Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει»

Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει» Facebook Twitter
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία οι άνθρωποί μας βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο τόσο των δραστηριοτήτων μας όσο και της στρατηγικής μας ευρύτερα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και μοχλό εξέλιξης.
0

— Κυρία Γκοβόσδη, οι συζητήσεις για τη συμπερίληψη, την ισότητα ευκαιριών και την ποικιλομορφία στον εργασιακό χώρο έχουν πλέον ανοίξει για τα καλά και στον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο. Ποια είναι η φιλοσοφία και ποιες οι πολιτικές της εταιρείας σας προς αυτή την κατεύθυνση;
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία οι άνθρωποί μας βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο τόσο των δραστηριοτήτων μας όσο και της στρατηγικής μας ευρύτερα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και μοχλό εξέλιξης. Ο καθένας ξεχωριστά, από τη θέση και τον ρόλο του, «ζυθοποιεί» καθημερινά με τον δικό του τρόπο, ώστε να παράγουμε και να διανέμουμε αγαπημένα προϊόντα, να εξελισσόμαστε, να καινοτομούμε και να δίνουμε δυναμικά το «παρών» όχι μόνο στη δική μας αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Επομένως, καταρχάς επιδιώκουμε τη διασφάλιση ενός ασφαλούς, ευχάριστου και σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας, αξιοποιώντας συνεχώς ευκαιρίες και εργαλεία που ενισχύουν την εξέλιξη και ανάπτυξη, την ισορροπία και την ευημερία των ανθρώπων μας σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, τουλάχιστον στο μέτρο που περνάει από το χέρι μας. Την ίδια στιγμή επιδιώκουμε τη διατήρηση ενός ισότιμου, ποικιλόμορφου και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, προάγει την ίση και δίκαιη αντιμετώπιση και εκπροσώπηση και ενθαρρύνει την ελευθερία έκφρασης του καθενός ξεχωριστά σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη, έχουμε διαμορφώσει, υλοποιούμε και διαρκώς εμπλουτίζουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης με βασικό μας μήνυμα το «#NoLabel, Καμία “ετικέτα” δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει!». Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, σαφές χρονοδιάγραμμα και εστιάζουμε σε δύο βασικούς πυλώνες, την ισορροπία εκπροσώπησης ως προς το φύλο και τη στήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία. Τα αποτελέσματα, ως τώρα, μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι.

Η θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, αν και παρατηρούμε ότι διακρίσεις και ανισότητες εξακολουθούν, δυστυχώς, να υφίστανται.

— Έχετε προωθήσει την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο και την εταιρική κουλτούρα. Πώς το έχετε πετύχει αυτό, ποια τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής και ποια τα συμπεράσματα για τη γυναικεία ενδυνάμωση στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα ευρύτερα;
Η θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, αν και παρατηρούμε ότι διακρίσεις και ανισότητες εξακολουθούν, δυστυχώς, να υφίστανται. Μάλιστα, η χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων, τόσο από άποψη νοοτροπίας όσο και μισθολογικών διαφορών. Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία θεωρούμε πως η ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στον εργασιακό χώρο και η παροχή ίσων ευκαιριών για εκπαίδευση, εξέλιξη και ανέλιξη λειτουργεί προς όφελος τόσο της εκάστοτε εταιρείας όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το 2022 το ποσοστό γυναικών που προσελήφθησαν ανήλθε στο 37% του συνόλου των εργαζομένων, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα, οι διευθυντικές θέσεις που καλύπτονται από γυναίκες αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2021, ενώ μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι η γυναικεία εκπροσώπηση στην ομάδα διοίκησης της εταιρείας μας αντιστοιχεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Παράλληλα, εστιάζουμε με συγκεκριμένο πλάνο δράσης στην ανάλυση των αμοιβών ανά φύλο για όλες τις εργασιακές θέσεις με στόχο την εξομάλυνση ενδεχόμενων αποκλίσεων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο αναδιαμορφώσαμε και το σύνολο του υλικού που αφορά τη διαδικασία στελέχωσης της εταιρείας μας, προωθώντας ακόμη πιο ηχηρά την κουλτούρα της συμπερίληψης και των μηδενικών διακρίσεων.

Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει» Facebook Twitter

— Μία από τις πιο αόρατες ομάδες που αντιμετωπίζουν ακόμη επίμονες προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση και την αποδοχή σε κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον είναι αναμφίβολα τα άτομα με αναπηρία. Ποιες ενέργειες κάνει η εταιρεία σας ώστε να προωθήσει μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία για την κοινότητα των ΑμεΑ;
Η υποστήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, γι’ αυτό ενεργοποιούμαστε σε αυτόν τον πυλώνα μέσω στοχευμένων δράσεων και συνεργειών με σχετικούς φορείς σε συνδυασμό και με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μας. Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες μας αποτέλεσε η συνεργασία μας με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ΛΑΡΑ, την πρώτη σχολή σκύλων-οδηγών που ιδρύθηκε στη χώρα μας για τυφλούς συμπολίτες μας. Εκτός από την έμπρακτη στήριξή μας στο έργο του εν λόγω οργανισμού, μέσω της συγκεκριμένης συνέργειας διοργανώσαμε βιωματικές δράσεις για τους εργαζομένους μας με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και εξοικείωση με άτομα με αναπηρία, όπου η ανταπόκριση ήταν πραγματικά συγκινητική. Παράλληλα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και με την πιο πρόσφατη σχετική μας πρωτοβουλία που αφορά τη νέα, πλήρως προσβάσιμη καμπάνια για το brand Mythos, που επιδιώκει να σπάσει τα στερεότυπα. Εδώ, η συνεργασία μας με τον ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) ήταν μείζονος σημασίας τόσο ως προς την εκπαίδευση και καθοδήγηση της συνολικής ομάδας επικοινωνίας του πρότζεκτ όσο και ως προς τη βιωματική εκπαίδευση των εργαζομένων μας μέσω σεμιναρίων που αφορούν τη συμπερίληψη.

— Πώς καταφέρνει η εταιρεία σας όχι μονάχα να ενδυναμώνει κάθε εργαζόμενο αλλά και να χτίζει μια εταιρική κουλτούρα μηδενικών διακρίσεων που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση τόσο εντός αυτής όσο και στην κοινωνία ευρύτερα;
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία η έννοια της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης νιώθουμε ότι αποτελεί ουσιαστικά κομμάτι του DNA μας, καθώς καθημερινά πάνω από 440 άνθρωποι «ζυθοποιούμε», σε κάθε γωνιά της χώρας, διατηρώντας ο καθένας τη μοναδικότητά του. Παράλληλα, ως μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου, όλοι μαζί εκπροσωπούμε την αγορά μας που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες ως προς την ιστορία, την κουλτούρα, τη νοοτροπία, τις συνήθειες, τα προϊόντα, ακόμη και τις καιρικές συνθήκες.

Έτσι, για εμάς η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη αποτελούν δεδομένες αξίες για τον οργανισμό μας και επιδιώκουμε διαρκώς την ενίσχυσή τους, ώστε οι άνθρωποι που απασχολούνται στην εταιρεία μας να αισθάνονται ελεύθεροι να εκφράσουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Γι’ αυτό και η στρατηγική της εταιρείας μας περιλαμβάνει καμπάνιες ενημέρωσης τόσο για εσωτερικά κοινά και για τους καταναλωτές όσο και δράσεις και συνεργασίες που προωθούν στην πράξη τη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρική καμπάνια ενημέρωσης που πραγματοποιήσαμε πέρσι με όχημα τα ίδια μας τα προϊόντα αλλά και η φετινή μας με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους μας. Μόνιμος στόχος μας είναι η διάχυση του μηνύματος για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφής διάκριση και ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον για όλους. 

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στην Ελλάδα πιστεύουν ότι μια γυναίκα που είναι στο OnlyFans δεν έχει ήθος»

Lifo Videos / «Στην Ελλάδα πιστεύουν ότι μια γυναίκα που είναι στο OnlyFans δεν έχει ήθος»

Η Όλγα Κοτλιδά έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο My Style Rocks και πλέον δραστηριοποιείται ως content creator στο OnlyFans, διαμορφώνοντας ένα σταθερά αυξανόμενο γυναικείο κοινό και υπερασπιζόμενη την αυτοδιάθεση και την αυθεντική γυναικεία έκφραση.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πάντα νέοι: Μπορούμε όντως να σταματήσουμε το χρόνο;

Άκου την επιστήμη / Για πάντα νέοι: Μπορούμε όντως να σταματήσουμε το χρόνο;

Τι είναι η γήρανση; Μια αναπόφευκτη φθορά του σώματος ή μια βιολογική διαδικασία που μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε και να επιβραδύνουμε; Μπορούμε τελικά να επηρεάσουμε τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής μας; Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Στάθης Γκόνος απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ζώντας με τυφλοκώφωση: Η καθημερινότητα, η επικοινωνία και τα εμπόδια στην Ελλάδα σήμερα

Ζούμε, ρε! / Ζώντας με τυφλοκώφωση: Η καθημερινότητα, η επικοινωνία και τα εμπόδια στην Ελλάδα

Πώς επικοινωνούν τα τυφλοκωφά άτομα; Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση και την εργασία; Και πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να τα αντιμετωπίσει ως ισότιμα μέλη της; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον αρχιτέκτονα Γιάννη Παναϊρλή, ο οποίος μοιράζεται την προσωπική του εμπειρία ως τυφλοκωφός επαγγελματίας στην Ελλάδα.
THE LIFO TEAM
Μάρκο, πώς είναι να τα βάζεις με τα 9 μποφόρ;

Ψυχή & Σώμα / Μάρκο, πώς είναι να τα βάζεις με τα 9 μποφόρ;

Ο Μάρκος Ψαλτάκης, ένας από τους κορυφαίους kite surfers στην Ελλάδα, μιλάει για τις πιο δυνατές στιγμές του στη θάλασσα, για την αδρεναλίνη, τη δύναμη της φύσης και τη ζωή ανάμεσα σε κύματα, ταξίδια και προκλήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η φαντασίωση της «Ωραίας Κοιμωμένης»

Lifo Videos / Η Γαλήνη Χατζηπασχάλη διαβάζει ένα διήγημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Η Γαλήνη Χατζηπασχάλη διαβάζει στη LiFO «Το αεροπλάνο της Ωραίας Κοιμωμένης» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες από τη συλλογή «Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα» σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου-Μπαράχας (εκδ. Λιβάνης, 1993). Ο πρωτότυπος τίτλος της είναι «Doce cuentos peregrinos» και εκδόθηκε αρχικά το 1992, δέκα χρόνια αφότου ο συγγραφέας είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κολλημένοι στις οθόνες: Τι παθαίνει ο εγκέφαλος από το συνεχές σκρολάρισμα;

Ψυχή & Σώμα / Κολλημένοι στις οθόνες: Τι παθαίνει ο εγκέφαλος από το συνεχές σκρολάρισμα;

Πόσες ώρες περνάμε μπροστά σε μια οθόνη κάθε μέρα, και τι σημαίνει αυτό για τη σκέψη, τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νευρολόγο Οδυσσέα Παζιώνη για το πώς επηρεάζουν την εγκεφαλική μας λειτουργία πρακτικές όπως το απλό multitasking, το binge watching και το endless scrolling.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Gen Z : Τι έχουν στο μυαλό τους όταν είναι διαρκώς με ένα κινητό στο χέρι;

Άκου την επιστήμη / Gen Z : Τι έχουν στο μυαλό τους όταν είναι διαρκώς με ένα κινητό στο χέρι;

Πώς επηρεάζουν τα social media την αυτοεικόνα των νέων σήμερα; Ποιον ρόλο παίζει η ανάγκη για αποδοχή και η εργασιακή αβεβαιότητα στη διαμόρφωση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας; Ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Βασίλης Κιοσσές μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μου έλεγαν “ωραία φωνή, αλλά δεν το έχεις καθόλου, ρε φίλε”»

Lifo Videos / «Μου έλεγαν “ωραία φωνή, αλλά δεν το έχεις καθόλου, ρε φίλε”»

Ο Ορέστης Μήλιος είναι voice artist, συγγραφέας του βιβλίου «Άσε κάτω το ρημάδι, μιλάω» και απόφοιτος του Πολυτεχνείου. Με μια φωνή που την αμφισβήτησαν αλλά δεν ξέχασε ποτέ, χτίζει μια πορεία σε στούντιο, βιβλία και σκηνές, κόντρα στις κρίσεις πανικού και το χρόνιο άγχος.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διακοπές χωρίς εμπόδια: Χρήσιμες συμβουλές για ΑμεΑ

Ζούμε, ρε! / Διακοπές χωρίς εμπόδια: Χρήσιμες συμβουλές για ΑμεΑ

Από την επιβίβαση στο πλοίο και την αναζήτηση προσβάσιμου καταλύματος μέχρι την είσοδο στη θάλασσα και τη βραδινή έξοδο για ένα ποτό, τα αυτονόητα για τους περισσότερους μπορεί να κρύβουν απρόβλεπτες δυσκολίες για τα άτομα με αναπηρία. Πώς μπορούν, λοιπόν, να οργανώσουν τις διακοπές τους με μεγαλύτερη αυτονομία και ασφάλεια;
THE LIFO TEAM
Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Ηχητικά Άρθρα / Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Τα «Τετράδια ενός βοσκού» είναι ένα βιβλίο που καταγράφει, σε μορφή ημερολογίου, τον βιολογικό κύκλο ενός κοπαδιού στην περιοχή της Τσαπουρνιάς. Ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν ονόματα στις γίδες και τις προβατίνες αποτελεί μέρος της προφορικής παράδοσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων — μιας παράδοσης που πλέον έχει χαθεί.
M. HULOT
Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Radio Lifo / Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Η Ντίνα Καράτζιου συνομιλεί με τον Νάσο Στασινάκη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γι’ αυτό το φαινόμενο της νησιωτικής χώρας, που πλέον δεν είναι εποχικό αλλά παγιώνεται χρόνο με τον χρόνο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

LiFO politics / «Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

Ο Βάιος Γκανής, ένας από τους πιο γνωστούς προέδρους αγροτικών συλλόγων της χώρας, εξηγεί στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη το πώς στήθηκε η απάτη του ΟΠΕΚΕΠΕ και περιγράφει το πελατειακό σύστημα που τροφοδοτείται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα και τα ευτράπελα της ελληνικής αγροτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ