Γκουστάβο Ντουνταμέλ: Ο 40χρονος «ποπ σταρ» της κλασικής μουσικής, νέος μαέστρος της Όπερας του Παρισιού

Ο 40χρονος σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής Γκουστάβο Ντουνταμέλ νέος μαέστρος της Όπερας του Παρισιού Facebook Twitter
Ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ στην Όπερα του Παρισιού | © Julien Mignot, Paris Opera 2021
0

Ο κύβος ερρίφθη και ο 47χρονος Alexander Neef, διευθυντής της Όπερας του Παρισιού, ανακοίνωσε το όνομα του επόμενου μαέστρου της Όπερας, μετά από μια «δημοκρατική διαδικασία» και ρωτώντας τους μουσικούς: είναι αυτό του σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, μαέστρου της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες από το 2009, 40χρονου Γκουστάβο Ντουνταμέλ.

Ο Ντουνταμέλ, ίσως το πιο μεγάλο αστέρι στον χώρο της κλασικής μουσικής και ο μεγαλύτερος ποπ σταρ της συγχρόνως, θα πάρει το αγαπημένο του βιβλίο, τις «Εξομολογήσεις» του Ζαν Ζακ Ρουσό που είχε διαβάσει όταν ήταν έφηβος και από τότε έχει πάντα μαζί του και θα κατευθυνθεί στη γαλλική πρωτεύουσα και στο ίδρυμα των 353 ετών, που με το δεύτερο κάτω από τα 50 χρόνια στέλεχός του σε κορυφαία θέση δείχνει την πρόθεσή του για ανανέωση και εκσυγχρονισμό. Ο Ντουνταμέλ έχει αρχικό συμβόλαιο για έξι σεζόν από τον Αύγουστο του 2021.

Ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ γεννήθηκε στο Μπαρκισιμέντο της Βενεζουέλας το 1981 και είναι παιδί ενός βιολονίστα και δάσκαλου φωνητικής. Η «ανακάλυψη» του Κλαούντιο Αμπάντο άρχισε να παίζει βιολί από τα δέκα του χρόνια και είναι «παιδί» του Εl Sistema, του συστήματος μουσικής του μαέστρου και συνθέτη Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου που εκπόνησε ένα πρωτότυπο σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο με όχημα τη μουσική επιχειρούσε να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και τις ανισότητες οι οποίες κυριολεκτικά μάστιζαν τη χώρα του.

Για τον Ντουνταμέλ μεγαλύτερο «κατόρθωμα» ήταν η δουλειά του με μη προνομιούχα παιδιά του Λος Άντζελες στο πρόγραμμα ΥΟLΑ (Ορχήστρα Νέων Λος Αντζελες). «Πρέπει να έχουμε πίστη για ορισμένα πράγματα και να εργαζόμαστε για τους άλλους ανθρώπους και τις επόμενες γενιές. Είναι το μόνο που έχει πραγματικά σημασία» είχε πει στους Times.

Ένα από τα παιδιά αυτού του Εθνικού Συστήματος Παιδικών και Νεανικών Ορχηστρών της χώρας ήταν ο Ντουνταμέλ, που άρχισε να παίζει βιολί σε ηλικία 10 ετών, ενώ στα 12 άρχισε να ενδιαφέρεται για τη διεύθυνση ορχήστρας.

Στα 18 του έγινε μουσικός διευθυντής της νεανικής ορχήστρας «Σιμόν Μπολιβάρ», ενός συνόλου από παιδιά και εφήβους μουσικούς με καταγωγή από τις φτωχογειτονιές της Βενεζουέλας που θεωρούνται από τις πιο βίαιες της Λατινικής Αμερικής. Η ορχήστρα που διηύθυνε γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας του και ο Ντουνταμέλ έγινε ένα πρότυπο ανάλογο των ροκ σταρ και των αστέρων του αθλητισμού.

Με 200 μουσικούς ηλικίας 12 έως 26 ετών η ορχήστρα «Σιμόν Μπολιβάρ» έχει διακριθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού και ηχογραφεί πλέον με την Deutsche Grammophon. Άνοιξε τον δρόμο και στον Ντουνταμέλ, που εκτοξεύτηκε κυριολεκτικά στο διεθνές στερέωμα όταν στα 26 του χρόνια, το 2007, έγινε ο νεότερος διευθυντής στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Αντζελες.

Η εμφάνιση του Ντουνταμέλ με την Ορχήστρα Νέων του Λος Άντζελες και τους Coldplay στο Super Bowl του 2016.

Για τον Ντουνταμέλ μεγαλύτερο «κατόρθωμα» ήταν η δουλειά του με μη προνομιούχα παιδιά του Λος Άντζελες στο πρόγραμμα ΥΟLΑ (Ορχήστρα Νέων Λος Αντζελες). «Πρέπει να έχουμε πίστη για ορισμένα πράγματα και να εργαζόμαστε για τους άλλους ανθρώπους και τις επόμενες γενιές. Είναι το μόνο που έχει πραγματικά σημασία» είχε πει στους Times.

Με μια ζωή σαν παραμύθι ο Ντουνταμέλ δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τους φτωχούς και ως εξαίρεση στον ελιτίστικο κόσμο της κλασικής μουσικής έγινε «ήρωας» στο παρκέ των Λέικερς που του χάρισαν μια φανέλα με το όνομά του, ενώ η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης σπάζοντας τον άγραφο κανόνα της, του επέτρεψε να διευθύνει με την μπαγκέτα του Λέοναρντ Μπερνστάιν.

Στο Super Bowl του 2016, ο Ντουνταμέλ και η Youth Orchestra Los Angeles (YOLA) συνόδευσαν τους Coldplay και τραγούδησαν μαζί με τους Chris Martin, Beyoncé και Bruno Mars, ενώ το 2011 εμφανίστηκε στο εμπνευσμένο από τη ζωή του ντοκιμαντέρ «Dudamel, Let the Children Play» σε σκηνοθεσία του Alberto Arvelo.

Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις του Ντουνταμέλ είναι αμέτρητες. Μέσα μόνο σε μια χρονιά, από το 2014 μέχρι το 2015, κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Διεύθυνσης Gustav Μahler στο Μπάμπεργκ της Γερμανίας και διηύθυνε τη Ρhilarmonia Οrchestra στο Λονδίνο και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, από τις πιο απαιτητικές παγκοσμίως. 

Μπορεί να ταξιδεύει διευθύνοντας τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Σκάλα του Μιλάνου μέχρι τη Φιλαρμονική της Βιέννης που διηύθυνε σε ηλικία μόλις 35 ετών, στην παραδοσιακή συναυλία της Πρωτοχρονιάς, αλλά συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του στην Εθνική Ορχήστρα Νέων Σιμόν Μπολιβάρ.

Τον Δεκέμβριο του 2018 έκανε το ντεμπούτο του στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, διευθύνοντας τον Οθέλλο του Βέρντι. Μουσικός της χρονιάς από το Gramophone το 2011, νικητής ενός Grammy για την ηχογράφηση της συμφωνίας του Brahms No. 4, τιμημένος με το Leonard Bernstein Lifetime Award και το βραβείο Longy για την προώθηση της μουσικής στα σχολεία, ο νέος μαέστρος της ορχήστρας του Παρισιού είναι ένα φαινόμενο.

Όταν το 2019 απέκτησε το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame είπε ότι το βραβείο του ανήκει στη Βενεζουέλα, τη χώρα από την οποία προέρχεται.

Dudamel & Simon Bolivar Orchestra

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT