Βρισκόμαστε στη Ν. Υόρκη τη δεκαετία του 1920. Είναι η εποχή της τζαζ, μια εποχή θαυμάτων, τέχνης, υπερβολής, όπου κυριαρχεί ακόμα η πεποίθηση ότι τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Ο Γκάτσμπυ είναι πάμπλουτος, μένει σε μια έπαυλη, έχει μπάτλερ, υπηρέτες, μια Ρολς-Ρόις και διοργανώνει θρυλικά πάρτι. Κανείς δεν ξέρει από πού έρχεται, ούτε πώς κατέχει μια τόσο μεγάλη περιουσία, ωστόσο όλοι γοητεύονται από το μυστηριώδες παρελθόν και τον τρόπο ζωής του. Εκείνος έχει κάτι ακόμα. Έναν απόλυτο, ανεκπλήρωτο, ρομαντικό έρωτα για την εύθραυστη αλλά πανέμορφη Ντέιζι. Ο Γκάτσμπυ ξεχωρίζει. Και είναι τόσο αθεράπευτα ιδεαλιστής που γίνεται πραγματικά υπέροχος.

 

Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ είναι ένα από τα πλέον σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που κατορθώνει όχι μόνο να ενσαρκώσει την εποχή του αλλά και να την ξεπεράσει.

 Η εξαιρετική μετάφραση είναι της νέας μεταφράστριας Αργυρώς Ζαχαρίου, που υπογράφει την Εισαγωγή και το Βιογραφικό Σημείωμα του συγγραφέα.

 

Λίγα λόγια για τον  Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ:

Ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ γεννήθηκε το 1896 στο Σαιντ Πολ της Μινεσότα.

 Το 1913 μπαίνει στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον ενώ γράφει σενάρια για μιούζικαλ, άρθρα και διηγήματα. Το 1917 εγκαταλείπει το Πρίνστον για να καταταγεί στον στρατό. Το 1918, ανθυπολοχαγός στην Αλαμπάμα, γνωρίζει τη Ζέλντα Σέιρ. Μέσα σε δύο μόλις μήνες έχει ήδη αποφασίσει ότι θέλει να την παντρευτεί.

Τα χρόνια από το 1920 ως το 1930 για τον Φιτζέραλντ είναι χρόνια σπάταλης ζωής, τολμηρής συγγραφής, σημαντικών γνωριμιών στον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης, καταξίωσης, αποτυχιών και, ανά διαστήματα, παράδοσης στο αλκοόλ.

Τα πρώτα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης θα βρουν τη Ζέλντα να υποφέρει από νευρικούς κλονισμούς και να μπαινοβγαίνει στα σανατόρια και τα ψυχιατρεία και τον Φιτζέραλντ να βυθίζεται στον αλκοολισμό και την κατάθλιψη. Το 1940 πεθαίνει από έμφραγμα στο Χόλιγουντ.

Έγραψε 5 μυθιστορήματα: Αυτή η πλευρά του παραδείσου, Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ, Όμορφοι και καταραμένοι, Τρυφερή είναι η νύχτα, Ο Τελευταίος Μεγιστάνας (το τελευταίο και ημιτελές) καθώς και μία πληθώρα διηγημάτων, σεναρίων και άρθρων.  Από τον μεγάλο κύκλο γνωριμιών του κατά την «ξέφρενη» εποχή της τζαζ πριν τη Μεγάλη Ύφεση, στην κηδεία του δεν παρευρίσκονται πάνω από τριάντα άτομα.

 

Μετάφραση: Αργυρώ Ζαχαρίου, Σελίδες: 248, Σχήμα: 14,5 Χ 20,5, Τιμή: 9,99 €