Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Tο Βostani πήρε το όνομά του από τον πλούσιο κήπο που έχουν για φόντο τα τραπέζια του.
0

Στην ανατολική Ζάκυνθο, στο χωριό Ακρωτήρι, το θέρετρο του Lesante Cape αποτελείται από 95 σουίτες και βίλες διασκορπισμένες σε μια έκταση διαμορφωμένη σαν χωριό – με τη δική του πλατεία, καφενείο, ταβέρνα και τρία εστιατόρια. Σε κάθε ένα από αυτά τα εστιατόρια, ένας νέος σεφ προτείνει κάτι διαφορετικό, αξιοποιώντας όλες του τις αναφορές.

Στο τιμόνι της κουζίνας που προσφέρει το Lesante Cape −όχι μόνο στους ενοίκους του αλλά και στους εξωτερικούς επισκέπτες του− βρίσκεται ο ταλαντούχος Σταύρος Υφαντίδης, ο οποίος στα τριαντακάτι του έχει να δείξει ένα δυνατό βιογραφικό: έχει περάσει από το DeSi im Tower στη Στουτγκάρδη και από το Epicure στο Celtic Manor Resort στην Ουαλία, από το  Petrus του Γκόρντον Ράμσεϊ στο Λονδίνο και από το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin Vendome του Γιόαχιμ Βισλέρ στην Κολωνία.

Όλα όσα διδάχθηκε σε αυτά τα υψηλών γαστρονομικών ταχυτήτων μέρη τα εφαρμόζει στο Fiore, στο fine dining εστιατόριο του Lesante Cape, παντρεύοντας τις τεχνικές με τις συνταγές και όσα δίνει το νησί − μπορεί να μην κατάγεται από εκεί, αλλά ο σεφ έχει αγαπήσει τον τόπο και την παραδοσιακή ζακυνθινή κουζίνα και έτσι την αναδεικνύει με τον δικό του μοντέρνο τρόπο στο γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Στημένο έτσι που μοιάζει λες και δεν βρίσκεται μέσα σε ένα πολυτελές θέρετρο, το Bostani προσφέρει αυθεντική ελληνική κουζίνα, γεύσεις γνώριμες που, αν και όλοι μας τις έχουν φάει και ξαναφάει, λαχταράμε να τις βρούμε και τις απολαύσουμε περιποιημένες και στις διακοπές μας.

«Όταν έρχεσαι ως επισκέπτης από το εξωτερικό στο Lesante Cape, θέλω να γνωρίσεις τον ελληνικό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει και τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε το φαγητό, μέσα από τις παραδόσεις και τις συνήθειές μας.

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Βάζει το προζυμένιο του ψωμί στα κάρβουνα και το σερβίρει όπως θα το βρίσκαμε σε μια ταβέρνα, με λάδι και ρίγανη, σερβίρει και όλα εκείνα τα κλασικά ορεκτικά που βάζουμε στη μέση του τραπεζιού, τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα, φάβα, φέτα και χειροποίητες πίτες, ντολμαδάκια και χωριάτικη σαλάτα φυσικά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό για μένα να ανακαλύψεις την ιστορία που κάθε πιάτο έχει να διηγηθεί και να κατανοήσεις πώς διαμορφώθηκε η ελληνική κουζίνα και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που έχω όταν δοκιμάζω κάτι και ξέρω ότι θα μου μείνει αξέχαστο. Ή όταν αναπολώ τις γεύσεις και ανυπομονώ να βρεθώ ξανά στο ίδιο μέρος. Αυτό είναι το συναίσθημα που θέλω να έχεις φεύγοντας από εδώ», λέει ο σεφ.

Εκτός όμως από τα αστεράτα εστιατόρια, ο Σταύρος Υφαντίδης έχει περάσει και από ένα ιστορικό μαγειρείο της Αθήνας, την Ήπειρο στη Βαρβάκειο, όπου πήρε τις βάσεις του. Στις κατσαρόλες του μαγαζιού που ταΐζει την κεντρική δημοτική αγορά της Αθήνας έμαθε την ελληνική κουζίνα, και είναι κάτι που το αναφέρει με την ίδια περηφάνεια όπως και τους βραβευμένους σταθμούς στην πορεία του.

Αυτά που πήρε από εκεί τα βλέπουμε σε ένα εστιατόριο του Lesante Cape που πρέπει να επισκεφθείτε αν είστε στη Ζάκυνθο και ψάχνετε να γευτείτε κάτι γνώριμο και καλοφτιαγμένο, πιάτα που σηματοδοτούν το ελληνικό καλοκαίρι, όπως είναι τα γεμιστά, που τα κάνει φανταστικά.

Το εστιατόριο αυτό είναι το Βostani, που πήρε το όνομά του από τον πλούσιο κήπο που έχουν για φόντο τα τραπέζια του, από το μποστάνι που γεμάτο με λαχανικά και μυρωδικά τροφοδοτεί −όσο αυτό είναι δυνατό− με πρώτες ύλες την ανοιχτή κουζίνα που θα δείτε εκεί.

Στημένο έτσι που μοιάζει λες και δεν βρίσκεται μέσα σε ένα πολυτελές θέρετρο, το Bostani προσφέρει αυθεντική ελληνική κουζίνα, γεύσεις γνώριμες που, αν και όλοι μας τις έχουν φάει και ξαναφάει, λαχταράμε να τις βρούμε και τις απολαύσουμε περιποιημένες και στις διακοπές μας.

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Tο μποστάνι που είναι γεμάτο με λαχανικά και μυρωδικά τροφοδοτεί −όσο αυτό είναι δυνατό− με πρώτες ύλες την ανοιχτή κουζίνα που θα δείτε εκεί.
Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Το Bostani έχει ένα μεγάλο ατού: τον ξυλόφουρνό του.
Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Το ξέρω πως δεν είναι στην κουλτούρα μας να τρώμε μέσα σε ξενοδοχεία, δεν το συνηθίζουμε αν δεν διαμένουμε σε αυτά, όμως πραγματικά το Bostani αξίζει να το δοκιμάσετε.

Το Bostani έχει ένα μεγάλο ατού: τον ξυλόφουρνό του. Από εκεί βγάζει τα γεμιστά του και έτσι η γεύση τους απογειώνεται. Βάζει το προζυμένιο του ψωμί στα κάρβουνα και το σερβίρει όπως θα το βρίσκαμε σε μια ταβέρνα, με λάδι και ρίγανη, σερβίρει και όλα εκείνα τα κλασικά ορεκτικά που βάζουμε στη μέση του τραπεζιού, τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα, φάβα, φέτα και χειροποίητες πίτες, ντολμαδάκια και χωριάτικη σαλάτα φυσικά.

Το φοβερό ιμάμ, το μοσχάρι γιουβέτσι, το μπριάμ και το παστίτσιο δεν έχουν twists, ο Σταύρος Υφαντίδης τα κάνει παραδοσιακά και τα βγάζει όλα από τον ξυλόφουρνο. Βάζει και σούβλες, κοντοσούβλι κοτόπουλο και χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί.

Το ξέρω πως δεν είναι στην κουλτούρα μας να τρώμε μέσα σε ξενοδοχεία, δεν το συνηθίζουμε αν δεν διαμένουμε σε αυτά, όμως πραγματικά το Bostani αξίζει να το δοκιμάσετε. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, άλλωστε, από έναν έμπειρο σεφ που καταπιάνεται με τα πιο κλασικά μας φαγητά.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ