Δε χάθηκε ο πολιτισμός μας με το κλείσιμο της ΕΡΤ... Ο πολιτισμός μας έχει χαθεί εδώ και χρόνια... έχει χαθεί από τότε που έχουμε αφήσει πίσω τη παράδοσή μας, τη παιδεία μας, από τότε που αφήσαμε τους άλλους κυβερνούν τα όνειρά μας. Αναρωτιέσαι γιατί δε βγήκαν έξω όλοι οι Έλληνες να διαμαρτυρηθούν και μάλιστα μερικοί να χαίρονται με την απόφαση αυτή. Για ποιό λόγο να διαμαρτυρηθούν..?Γνωρίζουν οι νέοι τι εστί Χατζιδάκις? Χόρν? Μουσικά σύνολα? ομογένεια και πατρις?

Νομίζεις πως γνωρίζουν τη σύνδεση τους με το παρελθόν που άφησε σα κληρονομιά μας ο Σολωμός, ο Σεφέρης και ο Καβάφης?Μιλάς για πολιτισμό ενώ βλέπεις το 15χρονο παιδί σου να κρύβεται πίσω από ένα tablet , Iphone χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ο Σωκράτης , ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας..

 

Μιλάς για πολιτισμό που ενώ εδώ και 5 χρόνια δεν έβγαλες κουβέντα για τον άστεγο δίπλα σου, αυτόν που δεν είχε να φάει, αυτόν που δεν είχε να δώσει στην οικογένειά του αυτά που εσύ θεωρείς περιττά..όταν η μουσική μας είναι τα καψουροτράγουδα και τα μπουζούκια..όταν η έννοια των γύρω σου είναι ο καφές και η παρέα που θα τον απαρτίζει στο μπαλκόνι του..

 

Η ΕΡΤ έκλεισε και βλέπεις απλά ένα αποτέλεσμα των πράξεων που ανεχτήκαμε τόσα χρόνια..Γιατί να υπάρχει η ΕΡΤ αφού ο πολιτισμός μας έχει πεθάνει..?Είναι ένα αναπόφευκτο και πρώτο αποτέλεσμα αυτών που δεν ήθελες να μάθεις ποτέ..Δεν είναι τα ψέμματα που σου είπαν ή οι αλήθειες που σου έκρυβαν..είναι που δεν έψαξες ποτές σου..Βλέπεις πια ολοφάνερα τα σημάδια του βιασμού και ψάχνεις να βρεις τι έγινε, να μαζέψεις τα ερείπια σου..όταν ακόμα δεν έχεις καταλάβει πως κάποιοι άνθρωποι που εσύ ανεχόσουν έκαναν τον διπλανό σου να μη μπορεί να ζήσει κόβοντάς του ακόμα και τα 5 με 10 ευρώ..Ναι και όμως μπορεί να τα χρειάζεται για ένα ψωμί και ένα γάλα παραπάνω γιατί εσύ ο ίδιος ανέχτηκες να τον βλέπεις σε αυτή τη κατάσταση και να στηρίζεις αυτούς που μας σκοτώνουν...και τώρα ψάχνεις για πολιτισμό ενώ η φράση που κυριαρχεί δίπλα σου είναι ''που θα δούμε τον αγώνα απόψε ρε μαλάκα?''

 

Δεν έσβησε ο πολιτισμός με το κλείσιμο της ΕΡΤ..έχει σβήσει από τη στιγμή που κάποιοι ανέχονταν να ζουν πάνω από τις πλάτες των άλλων..και αυτοί οι άλλοι να πίνουν το αμίλητο νερό..έχει σβήσει από τη στιγμή που έχουμε χάσει τα όρια μας..Ψηφίζουν ανθρώπους που εκπροσωπούν τη βία..γιατί κανένας δε τους ακούει, δε τους βοηθάει..και έτσι το φίδι παίρνει μορφή και ξεδιπλώνεται και η χώρα δηλητηριάζεται όλο και πιο πολύ..Προς στιγμήν πίστεψα πως ο κόσμος θα ξεσηκώνονταν ...θα έβγαινε από την ακρότητα και θα έβλεπε πως το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι μόνο το τέλος μιας πολιτισμικής αξίας και 2.500 ανθρώπων άνεργων, δεν είναι μόνο η ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί δημοκρατικά αυτα που μας ανήκουν, δεν είναι μόνο ο διχασμός που θέλησαν να μας επιβάλουν για να πάψουμε να βλέπουμε, είναι η αρχή αυτης της σαπίλας που εμείς αφήσαμε να απλωθεί σε όλη τη χώρα και τώρα άρχισε να βρωμάει..Η συνέπεια από τα δικά μας λάθη και από ένα πολιτισμό που καταστρέφουμε καθημερινά..

 

Αν σηκωθείς και κοιτάξεις γύρω σου και δεις ότι σε φιμώνουν , σε αφανίζουν και πως έρχεται η σειρά σου σε αυτό το ντόμινο της καταστροφής ίσως σε συναντήσω κάπου εκεί έξω..στο πλήθος των λαθών μας..του ψόφιου πολιτισμού μας..Καληνύχτα ΕΡΤ..Ελλάδα..Πολιτισμέ..