».
 


Οι Γερμανοί ξανάρχονται (αυτή τη φορά με πρόσκληση). Ο συγγραφέας Γιώργος Διαλεγμένος υπέρ της Μέρκελ αλλά ουσιαστικά κατά όσων την έκαναν απαραίτητη.


 

«Είναι ώρα για δουλειά και όχι για τηλεοπτικές εμφανίσεις. Στα κανάλια θα βγαίνετε μόνο για να παρουσιάσετε και να υπερασπιστείτε το κυβερνητικό σας έργο».
 

Ποιος τα λέει αυτά; Ο τηλεοπτικά ακριβοθώρητος Γιώργος Καρατζαφέρης δίνει οδηγίες με sms στα στελέχη του που συγκυβερνούν να μην  του κλέβουν τηλεοπτικό χρόνο).
 
 


«Η Ντόρα έκανε ένα περιπτεράκι με τρεις τουφεκισμένους και παρουσιάζεται ως αρχηγός κόμματος. Είναι τρελό!»
 


Σε φιλώ στη μούρη. Ο συγγραφέας Γιώργος Διαλεγμένος σκληρός και με χιούμορ για τα όνειρα μιας ορφανής.


 
Δυστυχώς δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους συμπατριώτες μου. Πολλή κραυγή, πολλή φωνή, πολλή φασαρία. Προτιμώ να κρατήσω αποστάσεις. Εγώ δεν πρόκειται ούτε να γιουχαΐσω ούτε να φωνάξω. Με αφορά η μοίρα των ανθρώπων της σιωπηλής πλειοψηφίας που θέλουν να δουλέψουν, που κάνουν παιδιά, που διαβάζουν ένα βιβλίο». 
 


Ασκήσεις ηρεμίας. Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθηνός για αυτούς που χαίρονται τα μικρά, όταν άλλοι κραυγάζουν για τα μεγάλα.
 
 



Αν άφηναν τη "17 Νοέμβρη" ελεύθερη, δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει κανένας τους. Όταν θα πήγαινε ο εκάστοτε Χριστοφοράκος, Βουλγαράκης ή Τσοχατζόπουλος να κλέψει, θα σκεφτόταν ότι υπάρχουν πέντε παλικάρια που τον περιμένουν στη γωνία. Αλλά αφού δεν μπορεί αυτό να γίνει, η χώρα πρέπει να τελεί σε ισόβια κοινοτική επιτήρηση.
 


Ο συγγραφέας Γιώργος Διαλεγμένος για το φόβο που φυλάει τα έρμα και τα ταμεία.
 
 
 
Πιστεύω ότι σήµερα γίνεται ένας κρυφός πόλεµος για την κατάκτηση της µνήµης. Παράδειγµα, η τηλεόραση προσπαθεί να κατακτήσει όχι µόνον τη συµπεριφορά µας µέσα στο παρόν αλλά και την ίδια µας την ιστορική υπόσταση και µνήµη. 
 


Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος για την αιχμαλωσία της μνήμης σε τετράγωνη λογική.
 
 


Βλέπω όλες αυτές τις πρεμιέρες που έχουμε και φέτος, ιδίως το θέατρο του Νέου Κόσμου του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου μου θυμίζει τους Πακιστανούς. "Τέλις ρολόι;" "Τέλις κινητό;" Φαστ φουντ θίατερ. Δεν είναι το μόνο. Όλοι τρελοί στην έρημο. Αλλά το ψώνιο ούτε στην κρίση κωλώνει».
 


Ο συγγραφέας Γιώργος Διαλεγμένος με παραδείγματα για τις εύκολες γέννες της τέχνης στην εποχή της κρίσης.




"Ζητούμε από τους προμηθευτές μας να έχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας, να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και σεβασμό, και να χρησιμοποιούν περιβαλλοντικά υπεύθυνες διαδικασίες παραγωγής όταν κατασκευάζουν προϊόντα της Apple ".
 


Η εκπρόσωπος της Apple στην Κίνα Carolyn Wu ανακαλύπτει- κατόπιν πιέσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων- την «πίσω αυλή»  των θαυμάτων της εταιρίας.
 
 
 
 
Η μόδα των κομπιούτερ ήδη ξεπερνιέται. Πρόκειται για μια εφεύρεση του 1950 που σήμερα μοιάζει παλιά. Το σημαντικό πάντοτε είναι το ανθρώπινο σώμα. Αυτό κινείται, υποφέρει, μεταφέρει συναισθήματα και δημιουργεί πάνω στη σκηνή.
 


Ο Βέλγος σκηνοθέτης Γιαν Φαμπρ για το σώμα, ως απόλυτο εργαλείο στη σκηνή.
 
 


«Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που μας έδωσαν οι ελληνικές αρχές στην τελευταία μας επίσκεψη ήταν αναξιόπιστα…Οι παράνομοι αλλοδαποί στοιβάζονται, για βδομάδες ή και μήνες, σε χώρους που δεν έχουν επαρκή εξαερισμό και φωτισμό καθώς και συνθήκες στοιχειώδους υγιεινής.
 


Eκεί όπου δεν μπαίνει φως.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων αναγκάζεται να εκδώσει δήλωση για τις συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές.



0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ