Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ; Facebook Twitter
Το πάντελ χρειάζεται τετράδα· μπορεί να είστε παρέα ή εντελώς άγνωστοι μεταξύ σας – δεν παίρνει πολύ για να γνωριστείτε και να αρχίσετε να περνάτε καλά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Στο Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι τα τέσσερα ξαδέλφια μου κανόνιζαν (μπροστά μου) να πάνε να παίξουν πάντελ και τσακώνονταν ποιος θα παίξει με ποιον. Η νέα συνάδελφος, πριν έρθει στο γραφείο, πάει και παίζει σε ένα γήπεδο εκεί κοντά. Το βρίσκει φοβερά αναζωογονητικό, τη βοηθά να προσγειώνεται στην καθημερινότητα με χαρά και ενθουσιασμό. Η κολλητή μου από το σχολείο μού είπε στο τηλέφωνο ότι δεν μπορεί να βγει το Σάββατο γιατί έχει κανονίσει ένα πάντελ.

Γενικώς, γίνεται ένας χαμός. Αναρωτιέμαι αν αφορά μόνο τον δικό μου κύκλο ή είναι μια τάση. Ψάχνω λίγο αρχικά online. Το ίντερνετ με πληροφορεί ότι το πάντελ μετρά περισσότερους από 30 εκατομμύρια παίκτες παγκοσμίως, είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα και η δημοτικότητά του έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, η Σερίνα Ουίλιαμς, ακόμα και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Mακρόν συγκαταλέγονται στους θαυμαστές αυτού του αθλήματος που συνδυάζει στοιχεία από το τένις και το σκουός.

Πλέον ανεβαίνει ραγδαία και στην Αθήνα. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι το επιλέγουν τόσο για άθληση όσο και για διασκέδαση, ενώ η δημιουργία νέων γηπέδων στην πόλη το καθιστά πιο προσιτό από ποτέ. Μπορώ να πω ότι όλο και πιο συχνά ακούω για κόσμο που παίζει με μανία αυτό το υβριδικό άθλημα.

Το πάντελ χρειάζεται τετράδα· μπορεί να είστε παρέα ή εντελώς άγνωστοι μεταξύ σας – δεν παίρνει πολύ για να γνωριστείτε και να αρχίσετε να περνάτε καλά. Είναι από τη φύση του παρεΐστικο άθλημα και φοβερή άσκηση για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αφού κάνει πολύ καλό στο νευρικό σύστημα.

Αρχικά αναρωτιέμαι γιατί έχει γίνει αγαπημένο άθλημα, σε σημείο που ο Νόβακ Τζόκοβιτς να εκφράζει έντονα την ανησυχία του σχετικά με την επίδρασή του στο τένις. Σε συνέντευξή του, προειδοποίησε ότι το τένις κινδυνεύει σε επίπεδο συλλόγων, καθώς η αυξανόμενη δημοτικότητα του πάντελ μπορεί να οδηγήσει στη μετατροπή των γηπέδων τένις σε γήπεδα πάντελ, επειδή οικονομικά αποδίδουν περισσότερο.

Προσπαθώντας να κατανοήσω το hype, αποφάσισα να πεταχτώ από το γήπεδο όπου πάει η συνάδελφός μου για να δω τι στα κομμάτια είναι αυτό για το οποίο μου μιλάνε όλοι. Μπαίνω σε έναν χώρο που η χρωματική παλέτα του είναι τόσο ζωηρή που αυξάνεται η ντοπαμίνη μου: έντονος, καταπράσινος τάπητας, δυνατό, ηλεκτρικό μπλε που με ξυπνάει, και γυάλινη περίφραξη σε κάθε γήπεδο. Είναι τόσο τέλεια όλα, σαν να βρίσκομαι σε βιντεοπαιχνίδι. Μήπως είμαι στο Sims; Μήπως στο Meta Universe;

Εκεί πετυχαίνω μια ομάδα τεσσάρων παιδιών με τον προπονητή τους. Όπως μου εξηγεί ο προπονητής, το πάντελ είναι εύκολο να το μάθεις. Από την πρώτη κιόλας προπόνηση ο ασκούμενος μπαίνει στο κλίμα του παιχνιδιού και το διασκεδάζει.

Επειδή είναι μικρότερος ο αγωνιστικός χώρος σε σχέση με εκείνον του τένις, δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις στο τρέξιμο. Στο πάντελ οι κινήσεις είναι πιο μικρές και πιο κοφτές. Όπως παρατηρώ, οι κινήσεις μοιάζουν με αυτές που κάνουμε όταν παίζουμε ρακέτες στην παραλία, αλλά εδώ επιτρέπεται η αναπήδηση της μπάλας και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τον γυάλινο τοίχο.

Το πάντελ χρειάζεται τετράδα· μπορεί να είστε παρέα ή εντελώς άγνωστοι μεταξύ σας – δεν παίρνει πολύ για να γνωριστείτε και να αρχίσετε να περνάτε καλά. Είναι από τη φύση του παρεΐστικο άθλημα και φοβερή άσκηση (όπως και όλα τα αθλήματα με ρακέτα) για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αφού κάνει πολύ καλό στο νευρικό σύστημα. Τα παιδιά έχουν κλείσει το γήπεδο για μιάμιση ώρα. Θα κάνουν προπόνηση και στο τέλος θα παίξουν.

ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ; Facebook Twitter
Από την πρώτη κιόλας προπόνηση ο ασκούμενος μπαίνει στο κλίμα του παιχνιδιού και το διασκεδάζει. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ο Λεωνίδας Διαμαντόπουλος, που είναι ο προπονητής, μου εξηγεί πως για να ξεκινήσεις να παίζεις δεν χρειάζεσαι απαραίτητα προπονητή, αλλά, αν θες να εξελιχθείς, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις κάποια μαθήματα. Κάποιος που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2024 μου εξηγεί ότι κάτι που τον βοήθησε να μάθει κάποια βασικά πράγματα ήταν και το ότι παρακολουθούσε παιχνίδια άλλων. «Έβλεπα τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν και αυτό με ξεκλείδωσε».

Η Γιώτα μου εξηγεί: «Παίζω από τον Ιούνιο. Βασικά όλοι μου οι φίλοι μιλούσαν γι’ αυτό, μου πετάγονταν συνέχεια βιντεάκια στο TikTok και κατάλαβα ότι μου αρέσει. Μένω στο Καματερό, αλλά δουλεύω εδώ κοντά, οπότε το συνδυάζω. Ασχολούμαι με αθλήματα, κάνω διάφορα, αλλά με το πάντελ κόλλησα γιατί είναι πολύ παρεΐστικο και δεν χρειάζεται να ξέρεις κάποια σπουδαία τεχνική για να παίξεις και να το ευχαριστηθείς. Προσωπικά, το θεωρώ και φοβερή εκτόνωση. Επίσης είναι ευέλικτα τα ωράρια, δηλαδή το προσαρμόζεις στο πρόγραμμά σου εύκολα».

Η Χριστίνα συμπληρώνει ότι το πάντελ έγινε για εκείνη διασκεδαστικό από τη δεύτερη φορά που το δοκίμασε. «Από τη Γιώτα το έμαθα. Ήρθα, δοκίμασα, την πρώτη φορά δεν τρελάθηκα, αλλά είδα κάτι βιντεάκια στο YouTube και στο TikTok και έδωσα στον εαυτό μου μία ακόμα ευκαιρία. Είδα ότι πήγαινε καλύτερα και ένιωθα να το διασκεδάζω, οπότε κόλλησα. Εμείς ερχόμαστε κυρίως Σαββατοκύριακα γιατί μας βολεύει. Για μένα το πιο συναρπαστικό είναι όταν μου έρχεται η μπάλα, που αισθάνομαι τον ενθουσιασμό και ότι “το ’χω”, κι ας μην το πετυχαίνω τελικά. Με τη Γιώτα ερχόμαστε δύο φορές την εβδομάδα».

Ο Δημήτρης μου εξηγεί πως το βρίσκει πολύ διασκεδαστικό, το δοκίμασε με κάτι φίλους του και κόλλησαν γιατί έχει και το κομμάτι του fun, της εκτόνωσης και της γρήγορης απόφασης. «Οι στρατηγικές μας αλλάζουν ανάλογα με τη σύνθεση των ομάδων. Εγώ συνήθως έρχομαι εδώ και παίζω με τον Λάμπρο. Κάθε φορά που μας ματσάρουν με κάποιον συμφωνούμε μια τακτική, αλλά μπορεί να μη μας βγει, οπότε προσαρμόζουμε το παιχνίδι μας.

ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ; Facebook Twitter
«Προσωπικά, το θεωρώ και φοβερή εκτόνωση». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ; Facebook Twitter
«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στην αρχή έπαιζα εγώ άμυνα κι εκείνος επίθεση, τώρα πια αυτό έχει αντιστραφεί γιατί είδαμε ότι έτσι η ομάδα μας δουλεύει καλύτερα. Για το σημερινό παιχνίδι που παίζουμε με τα κορίτσια οι ομάδες θα μιξαριστούν κι αυτό θα είναι κάτι διαφορετικό για εμάς. Πάντως, το καλό είναι πως όταν δηλώνεις ότι θέλεις να παίξεις, ακόμα κι αν δεν βρίσκεις παρέα, σου βρίσκουν εδώ κάποια να είναι κοντά στο επίπεδό σου, έτσι παίζεις μιάμιση ώρα ξέγνοιαστος».

Ο Δημήτρης συμπληρώνει. «Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς». 

Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία το Ventaja Padel Courts, Μεγάλη του Γένους Σχολή 10, Άλιμος

Instagram: @Ventaja_Padel_Courts

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ