Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει»

Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει» Facebook Twitter
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία οι άνθρωποί μας βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο τόσο των δραστηριοτήτων μας όσο και της στρατηγικής μας ευρύτερα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και μοχλό εξέλιξης.
0

— Κυρία Γκοβόσδη, οι συζητήσεις για τη συμπερίληψη, την ισότητα ευκαιριών και την ποικιλομορφία στον εργασιακό χώρο έχουν πλέον ανοίξει για τα καλά και στον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο. Ποια είναι η φιλοσοφία και ποιες οι πολιτικές της εταιρείας σας προς αυτή την κατεύθυνση;
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία οι άνθρωποί μας βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο τόσο των δραστηριοτήτων μας όσο και της στρατηγικής μας ευρύτερα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και μοχλό εξέλιξης. Ο καθένας ξεχωριστά, από τη θέση και τον ρόλο του, «ζυθοποιεί» καθημερινά με τον δικό του τρόπο, ώστε να παράγουμε και να διανέμουμε αγαπημένα προϊόντα, να εξελισσόμαστε, να καινοτομούμε και να δίνουμε δυναμικά το «παρών» όχι μόνο στη δική μας αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Επομένως, καταρχάς επιδιώκουμε τη διασφάλιση ενός ασφαλούς, ευχάριστου και σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας, αξιοποιώντας συνεχώς ευκαιρίες και εργαλεία που ενισχύουν την εξέλιξη και ανάπτυξη, την ισορροπία και την ευημερία των ανθρώπων μας σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, τουλάχιστον στο μέτρο που περνάει από το χέρι μας. Την ίδια στιγμή επιδιώκουμε τη διατήρηση ενός ισότιμου, ποικιλόμορφου και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, προάγει την ίση και δίκαιη αντιμετώπιση και εκπροσώπηση και ενθαρρύνει την ελευθερία έκφρασης του καθενός ξεχωριστά σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη, έχουμε διαμορφώσει, υλοποιούμε και διαρκώς εμπλουτίζουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης με βασικό μας μήνυμα το «#NoLabel, Καμία “ετικέτα” δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει!». Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, σαφές χρονοδιάγραμμα και εστιάζουμε σε δύο βασικούς πυλώνες, την ισορροπία εκπροσώπησης ως προς το φύλο και τη στήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία. Τα αποτελέσματα, ως τώρα, μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι.

Η θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, αν και παρατηρούμε ότι διακρίσεις και ανισότητες εξακολουθούν, δυστυχώς, να υφίστανται.

— Έχετε προωθήσει την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο και την εταιρική κουλτούρα. Πώς το έχετε πετύχει αυτό, ποια τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής και ποια τα συμπεράσματα για τη γυναικεία ενδυνάμωση στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα ευρύτερα;
Η θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, αν και παρατηρούμε ότι διακρίσεις και ανισότητες εξακολουθούν, δυστυχώς, να υφίστανται. Μάλιστα, η χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων, τόσο από άποψη νοοτροπίας όσο και μισθολογικών διαφορών. Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία θεωρούμε πως η ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στον εργασιακό χώρο και η παροχή ίσων ευκαιριών για εκπαίδευση, εξέλιξη και ανέλιξη λειτουργεί προς όφελος τόσο της εκάστοτε εταιρείας όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το 2022 το ποσοστό γυναικών που προσελήφθησαν ανήλθε στο 37% του συνόλου των εργαζομένων, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα, οι διευθυντικές θέσεις που καλύπτονται από γυναίκες αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2021, ενώ μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι η γυναικεία εκπροσώπηση στην ομάδα διοίκησης της εταιρείας μας αντιστοιχεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Παράλληλα, εστιάζουμε με συγκεκριμένο πλάνο δράσης στην ανάλυση των αμοιβών ανά φύλο για όλες τις εργασιακές θέσεις με στόχο την εξομάλυνση ενδεχόμενων αποκλίσεων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο αναδιαμορφώσαμε και το σύνολο του υλικού που αφορά τη διαδικασία στελέχωσης της εταιρείας μας, προωθώντας ακόμη πιο ηχηρά την κουλτούρα της συμπερίληψης και των μηδενικών διακρίσεων.

Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει» Facebook Twitter

— Μία από τις πιο αόρατες ομάδες που αντιμετωπίζουν ακόμη επίμονες προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση και την αποδοχή σε κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον είναι αναμφίβολα τα άτομα με αναπηρία. Ποιες ενέργειες κάνει η εταιρεία σας ώστε να προωθήσει μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία για την κοινότητα των ΑμεΑ;
Η υποστήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, γι’ αυτό ενεργοποιούμαστε σε αυτόν τον πυλώνα μέσω στοχευμένων δράσεων και συνεργειών με σχετικούς φορείς σε συνδυασμό και με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μας. Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες μας αποτέλεσε η συνεργασία μας με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ΛΑΡΑ, την πρώτη σχολή σκύλων-οδηγών που ιδρύθηκε στη χώρα μας για τυφλούς συμπολίτες μας. Εκτός από την έμπρακτη στήριξή μας στο έργο του εν λόγω οργανισμού, μέσω της συγκεκριμένης συνέργειας διοργανώσαμε βιωματικές δράσεις για τους εργαζομένους μας με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και εξοικείωση με άτομα με αναπηρία, όπου η ανταπόκριση ήταν πραγματικά συγκινητική. Παράλληλα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και με την πιο πρόσφατη σχετική μας πρωτοβουλία που αφορά τη νέα, πλήρως προσβάσιμη καμπάνια για το brand Mythos, που επιδιώκει να σπάσει τα στερεότυπα. Εδώ, η συνεργασία μας με τον ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) ήταν μείζονος σημασίας τόσο ως προς την εκπαίδευση και καθοδήγηση της συνολικής ομάδας επικοινωνίας του πρότζεκτ όσο και ως προς τη βιωματική εκπαίδευση των εργαζομένων μας μέσω σεμιναρίων που αφορούν τη συμπερίληψη.

— Πώς καταφέρνει η εταιρεία σας όχι μονάχα να ενδυναμώνει κάθε εργαζόμενο αλλά και να χτίζει μια εταιρική κουλτούρα μηδενικών διακρίσεων που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση τόσο εντός αυτής όσο και στην κοινωνία ευρύτερα;
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία η έννοια της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης νιώθουμε ότι αποτελεί ουσιαστικά κομμάτι του DNA μας, καθώς καθημερινά πάνω από 440 άνθρωποι «ζυθοποιούμε», σε κάθε γωνιά της χώρας, διατηρώντας ο καθένας τη μοναδικότητά του. Παράλληλα, ως μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου, όλοι μαζί εκπροσωπούμε την αγορά μας που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες ως προς την ιστορία, την κουλτούρα, τη νοοτροπία, τις συνήθειες, τα προϊόντα, ακόμη και τις καιρικές συνθήκες.

Έτσι, για εμάς η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη αποτελούν δεδομένες αξίες για τον οργανισμό μας και επιδιώκουμε διαρκώς την ενίσχυσή τους, ώστε οι άνθρωποι που απασχολούνται στην εταιρεία μας να αισθάνονται ελεύθεροι να εκφράσουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Γι’ αυτό και η στρατηγική της εταιρείας μας περιλαμβάνει καμπάνιες ενημέρωσης τόσο για εσωτερικά κοινά και για τους καταναλωτές όσο και δράσεις και συνεργασίες που προωθούν στην πράξη τη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρική καμπάνια ενημέρωσης που πραγματοποιήσαμε πέρσι με όχημα τα ίδια μας τα προϊόντα αλλά και η φετινή μας με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους μας. Μόνιμος στόχος μας είναι η διάχυση του μηνύματος για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφής διάκριση και ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον για όλους. 

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM