Ζώντας αρμονικά με τον διαβήτη: 9+1 βήματα για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας

Ζώντας αρμονικά με τον διαβήτη: 9+1 βήματα για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει πανδημικές διαστάσεις σε όλο τον πλανήτη, αφορώντας περίπου 463 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Πολύ συχνά οι γιατροί που ασχολούνται με το διαβήτη αναφέρουν ότι όσα άτομα πάσχουν στον κόσμο, τόσοι είναι και οι διαφορετικοί τύποι διαβήτη, θέλοντας να τονίσουν την ιδιαιτερότητα της νόσου που μπορεί να εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους στο καθένα άτομο, γεγονός που έχει σχέση με ατομικούς παράγοντες (ηλικία, σωματικό βάρος, συνοσηρότητες, προσδόκιμο επιβίωσης κλπ.) αλλά και κοινωνικούς (επίπεδο υγείας, ασφαλιστική κάλυψη, πρόσβαση σε μονάδες υγείας κλπ.) [1, 2].


Παρ' όλ' αυτά, υπάρχει μια κοινή συνισταμένη για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Λέγοντας φυσικά «επιτυχημένη» εννοούμε το σωστό γλυκαιμικό έλεγχο με τα κατάλληλα φαρμακευτικά και μη μέτρα κάθε φορά, με στόχο την καλή ποιότητα ζωής του ατόμου με διαβήτη χωρίς μακροαγγειακές και μικροαγγειακές επιπλοκές.


Υπό αυτό το πρίσμα, σας παραθέτουμε εδώ 9+1 βήματα για να ζούμε καλά με τον διαβήτη μας:


1. Προσπαθώ να ακολουθήσω έναν πιο «μεσογειακό» ισορροπημένο τρόπο διατροφής περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος, γλυκών, κορεσμένων (ζωικών) λιπαρών & επεξεργασμένων τροφίμων. Τρώω από όλες τις κατηγορίες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, κρεατικά, ψάρια) χωρίς αποκλεισμούς.


2. Τρώω μικρά και συχνά γεύματα: 3 κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 3 μικρά (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου). Αποφεύγω να μένω πολλές ώρες νηστικός για να αποφύγω τις ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες. Επίσης, αποφεύγω το συνεχές τσιμπολόγημα, καθώς οδηγεί σε μεταγευματικές υπεργλυκαιμίες και απώλεια του γλυκαιμικού ελέγχου.


3. Προσπαθώ να ελέγξω το σωματικό μου βάρος περιορίζοντας ήπια τις θερμίδες που λαμβάνω καθημερινά. Στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες, διατροφές με αποκλεισμό μεγάλων ομάδων τροφίμων συνήθως έχουν προσωρινά αποτελέσματα, και στο βάθος του χρόνου οδηγούν σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους.


4. Περιορίζω την κατανάλωση αλκοόλ και αποφεύγω αλκοολούχα ποτά πλούσια σε σάκχαρα, όπως π.χ. λικέρ, ούζο, γλυκό κρασί κλπ. Η κατανάλωση αλκοόλ από άτομο με διαβήτη με άδειο στομάχι επιδρά στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές υπογλυκαιμίες.


5. Εντάσσω στην καθημερινότητά μου μια μορφή άσκησης που με ευχαριστεί, π.χ. περπάτημα 30 λεπτά/ημέρα. Αν θελήσω να κάνω πιο έντονη άσκηση συμβουλεύομαι το γιατρό μου.


6. Μετράω το σάκχαρο μου στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μου. Προσπαθώ να αιτιολογήσω τιμές που αποκλίνουν από το αναμενόμενο και τροποποιώ τη συμπεριφορά μου. Παράλληλα, ελέγχω την αρτηριακή μου πίεση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να επιβεβαιώσω ότι βρίσκομαι εντός των θεραπευτικών ορίων μου.

7. Φροντίζω καθημερινά την ατομική μου υγιεινή χωρίς υπερβολές με σκληρά φαρμακευτικά αντισηπτικά σαπούνια. Προσέχω τα πόδια μου και συμβουλεύομαι το γιατρό μου για όποια ανωμαλία βρω. Προσέχω πολύ τα υποδήματα που χρησιμοποιώ, επιβεβαιώνοντας ότι είναι στο σωστό νούμερο, όχι πολύ σφιχτά, όχι πολύ χαλαρά.


8. Διακόπτω κάθε μορφής κάπνισμα, εφόσον ο συνδυασμός κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία είναι καταστροφικός για τα αγγεία μου. Αν δεν μπορώ να υπερνικήσω μόνος μου αυτή την εθιστική συμπεριφορά, συμβουλεύομαι το γιατρό μου ή κάποιο ιατρείο διακοπής καπνίσματος.


9. Λαμβάνω τακτικά τη φαρμακευτική μου αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μου. Αν παρατηρήσω κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια ή έχω κάποιο προβληματισμό σχετικά με κάποιο φάρμακο το συζητώ με το γιατρό μου και μαθαίνω για τις εναλλακτικές επιλογές μου.


10. Πηγαίνω στα τακτικά προγραμματισμένα ραντεβού μου με το γιατρό μου όπου ελέγχω με ειδικές εξετάσεις την σωματική μου υγεία και την εξέλιξη του διαβήτη μου [2,3,4,5]

Ζώντας αρμονικά με τον διαβήτη: 9+1 βήματα για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας Facebook Twitter

Η Sanofi, πιστεύει ότι η φροντίδα της υγείας πρέπει να είναι τόσο μοναδική όσο εσείς. Με εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες και ολοκληρωμένες θεραπευτικές λύσεις, στοχεύει στο να στηρίζει τους ασθενείς προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις φροντίδας για όλους όσους ζουν με διαβήτη.

Πηγές:
1. Diabetes Atlas, 9th Edition, International Diabetes Federation, 2019, https://www.diabetesatlas.org/en/, last accessed 21/10/2020
2. Κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του διαβητικού ασθενή, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, 2020,
https://drive.google.com/file/d/1L-zjpv1cYIWlItTDvlW_ljZR4q7esZkx/view ,last accessed
21/10/2020
3. Standards of Medical Care in Diabetes 2020, American Diabetes Association, Diabetes Care, Volume 43, supplement 1, January 2020
4. Evert A et al.,, Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report, Diabetes Care 2019 May; 42(5): 731-754
5. 2019 update to: Management of hyperglycaemia in type 2 diabetes, 2018. A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD), Diabetologia 2020 volume 63, pages 221–228

 

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ