Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO
Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO

 

Ο νόμος 1663 του 1951 προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (τη γνωστή ΥΕΝΕΔ).

 

Ο πρώτος πειραματικός σταθμός της Ελληνικής Τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


Η επίσημη έναρξη της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966 με την Ελένη Κυπραίου ως πρώτη παρουσιάστρια και συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Κάρτερ.

 

Η Ελλάδα ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που απέκτησε τηλεόραση.

 

Ο πρώτος πομπός τοποθετήθηκε στο τότε υψηλότερο κτίριο της Αθήνας, στο Μέγαρο του ΟΤΕ, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Το σήμα ταξίδευε σε έναν κύκλο από τον Ασπρόπυργο ως την Εκάλη.

 

Τον ίδιο χρόνο, στις 27 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε τις δοκιμαστικές εκπομπές και ο σταθμός της ΥΕΝΕΔ, που υπαγόταν στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.

 

Το 1969, στην πρώτη διεθνή σύνδεση, η τότε ΕΙΡΤ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως) περιγράφει την προσσελήνωση.

 

Το 1971 ξεκινά η λειτουργία του πομπού της Πάρνηθας.

 

Στις αρχές του 1974 εγκαινιάστηκε το «Ραδιομέγαρο» της Μεσογείων, όπου θα στεγαστούν οι περισσότερες υπηρεσίες του οργανισμού.

 

Με τη Μεταπολίτευση η ΕΙΡΤ μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία, την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, με σκοπό την «ενημέρωση, επιμόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού».

 

Για λίγους μήνες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας ο Οδυσσέας Ελύτης ανέλαβε πρόεδρος του Δ.Σ., ο Δημήτρης Χορν γενικός διευθυντής και ο Παύλος Μπακογιάννης αναπληρωτής του.

 

Η ΥΕΝΕΔ συγχωνεύεται με την ΕΡΤ το 1975. Θεωρητικά, το διάδοχο κανάλι είναι η ΕΡΤ2, η οποία μετονομάστηκε σε ΕΤ2 το 1987 και ΝΕΤ το 1997.

 

Η ΕΤ3, το τρίτο κανάλι της ΕΡΤ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε να εκπέμπει στις 14 Δεκεμβρίου 1988.

 

Το σήμα γίνεται έγχρωμο στις 9 Ιανουαρίου 1979, με πρώτο έγχρωμο σίριαλ την «Εκάτη» και πρωταγωνιστή Γεώργιο Μούτσιο.

 

Σίριαλ που άφησαν εποχή: «Μπαρμπαρόσα», «Πέιτον Πλέις», «Φυγάς», «Μπονάτσα», «Κότζακ», «Λάσυ» και τα ελληνικά «Άγνωστος πόλεμος», «O Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Γιούγκερμαν», «Γειτονιά» κ.ά.

 

Αρχικά, το αρμόδιο υπουργείο το οποίο είχε υπό την ευθύνη του την ΕΡΤ ήταν το υπουργείο Προεδρίας. Το 1989 ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την εποπτεία ολόκληρου του πεδίου. Από το 1993 αρμόδιο για την ΕΡΤ είναι το υπουργείο Τύπου.

 

Το 1996 η ΕΡΤ εγκαινιάζει δορυφορικό κανάλι, την ERT Sat, για τη μετάδοση των προγραμμάτων των τριών κρατικών καναλιών σε όλο τον κόσμο μέσω των δορυφορικών συστημάτων.

 

Το 1997 διαφοροποιείται το ύφος των προγραμμάτων της ΕΤ1 και ΕΤ2. Το δεύτερο κανάλι μετονομάζεται σε ΝΕΤ και δίνε μεγαλύτερη έμφαση στην ειδησεογραφία.

 

Το 2006 λανσάρονται τρία επίγεια ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια, το πρίσμα+, το σπορ+, και το σινέ+. Η ERT Sat μετονομάζεται σε ERT World και δίνει έμφαση στον απόδημο ελληνισμό.

 

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, στις 18:00 το απόγευμα, ανακοινώνεται από τον τότε υπουργό Τύπου Σ. Κεδίκογλου το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στις 23:15 του ίδιου βραδιού το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης πέφτει. Χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ για να διακοπεί το σήμα σε κάποιους πομπούς.

 

Το αρχικό σχέδιο ήταν οι μαζικές απολύσεις 2.656 ατόμων και η επαναφορά της ΕΡΤ σε τρεις μήνες με νέα μορφή.

 

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, ως τότε μέλος της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, διατύπωσε την αντίθεσή του στους χειρισμούς και αποχώρησε από την κυβέρνηση στις 21 Ιουνίου του 2013.

 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν να εκπέμπουν προγράμματα μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης ως τις 24 Οκτωβρίου 2013.

 

Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

 

Στις 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και το εκκένωσαν.

 

To διάδοχο σχήμα ήταν η Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 4 Μαΐου του 2014.

 

Ως τότε τα καθήκοντά της εκτελούσε η μεταβατική Δημόσια Τηλεόραση που εξέπεμψε σήμα ύστερα από απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Στις 28 Απριλίου του 2015 υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

 

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς προτείνει για τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΡΤ τον Διονύση Τσακνής και τον Λάμπη Ταγματάρχη για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

 

Μετά από συζήτηση εννέα ωρών την περασμένη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η εισήγηση του υπουργού έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, με 7 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 3 παρών.