Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο

Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
Tomoe
0

Στο σχετικά φρέσκο Tomoe στην Κηφισιά την επιμέλεια του μενού ανέλαβε ο γνωστός σεφ Χρόνης Δαμαλάς και η ομάδα του. Νέα πιάτα έχουν προστεθεί στον κατάλογο, που στόχο έχουν να κάνουν συναρπαστική την εμπειρία της γιαπωνέζικης κουζίνας. Στο παιχνίδι της γεύσης θα σας βάλουν όμορφα τα ceviche, με απολαυστικά θαλασσινά μαριναρισμένα σε λάιμ με τσίλι και φρέσκο κόλιανδρο. Ακονίστε τα τσοπ-στικς για τη συνέχεια, με το καινούργιο πιάτο, το Τuna Τataki (€16), όπου ο ελαφρά ψημένος τόνος συνδυάζεται με καπνιστή μελιτζάνα, χέλι και ντομάτα. Εντυπωσιάζει η ισορροπία γεύσεων. Ευχάριστη και δροσερή αποδεικνύεται η σαλάτα Κani με ψίχα από βασιλικό καβούρι, noodles και μαριναρισμένα φύκια. Στο ολοκαίνουργιο πιάτο Βuta (€18), το μαστόρικα φτιαγμένο τραγανό ψαρονέφρι με γλυκοπατάτα, ενισχυμένο με σόγια και τζίντζερ, μας άρεσε. Στο πνεύμα της άνοιξης είναι τα Harumaki (€19), ανοιξιάτικα ρολά που τρώγονται χωρίς δεύτερη σκέψη. Ωραία και ταιριαστή η πινελιά με τσίλι και χυμό γιούζου στις γυαλιστερές Κai (€12). Φυσικά, υπάρχει πάντα η κλασική επιλογή του σούσι: shasimi, nigiri και rolls που συνοδεύονται με ιδιαίτερα κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο Αχιλλέας Καραουλάνης. Γλυκό φινάλε με ένα ενδιαφέρον και ανάλαφρο γλυκό, το Νamelaka (€9), που συνδυάζει λευκή σοκολάτα με φρέσκες φράουλες, μπισκότο αμυγδάλου και κουμκουάτ. Στο Tomoe απολαμβάνεις, εκτός από το φαγητό, και το περιβάλλον ηρεμίας και ενεργειακής ισορροπίας, με τους άνετους καναπέδες, το εντυπωσιακό ενυδρείο και τον ήχο του τρεχούμενου νερού που σε χαλαρώνει. Οι άνθρωποι του Tomoe θέλουν η γιαπωνέζικη κουζίνα να είναι προσιτή σε όλους κι έτσι προτείνουν ένα ξεχωριστό μενού γνωριμίας 4 πιάτων με 24ευρώ.

☛ Τomoe, Γορτυνίας 11 & Δαγκλή, Κηφισιά, 210 8013553

Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
Fresh Hotel


To Fresh Hotel βρίσκεται στην καρδιά της κεντρικής αγοράς της Αθήνας και ξεχωρίζει με τα ανοιξιάτικα χρώματά του. Αν και βρίσκεται σε πολύβουο σημείο, όταν ανέβεις στον 9ο όροφο, στο «Air Lounge» bar, ανακαλύπτεις ένα ήρεμο σύμπαν. Η θέα στην πόλη, στην Ακρόπολη, απρόσκοπτη. Το περιβάλλον είναι ευχάριστο και εκπέμπει οικειότητα, με τις βιβλιοθήκες, τον απαλό φωτισμό και τα αναπαυτικά καθίσματα. Από το πρωί, που τον χώρο τον λούζει ο ήλιος, μπορείς να πιεις τον καφέ σου και να δοκιμάσεις ένα ωραίο σάντουιτς με τορτίγια και ψητά λαχανικά, μανιτάρια πλευρώτους, ντομάτα και ανάλαφρη κρέμα γιαουρτιού (€8).Το βράδυ, η σάλα, που περιβάλλεται από τζαμαρίες, αλλάζει ύφος. Δοκιμάσαμε την ευωδιαστή μαραθόπιτα που είναι ζυμωμένη με ελαιόλαδο και συνοδεύεται με ντιπ γιαουρτιού (€6,50). Ωραίο γευστικό συνδυασμό κάνει η καλοδουλεμένη φάβα με φρέσκο κρεμμυδάκι, κάππαρη και καπνιστή πέστροφα «πηγών Ταϋγέτου» (€10,50). Η μυρωδιά της τρούφας που έρχεται από το διπλανό τραπέζι σε τραβάει από τη μύτη και μπαίνεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις τις πατάτες που είναι κομμένες σε τσιπς και αρωματισμένες με φρέσκο θυμάρι και λάδι τρούφας (€5) . Ελκυστικές είναι τρεις σαλάτες που φιγουράρουν στο μενού, καθώς και οι επιλογές σε ζυμαρικά και ριζότο. Μου άρεσε που στον κατάλογο προσφέρεται η δυνατότητα να παραγγείλεις ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, με έξτρα χρέωση 3 ευρώ. Καλή επιλογή είναι οι χειροποίητες ταλιατέλες ζυμωμένες με φέτα και ούζο, που συνοδεύονται από φρέσκο σολομό και λαχανικά (€14,50). Από τα κυρίως πιάτα, νόστιμα μαγειρεμένο έρχεται το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής σε σάλτσα από κόκκινο κρασί, με ξινό τραχανά και γραβιέρα (€18,50). Τα αρώματα του κρασιού ενισχύουν τη γευστική προσωπικότητα του πιάτου. Για το τέλος, μια ανάλαφρη τάρτα με κρέμα πατισερί και αχλάδια (€7,50) . Η σεφ Ινόη Ιωαννίδου τιμάει στην κουζίνα της τα προϊόντα της εποχής και στα πιάτα της ανακαλύπτεις αγάπη, ισορροπία και καλή τεχνική.

☛ Fresh Hotel, Σοφοκλέους 26, Αθήνα, 210 5248511


Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
Il Tinello

 

Το κέφι και το μεράκι των ιδιοκτητών της ιταλικής τρατορίας,του Στέφανου και της Ντανιέλας, θα το νιώσετε αμέσως, αφού σας υποδέχονται σαν να πήγατε επίσκεψη στο σπίτι τους. Την ίδια καλή διάθεση και το ίδιο καλό ποιοτικό φαγητό συντηρούν με πάθος και αγάπη εδώ και είκοσι χρόνια. Ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν τον δρόμο στην Ελλάδα για πολλά αυθεντικά ιταλικά πιάτα, όπως η ρόκα παρμεζάνα και η αληθινή καρμπονάρα, και διέδωσαν τον «αέρα» της αυθεντικής τρατορίας. Μόλις καθίσεις, ο Στέφανος θα φέρει στο τραπέζι σου ωραία focaccia με ιταλικό σαλάμι για να τσιμπολογάς μέχρι να σερβιριστεί το κρασί. Από την ανοιχτή κουζίνα, η Ιταλίδα Ντανιέλα, πάνω από τις μαρμίτες, μαγειρεύει με τέχνη τα ζυμαρικά, που είναι φτιαγμένα από τα χεράκια της – εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Μενού υπάρχει, αλλά συνήθως ο Στέφανος σερβίρει ό,τι βγάζει εκείνη την ώρα η κουζίνα. Τη χαρά της έκπληξης τη γευτήκαμε με ένα όμορφα χυλωμένο ριζότο με ραντίτσιο, που άφηνε στην επίγευση τη διακριτική, ιδιαίτερη γεύση του λαχανικού. Ακολούθησαν σε μικρά μπολ τορτελίνι με γέμιση κιμά σε ζεστό γευστικό ζωμό, που έκαναν απολαυστική κάθε κουταλιά. Ο καταιγισμός των πιάτων συνεχίστηκε με αυθεντική καρμπονάρα, μαγειρεμένη με πανσέτα, αυγό, χωρίς κρέμα γάλακτος (με τον ιταλικό τρόπο). Ο Στέφανος, ζωσμένος τη μαύρη μακριά ποδιά του, έρχεται στο τραπέζι κρατώντας ένα μαυροτήγανο με spaghetti aglio, olio και peperoncino που μας σερβίρει με μια τεράστια τσιμπίδα και θεατρικές κινήσεις. Την όμορφη κάψα έρχονται να σβήσουν τα ριγκατόνι, που αγκαλιάζει νόστιμη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Στον χορό των ζυμαρικών έβαλε τέλος η medium rare ψημένη ταλιάτα που συνόδευε βελούδινος πουρές πατάτας. Απόλυτα γευστικό και καλοφτιαγμένο πιάτο – δεν έμεινε ίχνος. Στο Tinello θα ζήσεις ένα ατελείωτο, νόστιμο φαγοπότι με ηχητική υπόκρουση, φυσικά ιταλική, που περιλαμβάνει από καντσονέτες έως Παβαρότι και Λούτσιο Ντάλα. Για το τέλος, η Ντανιέλα μας τρατάρει αφράτη μαρέγκα με ωραία κρέμα σαντιγί, ραντισμένη με κακάο. Όσον αφορά τις τιμές, ο Στέφανος χρεώνει γι' αυτή την παρέλαση πιάτων γύρω στα 25 ευρώ το άτομο. Στον χαλαρό χώρο της χαρούμενης τρατορίας, με το τζάκι να χαρίζει ζεστασιά, οι νεανικές κυρίως συντροφιές απολαμβάνουν το φαγητό και γίνονται όλοι μια παρέα, χάρη στο αστείρευτο χιούμορ του ιδιοκτήτη. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός του Tinello διατηρούν τη νεανικότητά του.
☛ Il Tinello, Κνωσού 54, Άλιμος, 210 9828462


Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
The Parliament

 

Ένα νέο, πλούσιο, μεσογειακό μενού το οποίο περιλαμβάνει και πολλές σαρακοστιανές επιλογές παρουσίασε πρόσφατα το εστιατόριο «The Parliament» του ξενοδοχείου NJV Athens Plaza στο Σύνταγμα. Το μενού είναι «παιδί» του επί δεκαετία executive chef του Parliament Νίκου Γιαννόπουλου, ο οποίος μετράει εμπειρία 30 χρόνων στις μεγάλες κουζίνες. Οι επιρροές του προέρχονται από τη γαλλική και τη μεσογειακή κουζίνα και βασική του έμπνευση είναι τα ελληνικά αρώματα, όπως ο δυόσμος, το θυμάρι και τα κρητικά μυρωδικά. Τα γλυκά υπογράφει ο chef patissier Διονύσης Αλέρτας που συνεργάζεται από τον περασμένο Νοέμβριο με το NJV Athens Plaza, και είναι υπέροχα. Η σύνθεση του μενού χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να υπάρχει ποικιλία, δημιουργικότητα, σεβασμός στην παράδοση, υγιεινή διατροφική προσέγγιση, ποιοτικές πρώτες ύλες. Ο πλούσιος μπουφές με σαλάτες περιλαμβάνει: ιταλική σαλάτα με προσούτο, παρμεζάνα και σπαράγγια, πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και σολομό, σαλάτα με ψητά λαχανικά, σαλάτα με φρέσκο σπανάκι, ωραία λευκή ταραμοσαλάτα με μπρικ, αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, φάβα με καραμελωμένα κρεμμυδάκια, εξαιρετικό πουρέ ρεβιθιών με ταχίνι που συνοδεύεται από τραγανές αραβικές πιτούλες, χωριάτικη σαλάτα, πλατό τυριών. Τα ζεστά εδέσματα του μενού έχουν έντονη τη μεσογειακή υπογραφή. Θα δοκιμάσεις γευστικό κριθαρότο με θαλασσινά, σουπιά σχάρας με φινόκιο και σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς, καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, χταποδάκι με καραμελωμένα κρεμμυδάκια, γαρίδες σοτέ με ούζο και φρέσκια τομάτα, χωριάτικη σπανακόπιτα, αγκινάρες αλά πολίτα, πέννες με ψητά λαχανικά, πατάτες ατμού με ελαιόλαδο και μαϊντανό, ρύζι με τρίχρωμες πιπεριές. Η ποικιλία και η ποσότητα του μπουφέ που μπορείς να γευθείς στο κλασικό περιβάλλον του Parliament τιμώνται 24 ευρώ ανά άτομο.

☛ The Parliament, NJV Athens Plaza, Σύνταγμα, 210 3352400

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ