Αν με ρωτάς, θα σου έλεγα απλώς ότι οι Mani Deum, πέρα από οποιαδήποτε ταμπέλα, είναι μια παρέα φίλων με μεγάλη όρεξη για πειραματισμό...
Αν με ρωτάς, θα σου έλεγα απλώς ότι οι Mani Deum, πέρα από οποιαδήποτε ταμπέλα, είναι μια παρέα φίλων με μεγάλη όρεξη για πειραματισμό...

 

— Με τη μουσική πώς αρχίσατε να ασχολείστε;

Οι περισσότεροι από εμάς είχαν το μικρόβιο από νωρίς. Μεγαλώσαμε μέσα στα '90s, στην έξαρση του metal και της grunge, του καλού indie. Φυσικά, με τον καιρό ανακαλύπταμε τα παλιότερα ακούσματα, όπως το post punk, το new wave, το shoegaze κ.λπ. Για τη δημιουργία μπάντας υπήρχαν κάποιες ιδέες από το 2005 στο μυαλό του Περικλή. Βρέθηκε με τον Μάνο το 2006 και αποφάσισαν να τις υλοποιήσουν μαζί, ώσπου στα τέλη της ίδιας χρονιάς είχαν ήδη φτιάξει το πρώτο DIΥ CD single της μπάντας. Έτσι έγινε η αρχή.

 

— Τι ακριβώς είναι το infected folk & roll που λέτε ότι παίζετε;
Παιδευτήκαμε πολύ τότε, το 2006, με την ερώτηση «τι είδος μουσικής παίζετε;». Αυτή η ερώτηση πάντα μας έφερνε σε αμηχανία, αφού ούτε οι ίδιοι ξέραμε ποια ταμπέλα έπρεπε με το ζόρι να του φορέσουμε. Καταλήξαμε ότι μάλλον είναι πολύ σκοτεινό είδος για να είναι απλώς alternative και πολύ φωτεινό για να είναι dark, οπότε αυτόματα αρχίσαμε να περιγράφουμε τη μουσική μας ως «infected folk 'n' roll». «Infected» από το πρώτο κομμάτι που γράψαμε, το «Ιnfected Kittens», και επειδή όλοι, λίγο ή πολύ, είμαστε κομματάκι «μολυσμένοι» μέσα μας, και «folk 'n' roll» επειδή διαθέτει και τα δύο αυτά στοιχεία. Αν με ρωτάς, θα σου έλεγα απλώς ότι οι Mani Deum, πέρα από οποιαδήποτε ταμπέλα, είναι μια παρέα φίλων με μεγάλη όρεξη για πειραματισμό.

 

Δεν έχουμε σκεφτεί να τα παρατήσουμε, πάνω όμως που πάμε να κάνουμε κάποιο διάλειμμα, έρχεται κάποια ιδέα, κάποια πρόταση, κάποιο πρότζεκτ και μπαίνουμε πάλι στο στούντιο. Και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι πανέμορφο.

 

— Θεωρείτε πως η μουσική είναι μια διέξοδος αυτή την κρίσιμη περίοδο;
Θεωρούμε ότι δεν είναι απλώς μια διέξοδος αλλά κάτι πολύ παραπάνω, σαν μια σανίδα σωτηρίας, ένα μυστικό όπλο στα χέρια και στ' αυτιά όλων μας.

 

— Έχετε σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσετε;
Όπως όλες οι μπάντες αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, έχουμε αντιμετωπίσει κι εμείς διάφορα προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσης. Σίγουρα τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα και αυτό πολλές φορές επιφέρει μια εγκεφαλική κούραση γιατί σε γειώνει απότομα σε σχέση με το υπόλοιπο κομμάτι της τέχνης που κάνεις, το οποίο είναι ένα υπέροχο ταξίδι. Δεν έχουμε σκεφτεί να τα παρατήσουμε, πάνω όμως που πάμε να κάνουμε κάποιο διάλειμμα, έρχεται κάποια ιδέα, κάποια πρόταση, κάποιο πρότζεκτ και μπαίνουμε πάλι στο στούντιο. Και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι πανέμορφο.

 

— Πώς βλέπετε το μέλλον;
Κοινωνικοπολιτικά, σίγουρα δύσκολο. Σε τέτοιες καταστάσεις όμως ανθίζει η τέχνη, ευτυχώς, άρα το μέλλον των Mani Deum προβλέπεται πολύ ενεργό δισκογραφικά και συναυλιακά.

 

— Υπάρχει κάτι που θα θέλατε πολύ να κάνετε και δεν έχετε τολμήσει ακόμα;
Για έναν περίεργο λόγο, όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας ως ιδέες, έστω και μακρινές, ο χρόνος τα φέρνει μπροστά μας και τα υλοποιούμε σιγά-σιγά. Οπότε, θέτουμε πιο άμεσους στόχους όσον αφορά τα πρότζεκτ, δισκογραφικά ή συναυλιακά. Καλά να είμαστε, βασικά, και όλα τα υπόλοιπα τα φτιάχνουμε.

 

Mani Deum - Summer Ocean Death live, 16/7, 21:30, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, εισ.: €5