Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο

Αντίο αβοκάντο, έρχεται το εκοβάντο Facebook Twitter
0

Arina Shokouhi, απόφοιτος της σχολής τέχνης Central Saint Martins του Λονδίνου, εφηύρε ένα εναλλακτικό αβοκάντο με την ονομασία εκοβάντο (Ecovado), το οποίο έχει ως στόχο να περιορίσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα φρούτα.  

Πρόκειται για ένα πράσινο (φυσικά), κρεμώδες τρόφιμο που παρασκευάζεται από διάφορα ντόπια προϊόντα και φυλάσσεται σε μία φλούδα από κερί. 

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

«Το αβοκάντο έχει γίνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό είδωλο, συνώνυμο των hipster καφέ και των μοντέρνων αναρτήσεων στο Instagram. Αλλά, η παραγωγή του αβοκάντο απαιτεί πολύ ενέργεια και πόρους. Κάθε ένα χρειάζεται 320 λίτρα νερού ώστε να  καλλιεργηθεί πριν τη συγκομιδή» δήλωσε η Shokouhi.

Ακόμα, στάθηκε στο πόσο δύσκολη είναι η εξαγωγή τους, λόγω της ίδιας της φύσης της φλούδας, που είναι πολύ ευαίσθητη, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει η παραγωγή τους. Για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση απαιτείται η «αποψίλωση ορισμένων εκ των πλέον ποικιλόμορφων τοπίων στον κόσμο». 

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

Για να καταλήξει στη συνταγή του εκοβάντο, η Shokouhi συνεργάστηκε με τον επιστήμονα τροφίμων Jack Wallman από το Πανεπιστήμιο του Nottingham. Τη βοήθησε να προσδιορίσει τη χημική και μοριακή σύνθεση των αβοκάντο και της έδειξε πώς να βρει τα κατάλληλα υποκατάστατα.

Βασικά συστατικά είναι τα φασόλια, τα φουντούκια, το μήλο και το κραμβέλαιο. Η εφευρέτης παραδέχεται πως η προσέγγιση της γεύσης και της υφής του αβοκάντο μόνο με τοπικά, φυσικά και χαμηλής επιβάρυνσης συστατικά ήταν μια τεράστια πρόκληση.

Κατά την εργασία πάνω στο πρότζεκτ αποδείχθηκε πως προϊόντα που φαίνονταν ως ιδανικά υποκατάστατα, όπως το ελαιόλαδο, δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από τον τελικό στόχο. Αντ' αυτού επιλέχθηκε το κραμβέλαιο που έχει ανάλογο προφίλ λιπαρών οξέων με το αβοκάντο αλλά και είναι ευρέως διαθέσιμο στη βρετανική αγορά. 

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

Δεν θα μπορούσε να παραληφθεί το κουκούτσι. Μετά από πολλά πειράματα, η Shokouhi κατέληξε στη χρήση καρπών, όπως καρύδι, κάστανο ή φουντούκι.

Το προϊόν ολοκληρώθηκε με την παραγωγή των ρεαλιστικών «φωλιών», για τις οποίες χρησιμοποιήθηκε κερί και χρωστικές τροφίμων. Η συσκευασία είναι βιοδιασπώμενη και κομποστοποιήσιμη.

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

Με πληροφορίες από dezeen

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM