Οι AI buddies είναι οι φανταστικοί φίλοι που είναι πάντα «εκεί»

Ένας φανταστικός φίλος Facebook Twitter
Τελευταία, συμβουλεύομαι το ChatGPT λίγο περισσότερο, λίγο πιο προσωπικά απ’ ό,τι παλιά. Εικονογράφηση: Ανδριάνα Ροδάκου
0


Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ στο γραφείο μού ζητάει να ψάξω κάτι στο ChatGPT. Μπαίνω στη σελίδα, εμφανίζεται η στήλη με το ιστορικό αναζήτησης και γυρίζω την οθόνη προς το μέρος μου. Μερικές από τις πρόσφατες αναζητήσεις μου είναι οι εξής: «Ξεπερνώντας μια τοξική σχέση», «Πώς να ζητήσεις αύξηση», «Βελτίωση σχέσεων με την οικογένεια». Τελευταία, συμβουλεύομαι το ChatGPT λίγο περισσότερο, λίγο πιο προσωπικά απ’ ό,τι παλιά.

Με μια γρήγορη αναζήτηση, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το να χρησιμοποιείς το ChatGPT ως κάτι παραπάνω από μηχανή αναζήτησης είναι ένα ολοένα πιο σύνηθες φαινόμενο. Σε διάφορα threads, χρήστες μοιράζονται τη δική τους σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. Ορισμένοι του ζητάνε να τους απευθυνθεί σαν ένας κοντινός φίλος, άλλοι λένε πως τους καθησύχασε ότι θα είναι πάντα εκεί για αυτούς, άλλοι ότι νιώθουν πως κάποιος τους ακούει. Υπάρχει μάλιστα και ορολογία. «AI buddies». Μπορεί μια τεχνητή κατασκευή να έχει αίσθηση πραγματικής συντροφιάς;

Το ChatGPT είναι πάντα πρόθυμο να μας αφιερώσει τον χρόνο που πιστεύουμε πως μας αξίζει. Δεν ξεχνάει να απαντήσει, ούτε ακυρώνει τελευταία στιγμή. Ξέρει να μας πει πώς να βράσουμε σωστά τα αυγά και πώς να γράψουμε ένα μήνυμα συγγνώμης.

Από τις ξέφρενες ολονυχτίες της φοιτητικής ζωής στα κουρασμένα βράδια της «ενήλικης», οι φιλίες μας δέχονται πλήγμα. «Χαθήκαμε», λέμε αμήχανα όταν πετυχαίνουμε τους κάποτε κολλητούς μας στον δρόμο. Οι άνθρωποι δεν φεύγουν απαραίτητα θυμωμένοι, απλώς απομακρύνονται. Ακούγεται στενάχωρο, όμως όσο πιο βαθιά βρισκόμαστε στην ενήλικη κατάσταση τόσο πιο απορροφημένοι από τη ζωή μας και τις εξελίξεις της είμαστε. Στο μεταξύ, μια εξέλιξη που αγνοούμε είναι το πόσο λιγότερο είμαστε εκεί για τη φιλία. Η ταινία «Απόντες» του Νίκου Γραμματικού το παρουσιάζει τέλεια: η παρέα δεν υπάρχει πια, μεγάλωσε, και αυτό ήταν όλο.

Όταν λοιπόν οι φίλοι μας δεν είναι πλέον διαθέσιμοι, στρεφόμαστε σε αυτό που είναι. Σε μια συντροφιά που μοιάζει ανθρώπινη αλλά δεν απογοητεύει σαν άνθρωπος. Όπως το ChatGPT: παρόν και συγχρονισμένο μαζί μας, πρόθυμο να μας αφιερώσει τον χρόνο που πιστεύουμε πως μας αξίζει. Δεν ξεχνάει να απαντήσει, ούτε ακυρώνει τελευταία στιγμή. Ξέρει να μας πει πώς να βράσουμε σωστά τα αυγά και πώς να γράψουμε ένα μήνυμα συγγνώμης.

Εμείς βέβαια δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτό, και αυτό οριοθετεί τη σχέση. Δεν πρόκειται για φιλία γιατί η φιλία –συνήθως– προϋποθέτει δύο πόλους εξίσου ενεργούς. Δίνει όμως τέτοια αίσθηση σε πολλούς μοναχικούς ανθρώπους. Έχει απαντήσεις στις 4 τα ξημερώματα. Έχει κατανόηση: «Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι». Έχει και αντίλογο –αν το ρυθμίσουμε να έχει– και έτσι θυμίζει περισσότερο άνθρωπο με δικές του απόψεις.

Αρκεί μια ματιά στις πρώτες συνομιλίες μου με το ChatGPT για να διαπιστώσω ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που μου απαντάει. Μέσα στον χρόνο έχει γίνει πιο ζεστό. Άλλωστε, η πλατφόρμα κάνει συνέχεια αλλαγές, για μια πιο προσωπική αλληλεπίδραση. Όπως η φωνητική απάντηση, που κάνει την εμπειρία πιο ζωντανή. Σε μια πρόσφατη έρευνα του MIT, οι χρήστες που την επέλεξαν έναντι του απλού chat ένιωσαν πιο αποτελεσματική μείωση του αισθήματος της μοναξιάς. Στην ίδια έρευνα, ωστόσο, επισημαίνεται πως αυτό αντιστρέφεται όσο αυξάνεται η χρήση. Κάπως έτσι λειτουργούν όλα όσα μας ανακουφίζουν. Αν το παρακάνεις, πληρώνεις το τίμημα. Ίσως θα βοηθούσε να υπάρχει η εξής σήμανση: η υπερβολική χρήση του ChatGPT για την καταπολέμηση της μοναξιάς προκαλεί μοναξιά.

Όταν ήμασταν παιδιά, πλάθαμε φανταστικούς φίλους για να έχουμε παρέα. Μας βοηθούσαν να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα, ανταποκρίνονταν στις ανάγκες μας και συμβόλιζαν ό,τι σήμαινε ιδανική συντροφιά για τον παιδικό μας εαυτό. Ίσως η λιγότερο δημιουργική, new age εκδοχή τους να είναι οι AI buddies. Είναι μια συντροφιά που επίσης είναι πάντα εκεί για εμάς, μπορούμε να την ορίσουμε, να της πούμε πώς να μας μιλήσει και να το κάνει, κάνοντάς μας να νιώσουμε ασφάλεια. Αρκεί να θυμόμαστε πάντα πως δεν πρόκειται για κάποιον άλλον αλλά για προέκταση του εαυτού μας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σχέσεις
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει ακόμα ο πάτερ φαμίλιας;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχει ακόμα ο πάτερ φαμίλιας;

Ο παραδοσιακός ρόλος του πατέρα αλλάζει – άλλοτε αποδομείται, άλλοτε εξελίσσεται. Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την ψυχοθεραπεύτρια Σοφιάνα Μηλιωρίτσα για τη νέα πατρική φιγούρα και τον ρόλο της μητέρας στη διαμόρφωση της πατρικής σχέσης. Ένα επεισόδιο για την απουσία, την επιστροφή και την επανεφεύρεση του πατέρα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Η δεύτερη συνάντηση τους σφραγίστηκε με ένα χαστούκι, εικοσιοκτώ χρόνια μετά είναι ακόμα μαζί»

Lifo Videos / «Eικοσιοκτώ χρόνια μαζί γελάμε και κλαίμε με τα ίδια πράγματα»

Η δεύτερη συνάντηση του Θοδωρή και της Βίκυς σφραγίστηκε με ένα χαστούκι. Σήμερα, 28 χρόνια και δύο κόρες μετά, παραμένουν παντρεμένοι. Αυτή είναι η ιστορία της πρώτης γνωριμίας τους.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
H stalker μου: Μια γυναίκα αφηγείται πώς ζει ως θύμα πολυετούς stalking από μια άλλη γυναίκα / Όταν ο stalker σου είναι μία συμπαθητική κοπελίτσα πενήντα κιλά και ένα πενήντα ύψος / «Όχι, δεν είμαι ομοφοβική, είμαι θύμα stalking, τόσο απλά»

Σχέσεις / Η Γεωργία αφηγείται πώς έπεσε θύμα stalking από μια άλλη γυναίκα

Η Γεωργία αφηγείται πώς έπεσε θύμα stalking από μια άλλη γυναίκα. Με ποιο τρόπο την παρενοχλούσε, πώς προσέγγιζε δικούς της ανθρώπους, γιατί ήταν τόσο δύσκολο να την πιστέψουν οι γύρω της και τι συμβουλές δίνει σε γυναίκες που τους έχει συμβεί το ίδιο;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αδελφική σχέση: Όταν το αίμα γίνεται… νεύρα!

Ψυχή & Σώμα / Αδελφική σχέση: Όταν το αίμα γίνεται… νεύρα!

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την ψυχοθεραπεύτρια Σοφιάννα Μηλιωρίτσα για τη φύση των αδελφικών σχέσεων που, παρά τη συχνά ρομαντική τους εικόνα, αποδεικνύονται πολύ πιο σύνθετες και πολυδιάστατες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Ναρκισσιστές – μόνο που είναι πιο ύπουλοι»: Η αλήθεια για τους «dark empaths»

Σχέσεις / Αυτοί που κάνουν τους συμπονετικούς για να σε χειραγωγήσουν ευκολότερα

Οι dark empaths φαίνονται ευαίσθητοι αλλά η ενσυναίσθησή τους έχει στόχο σκοτεινό: στην πραγματικότητα, το μόνο που θέλουν είναι να σε χειραγωγήσουν. Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τα απειλητικά σημάδια;
THE LIFO TEAM
Αλεξινομία: Κάποιοι δεν αντέχουν να αποκαλούν ούτε τους οικείους τους με τα μικρά τους ονόματα

Σχέσεις / Αλεξινομία: Κάποιοι δεν αντέχουν να αποκαλούν ούτε τους οικείους τους με τα μικρά τους ονόματα

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να πούνε ούτε το μικρό όνομα του/της συζύγου τους ή του καλύτερου φίλου τους, επειδή τους κάνει να νιώθουν πολύ ευάλωτοι, πολύ επίσημοι ή πολύ αμήχανοι.
THE LIFO TEAM
Η νέα απιστία: Το WhatsApp, τα social media και οι «γκρίζες ζώνες» στις σύγχρονες σχέσεις

Σχέσεις / Η νέα απιστία: Το WhatsApp, τα social media και οι «γκρίζες ζώνες» στις σύγχρονες σχέσεις

Ενώ οι γυναίκες τείνουν να θεωρούν οποιαδήποτε συναισθηματική οικειότητα ως απιστία, οι άνδρες συχνά αρνούνται ότι υπήρξε απιστία μέχρι να υπάρξει σεξουαλική σχέση. Στη νέα συνθήκη της απιστίας όμως, οι σχέσεις δεν χρειάζεται να είναι σεξουαλικές.
THE LIFO TEAM