LIVE!

«Το ταλέντο του αθλητή μπορεί να είναι και η "κατάρα" του»

Ιστιοπλοΐα Facebook Twitter
Η Αριάδνη και ο Οδυσσέας Σπανάκης με τον προπονητή τους Ανδρέα Παπαδόπουλο. Φωτ.: Ιστιοπλοΐκός Όμιλος Πειραιά
0

Η Αριάδνη και ο Οδυσσέας Σπανάκης εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο άθλημα της ιστιοπλοΐας στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Τα δύο αδέλφια επέστρεψαν στην Ελλάδα με την 12η θέση στη γενική κατάταξη, ενώ αυτή ήταν η δεύτερη Ολυμπιάδα για την Αριάδνη, αλλά η πρώτη για τον Οδυσσέα που είχε την τύχη να αγωνίζεται μαζί με την αδελφή του. Η εντατική προετοιμασία τους ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν, με πολλές ώρες προπόνησης εντός και εκτός του σκάφους.

Οι δυο τους, καθώς και ο προπονητής τους, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μίλησαν στη LiFO για την εμπειρία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το πώς είναι να μοιράζεσαι αυτή την εμπειρία με την οικογένειά σου αλλά και τη φετινή διοργάνωση στο Παρίσι.

— Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την ιστιοπλοΐα; Τι ήταν αυτό που σας κέρδισε στο άθλημα αυτό; Και ποιες ήταν οι θυσίες που χρειάστηκε να κάνετε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας;
Αριάδνη: Ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με την κολύμβηση καθώς οι γονείς μας είχαν πάρει δίπλωμα ανοιχτής θαλάσσης. Ωστόσο, εμείς θέλαμε να δοκιμάσουμε ένα άλλο άθλημα γιατί δεν μας άρεσε τόσο η κολύμβηση, και έτσι γίναμε μέλη στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς. Η ιστιοπλοΐα μας κέρδισε αμέσως. Η επαφή με τη θάλασσα, το ότι ήμασταν μόνοι στο σκάφος και είχαμε τον έλεγχό του ήταν οι λόγοι που τη λατρέψαμε. Επειδή ήμασταν αρκετά παιδιά μέλη του Ομίλου κάναμε γρήγορα παρέες και συνδυάσαμε το άθλημα με κάτι το διασκεδαστικό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που το επέτρεπε ο καιρός. 

Στη συνέχεια είδαμε πως μπορούμε να το εξελίξουμε και πήγαμε για πρωταθλητισμό. Κάναμε αρκετές ημέρες την εβδομάδα προπόνηση αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Η ιστιοπλοΐα απαιτεί πολύ χρόνο∙ ξεκινούσαμε από το πρωί και μέχρι να μαζέψουμε και το σκάφος μάς έπαιρνε το απόγευμα. Έτσι, τα πρώτα που θυσιάσαμε ήταν οι έξοδοι και ο ελεύθερος χρόνος. Έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς, κάναμε έξι μέρες την εβδομάδα προπόνηση, ενώ το τελευταίο εξάμηνο λείπαμε συνεχώς σε αγώνες και προετοιμασία στο εξωτερικό και γυρνούσαμε Αθήνα μόλις για μία εβδομάδα τον μήνα. Όμως και οι δυο μας έχουμε πειθαρχία και στοχοπροσήλωση, οπότε ξέραμε πως αυτό έπρεπε να γίνει προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας, δηλαδή να πάμε στην Ολυμπιάδα.

Ο αθλητής χρειάζεται μεγάλη ετοιμότητα και προετοιμασία σε όλες τις συνθήκες ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει. Η προσαρμοστικότητα, συναισθηματική και σωματική, είναι η μεγαλύτερη δυσκολία του αθλήματος. Όμως, αυτό είναι και η μαγεία της ιστιοπλοΐας.

— Ήταν η πρώτη Ολυμπιάδα σας μαζί. Πώς ήταν η εμπειρία;
Οδυσσέας: Αυτή ήταν η δεύτερη Ολυμπιάδα της Αριάδνης και η πρώτη που πήγαμε μαζί. Το ότι τη ζήσαμε παρέα έκανε την εμπειρία μοναδική, και σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστο το γεγονός πως μοιραστήκαμε κάτι τόσο σημαντικό και μεγάλο.

— Ποια ήταν τα πρώτα σας συναισθήματα όταν μάθατε πως θα πάτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Οδ.: Ήταν αρκετά και «σκάσανε» όλα μαζί. Όμως, σίγουρα υπερίσχυσε η χαρά που για πρώτη φορά θα πήγαινα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση που οι τόσες ώρες προπόνησης και ο προσωπικός χρόνος που αφιερώσαμε κατάφεραν να μας στείλουν με την ελληνική αποστολή να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας. Παράλληλα, ένιωσα και μία μεγάλη υποχρέωση να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό ώστε να μην απογοητεύσω κανέναν και να εκπροσωπήσω όσο καλύτερα μπορώ την Ελλάδα. 

— Το ότι είστε αδέλφια και αγωνίζεστε μαζί, πιστεύετε ότι σας βοηθά σε δύσκολες στιγμές; 
Αρ.: Μας βοήθησε πολύ γιατί υπήρχε αυτή η οικειότητα που έχεις με την οικογένειά σου να εκφράσεις σκέψεις και προβληματισμούς. Επίσης, οι εντάσεις που φέρνει μία τέτοια συνθήκη, «έσβηναν» γρήγορα, ακριβώς επειδή έχουμε μία πολύ καλή σχέση και ζήσαμε μαζί μία τόσο μεγάλη εμπειρία. Ωστόσο, προσπαθούμε μέσα στο σκάφος να μην φέρνουμε την προσωπική μας σχέση και να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με απόλυτο σεβασμό «ξεχνώντας» την οικειότητα που έχουμε ως αδέλφια. Αλλά σίγουρα τη χαρά τη νιώθεις πολύ περισσότερο όταν είσαι με έναν τόσο δικό σου άνθρωπο, ενώ  παράλληλα ξεπερνάς τις λύπες πιο εύκολα. Γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλον, τα «κουμπιά» μας αλλά και το πώς μπορούμε να βοηθηθούμε ψυχολογικά. 

— Τι προετοιμασία χρειάστηκε να κάνετε και για πόσο καιρό;
Οδ.: Εμάς ήταν κάπως διαφορετική η προετοιμασία μας, γιατί ξεκινήσαμε λίγο μετά την περασμένη Ολυμπιάδα, όμως διακόψαμε για λίγο καιρό λόγω κάποιων θεμάτων που προέκυψαν. Η εντατική προετοιμασία μας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023, δηλαδή ενάμιση χρόνο πριν πάρουμε την πρόκριση για την Ολυμπιάδα του Παρισιού.

Ιστιοπλοΐα Facebook Twitter
Η Ολυμπιάδα του Παρισιού μου θύμισε ξανά το πόσο μεγάλη γιορτή είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Φωτ.: Αριάδνη Σπανάκη

Σημαντικός συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι τους ήταν ο προπονητής τους, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Από το 2012 συνεργάζεται με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά και έχει καταφέρει να φέρει πολλές διακρίσεις στην κατηγορία 420. Ως αθλητής είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και ως προπονητής συμμετείχε στην Ολυμπιάδα του Τόκυο αλλά και τώρα, του Παρισιού.

— Αυτή είναι η τρίτη Ολυμπιάδα που εκπροσωπείς τη χώρα μας. Η πρώτη ήταν ως αθλητής και οι επόμενες δύο ως προπονητής. Τι ξεχωριστό είχε αυτή σε σχέση με τις άλλες δύο;
Μετά την Ολυμπιάδα του Τόκυο που έγινε εν μέσω πανδημίας, αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Ζήσαμε ξανά αυτή τη γιορτή που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι πολύ σπουδαίο γεγονός το να εκπροσωπείς τη χώρα σου και το ταξίδι που οδηγεί ως εκεί. Η πρώτη μου Ολυμπιάδα ήταν στο Πεκίνο και σίγουρα έχει μοναδική θέση στην καρδιά μου, όμως η φετινή είναι αρκετά ξεχωριστή. Μετά το Τόκυο που δεν είχαμε τελετή έναρξης, ούτε κοινό και γενικά υπήρχαν πάρα πολλοί περιορισμοί λόγω κορωνοϊου, η Ολυμπιάδα του Παρισιού μου θύμισε ξανά το πόσο μεγάλη γιορτή είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Από αυτή την εμπειρία κρατάω την προετοιμασία, τις δυσκολίες, τον πόνο, αλλά και τη διαδρομή από τη Μασσαλία όπου μέναμε μέχρι το Παρίσι, τη λαμπερή τελετή έναρξης, τη γνωριμία μας με μεγάλους αθλητές, το ταξίδι συνολικά. 

— Έχεις χαρίσει πολλές διακρίσεις στη χώρα μας ως προπονητής. Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις αν ένα παιδί έχει ταλέντο στην ιστιοπλοΐα;
Τις περισσότερες φορές είναι κάπως εύκολο. Μπορεί να είναι από μία μικρή κίνηση μέσα στο σκάφος, μέχρι ένα βλέμμα. Όμως, η κλίση που μπορεί να έχει κάποιος στο άθλημα δεν είναι το κύριο στοιχείο προκειμένου να διαπρέψει σε αυτό. Μάλιστα, μπορεί να είναι και η «κατάρα» του αθλητή το ταλέντο γιατί ίσως δεν έχει μάθει να προσπαθεί τόσο πολύ, να κοπιάζει, να πειθαρχεί. Ο πρωταθλητισμός θέλει πολλές ώρες προσπάθειας, επιμονής, υπομονής, απαιτεί θέληση, να δουλεύεις συνεχώς και καθημερινά για τον στόχο σου. Έτσι, το να έχεις μία κλίση σε αυτό, δεν μπορεί να σε κάνει πρωταθλητή.

Ιστιοπλοΐα Facebook Twitter
Η εντατική προετοιμασία μας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023, δηλαδή ενάμιση χρόνο πριν πάρουμε την πρόκριση για την Ολυμπιάδα του Παρισιού.

— Πόσο απαιτητικό είναι το άθλημα; Τι ικανότητες χρειάζεται;
Η ιστιοπλοΐα είναι ένα πολυσύνθετο άθλημα. Γίνεται σε εξωτερικό χώρο με τα στοιχεία της φύσης να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάθε φορά η προπόνηση γίνεται σε διαφορετικό περιβάλλον καθώς καμία ημέρα δεν έχει ακριβώς τις ίδιες καιρικές συνθήκες με την προηγούμενη. Ο αθλητής πρέπει να προσαρμόζεται καθημερινά και αυτό είναι που κάνει την προπόνηση τόσο απαιτητική. Ο αθλητής χρειάζεται μεγάλη ετοιμότητα και προετοιμασία σε όλες τις συνθήκες ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει. Η προσαρμοστικότητα, συναισθηματική και σωματική, είναι η μεγαλύτερη δυσκολία του αθλήματος. Όμως, αυτή είναι και η μαγεία της ιστιοπλοΐας.

— Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται με την ιστιοπλοΐα;
Από 6-8 χρονών είναι ιδανικό να ξεκινήσει ένα παιδί, αρκεί να γνωρίζει καλά κολύμπι.

—  Η διοργάνωση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων σχολιάστηκε πολύ. Εσύ όμως την έζησες από κοντά, ποια είναι η γνώμη σου;
Είναι μία μεγάλη διοργάνωση, από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Εμείς μέναμε στη Μασσαλία, στο Ολυμπιακό Χωριό που είχε στηθεί εκεί και ήταν άψογο και πολύ καλά οργανωμένο. Όταν πηγαίναμε στο Παρίσι, είδαμε τις δυσκολίες που υπήρχαν. Πολλά λέγονται, όμως σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση με χιλιάδες κόσμου να συμμετέχει, πάντα θα υπάρχουν και τα αρνητικά. Εμείς, κρατάμε τα θετικά της διοργάνωσης που ήταν μία λαμπερή τελετή έναρξης και το πιο βασικό, η συμμετοχή του κόσμου. Τα γήπεδα ήταν γεμάτα και παντού υπήρχε ένα γιορτινό κλίμα το οποίο έφτανε μέχρι εμάς που ήμασταν εκεί για να αγωνιστούμε.

Θέματα
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Mόνο oι αρτιμελείς δικαιούνται να κάνουν σπουδές στον χορό;»

Ζούμε, ρε! / «Mόνο oι αρτιμελείς δικαιούνται να κάνουν σπουδές στον χορό;»

Η χορεύτρια και χορογράφος Ντέμυ Παπαθανασίου μιλά για μια καινούργια μάχη που διεξάγεται όσον αφορά την ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων καλλιτεχνών στη Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Με αφορμή το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, η συζήτηση ανοίγει ξανά: ποιος δικαιούται να σπουδάσει τέχνη;
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
«Κοιμάμαι και ξυπνάω με το άγχος των 300.000 followers»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / «Κοιμάμαι και ξυπνάω με το άγχος των 300.000 followers»

Η Ειρήνη Αντωνοπούλου, το κορίτσι πίσω από το panathema_se, δεν ξεκίνησε για να γίνει influencer. Η διαδρομή της είναι μια ιστορία που δείχνει πώς το χιούμορ γίνεται άμυνα, το Instagram ψυχοθεραπεία και πώς η αποδοχή παγίδα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Σταύρος Λυγερός: «Η Ελλάδα μπήκε στον χορό του πολέμου»

NEWSROOM / Σταύρος Λυγερός: «Η Ελλάδα μπήκε στον χορό του πολέμου»

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα; Ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις του πολέμου για την Ελλάδα και την περιοχή; Και τελικά, πώς μπορεί να κλείσει αυτός ο κύκλος σύγκρουσης; Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του SLpress.gr, Σταύρος Λυγερός, δίνει τις απαντήσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Με το #MeToo συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε μόνες μας»

Open Talks / «Με το #MeToo συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε μόνες μας»

Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρ. Επίτροπος ΕΕ, και η καλλιτέχνις Εβελίνα Παπούλια συζητούν με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head People Advisory Services στην PwC Ελλάδας, για τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην πολιτική και στην εργασία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή, όχι απλώς παρουσία»

Open Talks / «Η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή, όχι απλώς παρουσία»

Η Άννα Ευσταθίου, Υπεύθυνη Τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος συζητούν με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head People Advisory Services στην PwC Ελλάδας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή τους στους εργασιακούς χώρους και στην κοινωνία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Αρκετά ευαισθητοποιηθήκαμε με την αναπηρία, ας μιλήσουμε για πραγματικά εμπόδια»

Open Talks / «Αρκετά ευαισθητοποιηθήκαμε με την αναπηρία, ας μιλήσουμε για πραγματικά εμπόδια»

Ο Γρηγόρης Χρυσικός, συνιδρυτής της ΑΜΚΕ «Cool Crips», και η Νίνα Αλεξανδρίδου, παιδαγωγός της Ένταξης, συζητούν με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head People Advisory Services στην PwC Ελλάδας, για την αναπηρία, τα εμποδιζόμενα άτομα και όλες τις προκλήσεις που αυτά μπορεί να αντιμετωπίζουν.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Γιατί το φύλο εξακολουθεί να καθορίζει την πορεία μας στην εργασία;»

Open Talks / «Γιατί το φύλο εξακολουθεί να καθορίζει την πορεία μας στην εργασία;»

Η σεφ & επιχειρηματίας Μαρίνα Χρονά και η υπολογιστική γλωσσολόγος Γεωργία Μανιάτη συζητούν με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head People Advisory Services στην PwC Ελλάδας, για τα έμφυλα στερεότυπα και τη θέση της γυναίκας στους επαγγελματικούς χώρους.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δεδομένα»

Open Talks / «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δεδομένα»

Ο καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών, Αντώνης Καραμπατζός και ο Investment Analyst, Άρης Κεφαλογιάννης συζητούν με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head People Advisory Services στην PwC Ελλάδας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οικονομικές ελευθερίες αλλά και το πώς οι νέες γενιές αντιλαμβάνονται την έννοια της προόδου.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Αν δεν αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα»

LiFO politics / «Αν δεν αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα»

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, εξηγεί γιατί χρειάζονται ριζοσπαστικές και όχι άτολμες αλλαγές στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Όταν είπα ότι είχα κακοποιηθεί, μου είπαν “μη μιλήσεις”»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / «Όταν είπα ότι είχα κακοποιηθεί, μου είπαν “μη μιλήσεις”»

Στα 7 της χρόνια κακοποιήθηκε από έναν άνθρωπο «της διπλανής πόρτας» και όταν μίλησε, της είπαν να σωπάσει. Σήμερα, ως ειδικός στο ψυχικό τραύμα, η Ιωάννα Κωνσταντινίδου σπάει τη σιωπή όχι για να σοκάρει αλλά για να προλάβει και να θυμίσει ότι η παιδεία είναι προστασία.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Φυσικά και υπάρχει γευσιγνωσία στο νερό»

H κατάσταση των πραγμάτων / «Φυσικά και υπάρχει γευσιγνωσία στο νερό»

H σομελιέ νερού Σπυριδούλα Γρηγοροπούλου μάς εισάγει σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παράδοξα της εποχής μας: πώς το νερό, αυτός ο θεμελιώδης φυσικός πόρος, μετατρέπεται σε στοιχείο υψηλής γαστρονομίας, την ώρα που ως κοινωνικό αγαθό καθίσταται ολοένα και πιο επισφαλές.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Δεν θέλω να με λυπάσαι, θέλω να με ακούς»

Ζούμε, ρε! / «Δεν θέλω να με λυπάσαι, θέλω να με ακούς»

Πώς είναι να είσαι εκπαιδευτικός σε γενικό λύκειο και ταυτόχρονα άτομο με αναπηρία; Τι σημαίνει να γράφεις ένα παιδικό βιβλίο όπου οι ανάπηροι ήρωες δεν ζητούν οίκτο αλλά χώρο; Στο νέο επεισόδιο του «Ζούμε, ρε!» ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιώργος Σκαρλάτος μιλά για την αναπηρία ως ταυτότητα, τη χαρά ως επιλογή και τη συνεισφορά ως στάση ζωής.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την «εθνική χαστουκίστρια» Αναστασία Αθήνη-Τσούνη (updated)

Σκληρές Αλήθειες / Η σκληρή αλήθεια για την «εθνική χαστουκίστρια» Αναστασία Αθήνη-Τσούνη (updated)

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ για τη γυναίκα που έγινε γνωστή σε μια νύχτα χαστουκίζοντας την Δήμητρα Παπανδρέου Λιάνη και την απρόσμενα ενδιαφέρουσα ζωή της έκτοτε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Όνειρο ή εφικτός στόχος η ευρωπαϊκή αυτονομία;

LiFO politics / Ευρωπαϊκή αυτονομία: Όνειρο ή εφικτός στόχος;

Βρίσκεται η Ευρώπη σε τροχιά ανεξαρτησίας ή παραμένει δέσμια των ΗΠΑ; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ «Lifo Politics» αναλύουμε με τον ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, τη νέα αλλαγή εποχής για την Ε.Ε., την τεχνολογική εξάρτηση από τη Silicon Valley, το αμυντικό χάος της Ε.Ε., το παρασκηνιακό παιχνίδι της Γερμανίας με την Τουρκία και τον στρατηγικό ρόλο της νέας ηγετικής ομάδας των «e6».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Η Ελλάδα είναι το μοναδικό παράδειγμα πλήρους ατιμωρησίας παγκοσμίως»

Lifo Videos / «Η Ελλάδα είναι το μοναδικό παράδειγμα πλήρους ατιμωρησίας»

Ο ιστορικός και συγγραφέας Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξηγεί, εκτός από την αυθεντικότητα, τον μεγάλο αντίκτυπο των φωτογραφιών από τις εκτελέσεις του 1944 στην Καισαριανή και αναλύει όσα κρύβονται πίσω από τα πραγματικά γεγονότα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Μη μας ρωτάς από πού είμαστε. Είμαστε 100% Ελληνίδες και 100% Νιγηριανές»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / «Είμαστε και Ελληνίδες, και Νιγηριανές»

Γεννημένες στην Αθήνα από Νιγηριανούς γονείς, η Ειρήνη και η Σοφία Oυκπέμπορ έμαθαν να διεκδικούν χώρο, από τα σχολικά προαύλια των Αμπελοκήπων και τις πολυπολιτισμικές γειτονιές της Κυψέλης μέχρι το παρκέ του «Φιλαθλητικού» και το δικό τους εναλλακτικό κομμωτήριο.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Έμιλι Μπροντέ άναψε και πάλι φωτιές

The Review / Η Έμιλι Μπροντέ άναψε και πάλι φωτιές

Η ταινία της Έμεραλντ Φένελ «Ανεμοδαρμένα Υψη», αν και πολυαναμενόμενη, κατακρεουργήθηκε από την παγκόσμια κριτική. Η Βένα Γεωργακοπούλου και η συγγραφέας και σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη, έχοντας και οι δυο ξαναδιαβάσει το κλασικό αριστούργημα του 1847 και δει την ταινία, κουβεντιάζουν σχετικά
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ