Τι είναι αυτό που έκανε εσάς και την Ιωάννα Μακρή να επιλέξετε τη συγκεκριμένη ταινία του Μπέργκμαν;
Το Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη είναι μια αγωνιώδης προσπάθεια να παρουσιαστεί μια απλή φιλοσοφική θέση: «Ο Θεός είναι αγάπη και η αγάπη είναι ο Θεός. Τότε ένα άτομο που περιβάλλεται από την αγάπη περιβάλλεται επίσης από τον Θεό;». Αυτή η πεποίθηση, η ανάγκη για κατακτημένες ψευδαισθήσεις του ανθρώπου, τον οδηγεί σε ερωτήματα και αποφάσεις, επιλογές, προτεραιότητες, σχέσεις που διαρκώς κρίνουν τον δρόμο της ζωής. Η αγάπη, η μοναξιά, ο πόνος του έκθετου ανθρώπου είναι ζωή. Και εμείς σήμερα νομίζουμε ότι η πλέον έντιμη στάση του καλλιτέχνη είναι να αναμετρηθεί με την ουσία, εκεί που βρίσκεται. Να μιλήσει για τον φόβο του ανθρώπου με όραμα και αλήθεια.


Πόσο εύκολο ήταν να σκηνοθετήσετε ένα έργο που ακουμπά σε τόσο δύσκολα φιλοσοφικά ερωτήματα, όπως η αγάπη, η μοναξιά, η καταφυγή στον Θεό ή ο ανθρώπινος πόνος;
Η δυσκολία βρίσκεται στον πραγματικά τολμηρό, μετέωρο και αμφίσημο τρόπο που αποφασίσαμε να διαλέξουμε στη σκηνοθεσία μας. Επιλέξαμε μια διαρκή εναλλαγή ερωτημάτων και απαντήσεων, μια κυριολεκτικά κινούμενη άμμο, όπου οι βεβαιότητες των προσώπων καταρρέουν μέσα από διαδοχικά γκρο-πλαν καταστάσεων. Τα πάντα στην παράσταση του θεάτρου Σημείο είναι αμφίσημα και οι ουσιαστικές ανατροπές των προσώπων δημιουργούν έναν ιστό που τα περιβάλλει ασφυκτικά.


Ο Μπέργκμαν προσπάθησε μέσα από το έργο του να δώσει απαντήσεις σε δικούς του προσωπικούς προβληματισμούς και υπαρξιακά ερωτήματα. Τελικά, όμως, αυτού του είδους τα ερωτήματα έχουν απαντήσεις;
Αυτά τα ερωτήματα μοιάζουν με τις τρύπες της ζωής μας. Είναι εκεί, βρίσκονται εκεί κι εμείς συνεχίζουμε να πέφτουμε μέσα τους. Είναι τρύπες στην καρδιά όπου σκοντάφτεις και πέφτεις και μετά συνεχίζεις να πέφτεις.


Η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως σπασμένος καθρέφτης για ν' αντικρίσει ο θεατής ένα μέρος του αληθινού του εαυτού;
Η τέχνη είναι η μόνη παρηγοριά για τους γρατζουνισμένους ανθρώπους. Η ποίηση είναι το δώρο των αγγέλων στις ζωές μας. Αντικρίζουμε όμως ένα μέρος, ένα μικρό φάσμα, και αν είμαστε τυχεροί, τότε μας αποκαλύπτονται λίγο περισσότερα κομμάτια της καρδιάς μας. Η παράσταση Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη είναι μία μεγάλη καρδιά που πάλλεται και οι θεατές πρέπει να απλώσουν το χέρι τους και να την αγγίξουν.

 


Θέατρο Σημείο, Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από το Πάντειο), πρώην Απλό Θέατρο, 210 9229579. Ώρες παραστάσεων: Πέμ.-Σάβ.: 21:15, Κυρ.: 19:15, εισ.: €15, €10 (φοιτητικό).
www.semio-theatre.blogspot.gr