Εύη Χατζηιωάννου: To 54% των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας είναι γυναίκες και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό

Εύη Χατζηιωάννου: To 54% των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας είναι γυναίκες και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό Facebook Twitter
Το φύλο δεν πρέπει να είναι εμπόδιο για να κυνηγήσει κάποιος το όνειρό του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στο μυαλό του περισσότερου κόσμου, στερεοτυπικά, «τράπεζα» σημαίνει ανδροκρατούμενο περιβάλλον, άκαμπτες πολιτικές και ελεγχόμενη ευελιξία, σ’ έναν κόσμο που αλλάζει κάθε ώρα.

Παρ’ όλα αυτά, αν κοιτάξει κανείς στο εσωτερικό της Εθνικής Τράπεζας, εδώ και μερικά χρόνια, ένα σημαντικότατο ποσοστό των εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ εδώ, σε έναν από τους παλαιότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας, εφαρμόζονται με πίστη και συνέπεια, πολιτικές ισότητας και ενδυνάμωσης των γυναικών που ξαφνιάζουν.

Γι’ αυτή την ελπιδοφόρα αντίθεση –από τη μία η βαριά ιστορία της Εθνικής Τράπεζας και από την άλλη σύγχρονο όραμα και φρέσκες πολιτικές γυναικείας ενδυνάμωσης- μίλησε στη LIFO, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας και του Ομίλου, Εύη Χατζηιωάννου.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η κυρία Χατζηιωάννου αυτές οι πολιτικές εξυπηρετούν το πραγματικό όραμα ισότητας της Εθνικής και θα εξελιχθούν σε βάθος 5ετίας, προκειμένου να διατηρηθεί και αυτή η πρωτιά του οργανισμού, δίνοντας παράδειγμα σε άλλες εταιρείες και ομίλους.

 Είμαι περήφανη γιατί στην Εθνική Τράπεζα, κάθε πολιτική που εφαρμόζουμε θέτει ως στόχο την ισότητα σε κάθε φάση της πορείας των ανθρώπων μας κοντά μας. Από την πρώτη μέρα και σε όλη την μετέπειτα εξέλιξή τους, παραμένουμε διαρκώς προσηλωμένοι στην ενδυνάμωσή τους και αποφασισμένοι στο να άρουμε οποιοδήποτε εμπόδιο. 

— Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο μιλάμε ανοιχτά και κινούμαστε στη λογική της ενδυνάμωσης γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον. Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται ως πρωτοπόρος σε αυτή την κουβέντα, ωστόσο, αν μιλούσαμε με αριθμούς και παραδείγματα τι θα λέγαμε, κυρία Χατζηιωάννου; Ποιες πολιτικές διαφοροποιούν τον οργανισμό και ποιο το όραμά σας για την επόμενη 5ετία;
Πράγματι τα τελευταία χρόνια μπορούμε να μιλήσουμε με παραδείγματα για ουσιαστική ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και αυτό προσωπικά με χαροποιεί ιδιαιτέρως, τόσο ως γυναίκα, ως μητέρα, όσο και ως στέλεχος ενός οργανισμού που έχει συμβάλει σε αυτή την αλλαγή. Είμαι περήφανη γιατί στην Εθνική Τράπεζα, κάθε πολιτική που εφαρμόζουμε θέτει ως στόχο την ισότητα σε κάθε φάση της πορείας των ανθρώπων μας κοντά μας. Από την πρώτη μέρα και σε όλη την μετέπειτα εξέλιξή τους, παραμένουμε διαρκώς προσηλωμένοι στην ενδυνάμωσή τους και αποφασισμένοι στο να άρουμε οποιοδήποτε εμπόδιο. Και παρότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι παραδοσιακά ανδροκρατούμενος, αυτή τη στιγμή στο σύνολο των εργαζομένων μας, το 54% είναι γυναίκες. Ένα ποσοστό που μας δείχνει ότι οι προσπάθειες μας έχουν αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε να μένουμε στα λόγια και φαίνεται τόσο από την εκπροσώπηση των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο που αγγίζει το 31% όσο και στις ανώτερες θέσεις του δικτύου των καταστημάτων που φτάνει το 57%. Για τα επόμενα 5 χρόνια, δεν επαναπαυόμαστε και όραμά μας είναι τα ποσοστά να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αντανακλώντας το περιβάλλον ισότητας που έχουμε και ίσων ευκαιριών που προσφέρουμε.

— Η νέα πολιτική περί παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς εργαζόμενους, όχι μόνο γυναίκες, αλλά άτομα από διασταυρούμενες μειονότητες. Από την πολύχρονη εμπειρία σας σε εταιρικά περιβάλλοντα τι ελπίζετε να επιφέρει αυτή η πολιτική και κατά πόσο –έστω και δια Νόμου πλέον- μας εκπαιδεύει σε μία νέα κοινωνική και εργασιακή συνθήκη;
Πιστεύω πως θεσμικά ήταν όντως ώρα για μια νέα πολιτική για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Πιθανώς και να είχε καθυστερήσει, καθώς οι εξελίξεις πολλές φορές μας προλαβαίνουν. Η συγκεκριμένη πολιτική είναι σημαντική και αναγκαία για τη σωστή, την ομαλή και προπάντων ασφαλή λειτουργία των οργανισμών. Εκτιμώ πως δίνει και σε θεσμικό επίπεδο πια, τη δυνατότητα σε εργαζομένους που βρίσκονται σε εργασιακά περιβάλλοντα με προκλήσεις, να μπορούν να μιλήσουν σε ένα προστατευμένο και ασφαλές πλαίσιο. Θα με ρωτήσετε αν αυτό από μόνο του αρκεί; Φυσικά και όχι. Για αυτό στην Εθνική Τράπεζα έχουμε υιοθετήσει σχετική πολιτική που καθοδηγεί και ενημερώνει για το πλαίσιο αναφοράς ενός περιστατικού βίας ή παρενόχλησης. Αν η αρχή μπορεί να γίνει μέσα από τις επιχειρήσεις και το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο οι περισσότεροι από εμάς, περνούμε αρκετό χρόνο, τότε ναι, βαίνουμε σε ένα σωστό δρόμο. Οφείλουν όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα, ώστε η κοινωνία να μπορεί να εκπαιδεύεται και να υιοθετεί σωστές πρακτικές.

Εύη Χατζηιωάννου: To 54% των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας είναι γυναίκες και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Οι αισιόδοξοι των έμφυλων ζητημάτων εικάζουν ότι σε μισό αιώνα από τώρα θα έχουμε λύσει προβλήματα προκαταλήψεων και υποεκπροσώπησης. Ούσα μητέρα η ίδια, τι συμβουλεύετε την κόρη σας και πώς έχετε επιλέξει να της μιλήσετε για τα στερεότυπα και για τα εμπόδια που δημιουργούν στις νεαρές γυναίκες;
Ως μητέρα, ενός κοριτσιού που βρίσκεται στην εφηβεία συζητάμε το θέμα εκτενώς. Ωστόσο δεν είναι κάτι το όποιο μπορούμε να διαχειριστούμε ή να επιλύσουμε με μία μόνο συζήτηση. Αντιθέτως πρέπει για όλους μας, είτε είμαστε γονείς, είτε όχι, να γίνει κομμάτι της κουλτούρας μας καθώς αποτελεί ξεκάθαρα θέμα παιδείας και γνώσης. Με την κόρη μου συζητάμε για τους προβληματισμούς της και προσπαθώ να της εξηγήσω πως δεν υπάρχει κανείς που να έχει το δικαίωμα να σου πει πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι επειδή είσαι γυναίκα. Αν σου αρέσει και θες να το κυνηγήσεις, μπορείς. Ανεξαρτήτως φύλου. Το φύλο δεν πρέπει να είναι εμπόδιο για να κυνηγήσει κάποιος το όνειρό του. Οι δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέες γυναίκες και λόγω φύλου πράγματι είναι πολλές, ωστόσο με τον καιρό βλέπουμε πως μειώνονται. Στόχος όλων μας, θα έπρεπε να είναι η εξάλειψη και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ενδυνάμωση, την αυτοπεποίθηση, το διάλογο, την εξέλιξη στον τρόπο σκέψης και όλα τα εργαλεία που μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα εργασιακό περιβάλλον, έχοντας όμως σταθερά την υποστήριξη της Πολιτείας ως προς την ανάπτυξη πολιτικών που προάγουν την ισότητα.

— Πόσο σημαντικό είναι για όλους, αλλά κυρίως για γυναίκες /  θηλυκότητες και εκπροσώπους μειονοτικών ομάδων, να εργάζονται σε ασφαλές, δημιουργικό και προστατευτικό περιβάλλον και ποιες πολιτικές δημιουργούν αυτές τις συνθήκες;
Είναι δεδομένο πως για όλους τους εργαζόμενους είναι απαραίτητο ένα ασφαλές, δημιουργικό και προστατευτικό περιβάλλον, πόσω μάλλον για τις γυναίκες / θηλυκότητες και τους εκπροσώπους μειονοτικών μονάδων. Από τη στιγμή που η κοινωνία μας και κατ’ επέκταση η παιδεία μας, δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να προσφέρουν ένα περιβάλλον ισότητας, οι πολιτικές που υιοθετούν οι επιχειρήσεις είναι αναγκαίες. Πιστεύω πως αυτές οι πολιτικές θα κάνουν τη διαφορά. Μέσα από πρόληψη και αντιμετώπιση, διαφάνεια, δημοσιοποίηση πληροφοριών και ελευθερία της έκφρασης το μέλλον προδιαγράφεται αισιόδοξο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 7.6.2023

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Ηχητικά Άρθρα / Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Τα «Τετράδια ενός βοσκού» είναι ένα βιβλίο που καταγράφει, σε μορφή ημερολογίου, τον βιολογικό κύκλο ενός κοπαδιού στην περιοχή της Τσαπουρνιάς. Ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν ονόματα στις γίδες και τις προβατίνες αποτελεί μέρος της προφορικής παράδοσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων — μιας παράδοσης που πλέον έχει χαθεί.
M. HULOT
Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Radio Lifo / Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Η Ντίνα Καράτζιου συνομιλεί με τον Νάσο Στασινάκη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γι’ αυτό το φαινόμενο της νησιωτικής χώρας, που πλέον δεν είναι εποχικό αλλά παγιώνεται χρόνο με τον χρόνο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

LiFO politics / «Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

Ο Βάιος Γκανής, ένας από τους πιο γνωστούς προέδρους αγροτικών συλλόγων της χώρας, εξηγεί στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη το πώς στήθηκε η απάτη του ΟΠΕΚΕΠΕ και περιγράφει το πελατειακό σύστημα που τροφοδοτείται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα και τα ευτράπελα της ελληνικής αγροτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Radio Lifo / Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Τι ακριβώς αλλάζει στην καθημερινότητα των εργαζομένων με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, Ανδρέα Στοϊμενίδη, τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο προβάλλεται από την πολιτική ηγεσία ως μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, ενίσχυσης των εργαζομένων και απλοποίησης των διαδικασιών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τι οδηγεί τους ανθρώπους στον ρατσισμό»

Άκου την επιστήμη / «Ο ρατσισμός γεννιέται από την ανάγκη να νιώθουμε ανώτεροι» 

Πώς διαμορφώνεται η λογική «εμείς και οι άλλοι»; Πού οφείλεται η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει; Γιατί ακόμη κυριαρχούν οι εθνοτικές διακρίσεις; Και πόσο ελεύθερο είναι τελικά το άτομο όταν ψηφίζει; Η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Βίκυ Φούκα, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

LiFO politics / «Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

«Ο κύριος ωφελημένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η Κίνα και ο κύριος χαμένος είναι η Ευρώπη». Ο καθηγητής Στρατηγικής, Αθανάσιος Πλατιάς, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για «τη συμμαχία του Δράκου και της Αρκούδας», για το χάσμα με την Τουρκία, για την ελληνική στάση και το κεντρικό πρόβλημα της χώρας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την απίστευτα feel-good ιστορία τριών εφήβων στη δεκαετία του '80, που σήμερα, 40 χρόνια μετά, ανακάλυψαν ότι τα παιδικά όνειρά μπορεί να πραγματοποιηθούν με τον πιο ανέλπιστο τρόπο
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Lifo Videos / Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός μετρά εξήντα χρόνια πορείας και αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, άγνωστες πτυχές της ζωής του, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Στέλιο Καζαντζίδη και από τα παρασκήνια της εξουσίας μέχρι τις πιο προσωπικές του ήττες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Ζούμε, ρε! / Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος φιλοξενούν τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, Chief Marketing Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciFY, σε μια συζήτηση για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που  ανοίγει νέους ορίζοντες.
THE LIFO TEAM
«Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα από το σπίτι μου»

Lifo Videos / «Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα στα 15 από το σπίτι μου»

Όταν μιλά για τη μουσική του, τον ενοχλεί που πολλοί στέκονται μόνο στην αναπηρία του ή στην ταυτότητά του ως Ρομά. Ο Βαλάντης Σταμούλης, όμως, θέλει με την ιστορία του να δώσει ελπίδα σε όσους αισθάνονται πως όλα είναι εναντίον τους.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Radio Lifo / «Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Καύσωνες, θερμική καταπόνηση και διαρκής απειλή πυρκαγιών: η πρωτεύουσα δοκιμάζεται ξανά και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί αυτή η κατάσταση δεν είναι πια προσωρινή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ