Μπορεί ένα κουτάλι με λαβή από βότσαλο να θεωρηθεί έργο τέχνης; (Ίσως μπορεί)

«Οδύσσεια»: Ένα ταξίδι φτιαγμένο από διαφορετικά κουτάλια στο Πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Κάθε βότσαλο κρύβει μια προσωπική ιστορία, καθώς μπορούμε μόνο να φανταστούμε από πού ξεκίνησε για πρώτη φορά αυτή η φυσική πέτρα το αρμονικό της ταξίδι και σκόνταψε στον δρόμο μου. Φωτ.: Θωμάς Ζήκος
0

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως μπορεί ένα κουτάλι φτιαγμένο από ασήμι να μεταβάλει την αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο το φαγητό; Η Θάλεια-Μαρία Γεωργούλη ένιωσε αυτή την αλλαγή που προκαλεί το μέταλλο όταν έφτιαξε το πρώτο της ασημένιο κουτάλι στο Royal College of Art του Λονδίνου, «μετέφερε τις θερμοκρασίες άμεσα, κάτι που ήταν αισθητό τόσο στην υφή όσο και στη γεύση. Με ένα κουτάλι σφυρηλατημένο με συγκεκριμένο τρόπο ένα απλό παγωτό γίνεται κάτι παραπάνω, διεγείρει τις αισθήσεις, κι αυτό με μάγεψε».

Η εμπειρία εκείνη διαμόρφωσε τη μετέπειτα καλλιτεχνική της πορεία. Από τις αρχές των '00s η πλειονότητα των αντικειμένων που έχει δημιουργήσει είναι κατασκευασμένα από ασήμι, το έχει επιλέξει μια και είναι ένα υλικό πολύτιμο και αισθητικά απέριττο, που ταιριάζει με την απλότητα στη φόρμα την οποία η ίδια επιδιώκει, την οργανική και αφηρημένη υφή που την αφορά. Η δουλειά της εκφράζει την απαιτητική διαδικασία της σφυρηλάτησης στο χέρι, που περιλαμβάνει και τον διαλογισμό και αναδεικνύει την ομορφιά των απλών, καθημερινών αντικειμένων – την απασχολούν διαχρονικά εκείνα που σχετίζονται με το φαγητό και την απόλαυσή του. Κομμάτια της βρίσκονται στις συλλογές πολλών συλλεκτών σε όλο τον κόσμο, είναι διαχρονικά, φτιαγμένα για να τα χρησιμοποιεί κανείς και να τα απολαμβάνει, «αυτό που λέω πάντα είναι να δοκιμάσουν να φάνε με τα κουτάλια μου». 

«Οι συνδυασμοί είναι ανεξάντλητοι. Κάθε νέο αντικείμενο που προκύπτει είναι μοναδικό με έναν υπέροχο, οργανικό τρόπο, και μεταφέρει τη δική του ιστορία, ολόκληρο το ταξίδι που έκανε ώσπου να βρεθεί στα χέρια μου», όπως λέει η ίδια γι' αυτό το πάντρεμα των χρωμάτων της φύσης με τη μινιμαλιστική της προσέγγιση στο αγαπημένο της μέταλλο. 

Φτιάχνει από κουτάλες, σαν αυτές με τις οποίες θα σερβίρουμε μια σαλάτα, μέχρι μικροσκοπικά κουτάλια, από εκείνα που βοηθάνε να διαλυθεί και να ανακατευτεί η ζάχαρη στο φλιτζάνι του τσαγιού. Τα πρώτα της κουτάλια, που η λαβή τους τελειώνει (ή ξεκινάει) σε ένα βότσαλο, τα πρωτοπαρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2013 για το Mint Shop κατά τη διάρκεια του London Design Festival. Έχει δημιουργήσει αμέτρητα μέχρι σήμερα, όλα τους μοναδικά. Αυτά τα ασημένια με τα βότσαλα έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία και αυτήν τη φορά θα τα δούμε –περί τα εξήντα κομμάτια περίπου– σε μια βιτρίνα της Αθήνας που ανανεώνεται κι έτσι ζωντανεύει διαρκώς διαφορετικούς κόσμους.  

«Οδύσσεια»: Ένα ταξίδι φτιαγμένο από διαφορετικά κουτάλια στο Πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
H Θάλεια-Μαρία Γεωργούλη. Φωτ.: Θωμάς Ζήκος

Στο Πωλητήριο Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη και στο πλαίσιο των παρουσιάσεων «Η βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει», που έχουν πια εξελιχθεί σε θεσμό, προσφέροντας τη δυνατότητα σε δημιουργούς να εκθέτουν περιοδικά το έργο τους, η «Οδύσσεια» της Θάλειας-Μαρίας Γεωργούλη μπορεί να παραπέμπει με τον τίτλο της σε μια αγωνιώδη περιπλάνηση σε άγνωστες θάλασσες και τόπους, όμως είναι και ένα πρότζεκτ ανάλαφρο και ευαίσθητο. Ωστόσο «η περιπέτεια, η στενή σχέση με τη φύση και η προσήλωση σε έναν στόχο, στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σύνολο του έργου της καλλιτέχνιδας, συνιστούν μια αναπάντεχη, εκλεκτική σύνδεση με το ομηρικό έπος». 

Επιστρέφω στα βότσαλα – η Θάλεια-Μαρία Γεωργούλη είναι φανατική συλλέκτριά τους από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Κάθε βότσαλο είναι εκείνο που την οδηγεί στη δημιουργία και το σχέδιο κάθε κουταλιού και όχι το ανάποδο, ενώ για το «κυνήγι» τους έχει και τη βοήθεια αγαπημένων της φίλων, «πολύ λίγοι είναι αυτοί πλέον που μπορούν να μου μαζέψουν βότσαλα τα οποία θα μου αρέσουν, πρέπει να είναι πολύ δικοί μου άνθρωποι να παρακολουθούν τη δουλειά μου, να έχουν καταλάβει τι θα επέλεγα και η ίδια». Τα περισσότερα βότσαλα της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο Πωλητήριο Πινακοθήκης Γκίκα τα «οφείλει» σε αυτούς τους ανθρώπους που περιγράφει και έρχονται απ’ όλη την  Ελλάδα, ενώ, όσα δεν χρησιμοποιούνται, επιστρέφονται στις παραλίες.  

«Οδύσσεια»: Ένα ταξίδι φτιαγμένο από διαφορετικά κουτάλια στο Πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Τα πρώτα της κουτάλια, που η λαβή τους τελειώνει (ή ξεκινάει) σε ένα βότσαλο, τα πρωτοπαρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2013 για το Mint Shop κατά τη διάρκεια του London Design Festival. Φωτ.: Θωμάς Ζήκος

«Οι συνδυασμοί είναι ανεξάντλητοι. Κάθε νέο αντικείμενο που προκύπτει είναι μοναδικό με έναν υπέροχο, οργανικό τρόπο, και μεταφέρει τη δική του ιστορία, ολόκληρο το ταξίδι που έκανε ώσπου να βρεθεί στα χέρια μου», λέει η ίδια γι' αυτό το πάντρεμα των χρωμάτων της φύσης με τη μινιμαλιστική της προσέγγιση στο αγαπημένο της μέταλλο.  «Αυτό που αγαπώ στα ασημένια κουτάλια με βότσαλα είναι πως οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, κάθε νέο κομμάτι παραμένει μοναδικό και όμορφο με τον δικό του οργανικό τρόπο. Κάθε βότσαλο κρύβει μια προσωπική ιστορία, καθώς μπορούμε μόνο να φανταστούμε από πού ξεκίνησε αυτή η φυσική πέτρα το αρμονικό της ταξίδι και σκόνταψε στον δρόμο μου».

Σπούδασε σχεδιασμό κοσμήματος στο Istituto Europeo di Design της Ιταλίας και εργάστηκε ως σχεδιάστρια κοσμημάτων στα πιο διάσημα κοσμηματοπωλεία και εργαστήρια της Αθήνας. Όταν πια δεν την ικανοποιούσε αυτό, αποφάσισε να ασχοληθεί με γλυπτά αντικείμενα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Μαζί με τα κουτάλια της Θάλειας-Μαρίας Γεωργούλη, μανικετόκουμπα και κοσμήματα, ορισμένα συλλεκτικά κομμάτια θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Οδύσσεια» σε διάλογο με τα θαλασσινά τοπία του Θωμά Ζήκου αλλά και εικόνες από τη δουλειά της που έχουν φωτογραφηθεί από τον ίδιο. Η καλλιτέχνις σπάνια αποδέχεται παραγγελίες πανομοιότυπων αντικειμένων, απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε λάτρεις του μοναδικού, που εκτιμούν την ανεπιτήδευτη πολυτέλεια.

«Οδύσσεια»: Ένα ταξίδι φτιαγμένο από διαφορετικά κουτάλια στο Πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Όσα βότσαλα δεν χρησιμοποιούνται επιστρέφονται στις παραλίες. Φωτ.: Θωμάς Ζήκος
«Οδύσσεια»: Ένα ταξίδι φτιαγμένο από διαφορετικά κουτάλια στο Πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Έχει δημιουργήσει αμέτρητα κουτάλια μέχρι σήμερα, όλα τους μοναδικά. Φωτ.: Θωμάς Ζήκος

Έχοντας αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις για τη δουλειά της, διατηρεί μια σταθερή παρουσία με το έργο της σε εκθεσιακούς χώρους σε Ευρώπη και Αμερική, όπως το Sotheby’s, το Μουσείο V&A, οι γκαλερί Sofie Lachaert (Βέλγιο), Marzee (Ολλανδία) και η Flow Gallery, καθώς και σε concept stores στο Λονδίνο, ενώ η σχέση της με το Benaki Shop ξεκίνησε το 2005. Έκτοτε σχεδιάζει σταθερά αποκλειστικές σειρές για τα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη, ενώ το 2011, στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων «Αναζητήσεις στην ύλη», η καλλιτέχνις παρουσίασε στο Πωλητήριο της Πειραιώς 138 την έκθεσή της «Ag 925», έναν φόρο τιμής στο αγαπημένο της υλικό.

Τη ρωτάω ποιος είναι ο σκοπός της τωρινής της έκθεσης. «Η Δέσποινα (σ.σ. Γερουλάνου), απλά. Την αφιερώνω σε εκείνη, ήθελε πάντα να κάνουμε μια έκθεση στη βιτρίνα, όμως συνέχεια προέκυπτε κάτι. Την κανονίσαμε λίγο πριν φύγει, της το είχα υποσχεθεί». 

«Οδύσσεια»: Ένα ταξίδι φτιαγμένο από διαφορετικά κουτάλια στο Πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Τα περισσότερα βότσαλα της έκθεσης έρχονται απ' όλη την Ελλάδα. Φωτ.: Θωμάς Ζήκος
«Οδύσσεια»: Ένα ταξίδι φτιαγμένο από διαφορετικά κουτάλια στο Πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
H Θάλεια-Μαρία Γεωργούλη μάζευε βότσαλα από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Φωτ.: Θωμάς Ζήκος
«Οδύσσεια»: Ένα ταξίδι φτιαγμένο από διαφορετικά κουτάλια στο Πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Θωμάς Ζήκος
«Οδύσσεια»: Ένα ταξίδι φτιαγμένο από διαφορετικά κουτάλια στο Πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Η σχέση της Θάλειας-Μαρίας Γεωργούλη με το Benaki Shop ξεκίνησε το 2005. Φωτ.: Θωμάς Ζήκος
«Οδύσσεια»: Ένα ταξίδι φτιαγμένο από διαφορετικά κουτάλια στο Πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Η καλλιτέχνις σπάνια αποδέχεται παραγγελίες πανομοιότυπων αντικειμένων. Φωτ.: Θωμάς Ζήκος

«Οδύσσεια» της Θάλειας-Μαρίας Γεωργούλη
Εγκαίνια: 29/6, 19:00
Διάρκεια: 29/6-12/8/23
Πωλητήριο Πινακοθήκης Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«ASTY», η Αθήνα του 2999: Μια πόλη στα όρια της ασφυξίας

Design / Αθήνα 2999: Μια πόλη στα όρια της ασφυξίας

Ο αρχιτέκτονας και δημιουργός κόμικς Δημήτρης Πασχάλης μετατρέπει την ανησυχία του για τη σύγχρονη Αθήνα σε μια δυστοπική αφήγηση που εκτυλίσσεται στο έτος 2999. Μέσα από το «ASTY» εξερευνά την υπεραστικοποίηση, την απώλεια του προσωπικού χώρου και τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την ψυχική υγεία και το μέλλον της πόλης.
M. HULOT
Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για εκατομμύρια τώρα προσπαθεί να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Πολιτισμός / Eugene Whang: Ο άνθρωπος πίσω από το iPhone και τα AirPods προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Ο Eugene Whang πέρασε πάνω από 20 χρόνια στην ομάδα design της Apple. Σε νέα του συνέντευξη, μιλά για τη ζωή μετά τα iPhone και τα AirPods, το σπίτι του και τον χρόνο ως την απόλυτη πολυτέλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Δανία, ο James Turrell φτιάχνει έναν θόλο για να κοιτάμε τον ουρανό αλλιώς

Design / Στη Δανία, ο James Turrell φτιάχνει έναν θόλο για να κοιτάμε τον ουρανό αλλιώς

Στις 19 Ιουνίου ανοίγει στο ARoS Aarhus Art Museum το As Seen Below - The Dome, το πιο φιλόδοξο Skyspace του James Turrell μέχρι σήμερα: ένας υπόγειος θόλος 40 μέτρων, όπου το φως, ο ουρανός και η ίδια η πράξη της όρασης γίνονται το έργο.
THE LIFO TEAM
Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman έγινε σκηνικό εποχής από τον Μπαζ Λούρμαν και την Κάθριν Μάρτιν, με αρ ντεκό φαντασία, θεατρική μυθολογία και κινηματογραφική λάμψη.
THE LIFO TEAM
Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Μόδα & Στυλ / Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Το brand που χτίζει η Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη αφηγείται μια ιστορία μόδας, τέχνης και μνήμης μέσα από συνεργασίες με δεκάδες δημιουργούς και σημείο αναφοράς την παράδοση που έχει το Σουφλί στη μεταξουργία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Design / Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Στο διαμέρισμα του Ρικ Όουενς στο Λίντο, το μάρμαρο, η θάλασσα και το γυμνασμένο σώμα του σχεδιαστή αποκαλύπτουν κάτι πέρα από ένα σπίτι: τον τρόπο με τον οποίο οργανώνει την απόσυρσή του.
THE LIFO TEAM
Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του "V for Vendetta" μιλά στη LifO

Graphic Novel / Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του «V for Vendetta» μιλά στη LifO

Ο διακεκριμένος Βρετανός σχεδιαστής, που μαζί με τον συμπατριώτη του, Άλαν Μουρ, δημιούργησε το δυστοπικό όσο και ανατρεπτικό κόμικ «V for Vendetta», στο οποίο βασίστηκε το ομώνυμο κινηματογραφικό blockbuster, θα είναι επίσημος προσκεκλημένος στο φετινό 20ό Comicdom.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Βαλσαμάκης: «Εγώ επέβαλα τον μοντερνισμό»

Αρχιτεκτονική / Νίκος Βαλσαμάκης: «Δεν θα άφηνα ποτέ την Αθήνα για να μείνω στο Μόναχο ή στο Παρίσι»

Υπέγραψε εμβληματικές κατοικίες, σχεδίασε τα ξενοδοχεία «Αμαλία» από τους Δελφούς έως το Ναύπλιο και άφησε το αποτύπωμά του σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της σύγχρονης Αθήνας. Ο Νίκος Βαλσαμάκης ανοίγει σπάνια την πόρτα του γραφείου του στην οδό Πλουτάρχου – και ακόμη σπανιότερα μιλά για τον εαυτό του. Στα 102 του χρόνια, ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας αρχιτέκτονας, που δίδαξε στην Ελλάδα τη γλώσσα του μοντερνισμού και άλλαξε για πάντα τον τρόπο που κατοικούμε, μιλά αποκλειστικά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι που λειτουργεί ως φυτώριο ιδεών

Design / Ένα σπίτι που μόνο στη Μαρία Παπαδημητρίου θα μπορούσε να ανήκει

Το σπίτι της διακεκριμένης εικαστικού στη Δροσιά δεν είναι απλώς ένας ιδιωτικός χώρος· είναι ένα φυτώριο ιδεών, ένας ζωντανός τόπος φιλοξενίας, συνάντησης και συλλογικής δημιουργίας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Αθήνα / 10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Στους αθηναϊκούς δρόμους, πολύ συχνά, η ιστορία και η μνήμη της πόλης κρύβονται πίσω από ερειπωμένες όψεις και σφραγισμένα παράθυρα αξιόλογων κτιρίων που είναι εκτός χρήσης. Αξίζουν καλύτερη τύχη αυτά τα κτίρια; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, γιατί το πραγματικό είναι αν τους δόθηκε ποτέ μια ευκαιρία. Εδώ και πολλές δεκαετίες, η απάντηση παραμένει αρνητική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

V&A East Storehouse / Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

Η άλλοτε παραμελημένη βιομηχανική ζώνη μεταμορφώθηκε σε νέο πολιτιστικό προορισμό, με το V&A East Storehouse να επαναπροσδιορίζει την έννοια του μουσείου. Χωρίς προθήκες, χωρίς προκαθορισμένες διαδρομές και με χιλιάδες αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιερουσαλήμ: Η ιστορία μιας πόλης μέσα από 40 αιώνες μνήμης και συγκρούσεων

Graphic Novel / Μια ελιά στο Όρος των Ελαιών αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της Ιερουσαλήμ

Ένα καθηλωτικό graphic novel για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει 4.000 χρόνια Ιστορίας ― τη γέννηση τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τις διαδοχικές κατακτήσεις και μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στους αιώνες
M. HULOT
Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Design / Όσα θα δούμε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει πάντα στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και όσα προωθούν την ευζωία, έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή του ιστορικού οίκου επιπλοποιίας Saridis of Athens.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ